Skrivet den 28 november 2018 kl 18:06 av Apple, ArtiklarKommentarer inaktiverade för Så gick det att byta ut datorn mot en iPad Pro951

Så gick det att byta ut datorn mot en iPad Pro
TLDR; Bättre än förväntat

I vår Facebook-grupp Applebubblan får vi då och då frågan om det nu går att byta ut sin dator mot en iPad Pro och undertecknad gjorde ett försök i våras men det gick helt ärligt sådär.

När jag hämtade ut Apples senaste iPad Pro så valde jag i samma veva att lägga min MacBook Pro på hyllan och ännu en gång försöka köra fullt ut på iPad och denna gång gick det faktiskt lite bättre.

Skriva artiklar

Vi på Teknikveckan skriver våra artiklar i WordPress som både finns som en app till iOS och det går även att skriva artiklar direkt i webbläsaren. Appen blev jag aldrig kompis med så det fick bli via Safari och det mesta går faktiskt väldigt bra. Det finns dock ett par irritationsmoment som gör att jobbet blir lite omständigare och det är att markera och korrigera texten. Det är väldigt ofta markören inte reagerar eller hamnar där jag vill, men det hela blir lite enklare tack vare Apples Keyboard Folio så jag istället kan använda piltangenterna. Stundtals så försvinner även markören helt och den enda lösningen är att spara artikeln som jag skriver och uppdatera sidan – om detta beror på Safari eller WordPress låter jag vara osagt.

Vi har även en hel del plugins till WordPress och dessa mår inte helt bra i den nedbantade versionen av Safari utan buggar ofta, men dom fungerar betydligt bättre om jag byter till Chrome. Vi bäddar ofta in Youtube-klipp i våra artiklar och embed-koden till ett klipp går inte att få fram i Safari till iOS och inte heller i Youtube-appen. Här har jag fått lösa det så att jag använder mig av Firefox som kan tvinga Youtube.com att gå in i desktop-läge och då kommer jag åt koden.

WordPress i Safari

Redigera bilder är en dröm

Vi tar även en hel del kort som används i våra artiklar, både för recensioner och nyheter och att sedan redigera bilderna på iPad är en extremt trevlig upplevelse. Ordspråket brukar ju lyda att den bästa kameran är den som man har med sig och så är det även för oss. Många av våra bilder tas med våra telefoner och här är iCloud väldigt tacksamt. Så fort vi tar en bild med vår telefon kan vi direkt efteråt sätta oss vid iPaden och börja arbeta med bilden. Jag använder mig av tre olika program för att redigera bilder på iPad och det är VSCO, Photoshop samt Pixelmator. Samtliga program har sina olika fördelar och här är Apple Pencil min bästa vän. Att använda pennan som ”muspekare” är en väldigt trevlig upplevelse och det går både snabbt och smidigt. Även att retuschera bort dammkorn, smuts och annat som hände med bilden är en fröjd tack vare pennan.

Redigeringen görs här i Pixelmator

Redigera video då?

När det kommer till att skapa rörlig bild så saknar vi ett program väldigt mycket till iPad och det är Final Cut Pro X samt Motion för alla plugins som vi använder i våra egna filmer. Jag kan idag klippa ihop filmen i tex Apples egna redigeringsprogram iMovie och sedan spara ned klippet och importera den till Final Cut på min Mac. Detta är så klart ingen komplett lösning men att kunna börja redigera på iPaden är ändå tacksamt för att det går verkligen blixsnabbt. iPaden visar inga som helst tecken på att 4K-klipp är något jobbigt att hantera och tack vare USB-C kan vi även få upp det vi arbetar med på en skärm till. Vi hoppas innerligt att fler appar kommer i full version precis som Photoshop nästa år kommer att göra.

Apples egna program iMovie

Så hur lyder då domen?

Tack vare den nästan 13 tum stora skärmen, Apples väldigt trevliga tangentbord och penna så är det oftast en väldigt trevlig upplevelse att jobba på iPad. Vissa moment kräver att vi måste ta lite omvägar och vi stöter på småsaker som skapar lite irritation. Men det är svårt att slå smidigheten med en iPad som knappt tar upp någon plats i väskan, och när vi väl startar den så är vi igång på mer eller mindre en sekund. Men något som slår oss gång på gång är att det finns så mycket outnyttjad kraft som vi verkligen hoppas kommer till användning nästa år när iOS 13 lanseras.

Min kära fru kidnappar min iPad rätt ofta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.