Skrivet den 7 februari 2011 kl 23:13 av Artiklar2 kommentarer569

Effektivisera nätskrivandet med MarsEdit

Marsedit artikel
Om  du är en bloggare eller en skribent som ofta skriver nyheter och som skulle vilja kunna hantera dina texter utan att använda webbgränssnitt ska du kolla in MarsEdit 3.

MarsEdit 3 är ett smidigt program för att publicera inlägg på olika typer av bloggar och CMS-system. Det funkar med de flesta systemen som WordPress, Drupal, Tumblr, Blogger, Typepad och många, många fler.

MarsEdit kommer från det lilla mjukvaruföretaget Red Sweater som tar fram program till Mac. Daniel Jalkut startade företaget efter han jobbat som mjukvaruingenjör på Apple.

MarsEdit har fått bra betyg av MacWorld.com och fått en hyllning av John Gruber som säger att alla hans artiklar går genom MarsEdit. Nu har det dock blivit dags för Allt om Mac att lägga vantarna på det och ta reda på om det verkligen är så bra som det verkar. Resultaten kan vi säga är positiva, trots den ganska höga summan.

XML-RPC

MarsEdit funkar på så sätt att du har en funktion som heter XML-RPC aktiverat på WordPress-servern. XML-RPC är ett funktion som låter andra typer av program att kunna ansluta till servern och publicera informationen utan att behöva logga in via systemet. Detta är även vad som krävs om man kör WordPress-appen på iPhone.

Fördelarna

Fördelarna med att använda sig av MarsEdit istället för att skriva texter via webben är att du kommer igång snabbare med att skriva, om servern går ner har du möjligheten att jobba på texten offline. (vilket även är en fördel om man skriver på tåget eller någon annanstans utan internet)

marsedit2
När du väl har startat MarsEdit får du tillgång till en rad olika funktioner. Några av dessa är att du kan publicera nya inlägg på hemsidan, radera ett som redan blivit publicerat, redigera ett inlägg och förhandsvisa inläggen. Du kan även ladda upp filer till WordPress-servern, vilket kan vara smidigt om du ska till exempel dela en fil till läsarna i en artikel eller blogginlägg. Om du skulle vilja ändra en publicerad sida på din hemsida går det även också.

I redigerings-fönstret har man de vanligaste funktionerna i ett smidigt Macigt gränssnitt såsom att lägga till taggar, kategorier, tillåta trackbacks och kommenterarer och om artikeln ska publiceras nu eller vara ett utkast. Om man högerklickar kommer man åt fler alternativ som till exempel textformatering.

Ännu fler funktioner

Om man kollar lite längre upp i menyraden kommer du åt ännu fler funktioner än vad du ser till en början. Där kan du till exempel enkelt och snabbt lägga till en länk till texten, ändra publiceringsdatum, använda skript (till exempel automatiskt lägga till låten som spelas i iTunes till inlägget). Du kan även öppna en funktion för att visa en ruta för utdrag, om du vill bestämma hur mycket som ska förhandsvisas i ett RSS-flöde eller på hemsidan om du har aktiverat funktionen där. Om det är något du kommer åt i ditt webbgränssnitt för att just publicera text så hittar du det mesta du skulle kunna tänkas behöva i MarsEdit, om inte mer.

Givetvis kan du formatera texten fritt hur du vill i ”Format” menyn, till exempel om du önskar att texten ska vara tjockare eller om en textrad ska ha citatsymbol brevid sig.

Fiffigt bokmärke i webbläsaren

MarsEdit har en fiffig funktion som låter dig sätta ett bokmärke i din webbläsare som är kopplad till MarsEdit. Om du skulle stöta på en nyhet du skulle vilja skriva om själv kan du trycka på bokmärket i webbläsaren och ta med dig informationen på sidan och börja skriva om tillsammans med länken till originalartikeln och dylikt.

Pris

MarsEdit 3 kostar 299kr att köpa på Mac App Store och på hemsidan kostar det cirka 250kr omräknat till svenska kronor. Rent funktionsmässigt skiljer det ingenting versionerna åt förutom att du har Mac App Stores uppdaterings-funktion för den högre summan.

Omdöme

MarsEdit är ett riktigt användbart program för den som bloggar eller den som skriver nyheter på en nyhetssida som kör WordPress eller annat fungerande CMS-system. För det relativt saftiga priset på 299kr på Mac App Store är jag dock inte säker om det är något som passar alla människor.

Även om det är smidigt så är det ändå ganska dyrt för någonting man egentligen kan göra kostnadsfritt genom webbgränssnitt man har via sin tjänst. Men om du skriver texter ofta och i mängder kan det definitivt vara värt det, speciellt om du är på språng och kanske inte alltid har internet-anslutning.

MarsEdit 3 4/5
+ Smidigt för bloggaren och den som skriver nyhetssida

+ Enkelt och lätt att använda

+ Offlinefunktionen

– Ganska dyrt för att vara ett bloggverktyg

iTunes

2 kommmentarer på Effektivisera nätskrivandet med MarsEdit

  1. Stödjer den bilder också?