by • 31 januari, 2013 • Artiklar, NyheterComments (12)2192

Så betalar du för din SMS-biljett efter 31 januari

Bussar i Malmö

Idag är sista dagen att betala med traditionella SMS-biljetter via din mobil. Även i fortsättningen kommer betalningen i flera fall betala via SMS men då krävs det förregistrering hos respektive länstrafikbolag. Många bolag har helt slopat SMS-biljett till förmån för appar.

Endast genom Skånetrafiken kan du få kostnaden för din SMS-biljett på din teleräkning, för övriga gäller det att registrera ett kredit- / kontokort eller betalning mot faktura. För fakturabetalning tillkommer det i många fall en fakturaavgift. Därför spelar det ingen roll om du har ett privatabonnemang eller via företaget, inte heller om du har ett kontantkort. Du behöver ingen smartphone för att använda SMS-biljetterna utan engångsregistreringen kan ske via din dator i förväg.

Bolagen godkänner inte registreringar av minderåriga utan föräldrar får lägga in barnens mobilnummer under sina konton på respektive tjänst.

Apparna som de flesta länstrafikbolag använder är i grunden en och samma och heter MobiTime (iPhone / Android) – har du den behöver du inte ladda hem de lokaliserade versionerna för respektive bolag. En version till Windows Phone är på väg och det finns även java-versioner till äldre telefoner att ladda hem via respektive bolags webbsida.

Så här betalar du via dina mobil i respektive län

Anledningen till att det inte längre går att betala via de traditionella SMS-tjänsterna har att göra med nygamla lagar. Redan 2010 kom en lag som säger att man måste ha en licens från berörda myndigheter för att få hantera denna typen av betaltjänster. I stället för att ansöka om en permanent sådan för respektive mobiloperatör valde man att göra det via det gemensamma bolaget WyWallet. Länstrafikbolagen menade på att de inte kunde ansluta sig dit utan att bryta mot lagen om offentlig upphandling. Det är därför vi nu står här med olika lösningar beroende på i vilket län vi åker kollektivtrafik.

Foto: Loozrboy (CC)