by • 22 maj, 2009 13:21 • Artiklar38 kommentarer2135

Tv på din Mac – så fungerar det

Tv på iMac

Denna artikel är gammal, besök gärna den uppdaterade från 2010.

Att använda Macen som TV har olika fördelar beroende på i vilket sammanhang du har tänkt dig att använda den. iMac 24” passar till exempel bra till det lilla studentrummet och den lilla plånboken. Kanske vill du inte missa Aktuellt-sändningen fast du sitter fast i ett regnigt Småland under semestern. Eller så vill du kanske bara ha en extra TV i arbetsrummet?

Att koppla en TV-mottagare till din Mac ger också fler fördelar. De stora hårddiskarna i dagens datorer kan användas för att spara inspelat material. Mottagarna från den tillverkaren som kommit längst har riktigt bra mjukvara som gör att du till exempel kan skapa smarta inspelningslistor för att exempelvis spela in alla TV-program som involverar CSI, men inte Miami och inga repriser. I helgen kommer det en videoguide som går igenom exakt hur det här fungerar.

Här kommer vi att koncentrera oss på att hjälpa dig välja ut den bästa mottagaren som passar för ditt ändamål. Du trodde väl inte att det bara var att gå in i första bästa affär och fråga efter en styck TV-mottagare?

Är mina signaler analoga eller digitala?

Först måste vi reda ut begreppen digitalt och analogt. Digital-TV har varit på de flestas läppar de senaste åren, ibland för att man tycker att det är bra och ibland för att man inte förstår det alls. De gamla argumenten om bättre ljud och bild är också de som stämmer och därför är digital-TV alltid bättre i de här sammanhangen. Men tro

det eller ej, inte alla människor har tillgång till det. Nästan alla ni som bor i lägenhet och enbart betalar för basutbudet direkt från antennuttaget sitter fortfarande på analoga signaler och lär göra det så länge byggnaden står kvar eller fram tills dess att ni tecknar ett extra abonnemang.

Det är nämligen viktigt att veta detta för vissa mottagare är gjorda enbart för att ta emot digital-TV och fungerar därmed inte alls för dig som bor i lägenhet. En annan sak som är viktig att tänka på är att även om det följer med en antenn till alla mottagare är denna på tok för svag för att få någon mottagning här i Sverige, vissa följer det med två antenner och tyvärr är det ofta samma sak där, hemma hos oss fungerar det inte ens med en antenn med egen strömförsörjning inköpt för ett stort antal hundralappar. Nej, TV-jacket i väggen är din vän och då gäller det att veta vilka förutsättningar som gäller där. När vi använder ordet ”marknätet” syftar vi på de signaler som finns i luften och tas in med en egen antenn, betalvarianten av detta står den animerade norrlänningen Robert för, som vi kunnat följa i TV-reklamen under en längre tid.

Problem och lösningar

Jag har egen parabol och och ett abonnemang från Canal Digital

Canal digital

Då är det Elgato EyeTV 310 som gäller och det är en lite större box med en egen kortläsare. Den ansluter inte via USB som de andra utan via FireWire och därför går det tyvärr inte att använda den med MacBook Air eller nya MacBook i aluminium. EyeTV 310 stödjer HD-signaler. Det går inte att sätta in kortet direkt utan du måste ha en likadan CA-modul som krävs för ComHem och kabel-TV.

Detta behöver du: Eyetv 310 (ca 3000 kr) och en CA-modul (ca 600 kr) OBS! Måste vara Conax, inte Viaccess.

viasat-1jpg-565x348jpg

Jag har egen parabol och och ett abonnemang från Viasat

Senaste budet vi har är att Viasat inte låter folk använda andra boxar än de certifierade och därmed fungerar inte EyeTV 310. Samma lösning som med kabel-TV från Canal Digital kan dock användas.

Detta behöver duEyetv 250 Plus (ca 2000 kr) eller Eyetv Hybrid (ca 1300 kr)

Jag har en egen takantenn men vill bara se gratiskanalerna SVT1, SVT2, SVT 24, Barnkanalen och TV4

boxerrobert-562x600jpg

Nu börjar valmöjligheterna. EyeTV 250 Plus och EyeTV Hybrid fungerar bra men med dubbla mottagare är de onödigt dyra om du kan använda en, däremot kan det mycket väl vara ett bra köp om du vill att din TV-mottagare skall extraknäcka som överförare av dina gamla analoga VHS-band till din dator, något som dessa två gör med bravur.

Övriga modeller av EyeTV som passar i det digitala marknätet är EyeTV DTT, EyeTV DTT Deluxe och EyeTV Diversity. EyeTV DTT är en ganska enkel mottagare som enbart är gjord för det digitala marknätet och därmed också den billigaste. EyeTV DTT Deluxe har samma funktioner som vanliga DTT men är minimalistisk, så liten att den till och med passar i MacBook Airs smala springa till USB-port. Det följer även med en något starkare antenn än i vanliga DTT men det är inte någon garanti för att det fungerar utan en takantennen. Fördel här är alltså det lilla formatet. EyeTV Diversity är den sista och med ”diversity” menar tillverkaren att det är två mottagare i ett, lite som hybriden men i detta fallet är båda digitala. Detta kan användas för att förstärka signalen eller att titta på en kanal och spela in på en annan.

Detta behöver du: Eyetv 250 Plus (ca 2000 kr) eller Eyetv Hybrid (ca 1300 kr) eller Eyetv Diversity (ca 1000 kr) eller Eyetv DTT Deluxe (ca 800 kr) eller Eyetv DTT (ca 500 kr).

Jag har egen takantenn och ett abonnemang från BoxerRobert

Samma som med gratiskanalerna men nu krävs det en kortläsare, den redan omnämnda Elgato EyeTV Common Interface och den här gången behöver du inte köpa till någon CA-modul för den som följer med passar alldeles utmärkt.

Om du vill ha tillgång till betalkanaler både på datorn och på din TV kostar ett tvillingabonnemang 79 kronor i månaden hos Boxer.

Detta behöver du: Eyetv 250 Plus (ca 2000 kr) eller Eyetv Hybrid (ca 1300 kr) eller Eyetv Diversity (ca 1000 kr) eller Eyetv DTT Deluxe (ca 800 kr) eller Eyetv DTT (ca 500 kr) och Elgato Common Interface (ca 1500 kr)


Jag har kabel-tv från Canal Digital (eller annan oberatör som bygger in korten i digitalboxen) och ett digital-tv-abonnemang

canaldigital

Mindre lycka där. Det finns ingen bra lösning. Du kan alltid koppla din digitalbox till EyeTV 250 Plus eller EyeTV Hybrid men då kommer du inte kunna byta kanal via datorn eller använda alla de smarta funktioner som möjliggör att datorn själv kan byta kanal för att automatiskt kunna spela in rätt program.

Detta behöver du: Eyetv 250 PLUS (ca 2000 kr) eller Eyetv Hybrid (ca 1300 kr)

Jag har kabel-tv från ComHem med ett digital-tv-abonnemang och ett tillhörande kort som jag vill använda

Comhem

Det har precis kommit ut en ny version av EyeTV Hybrid som stödjer digital-TV även från kabel-TV-nätet (Den gamla gjorde det bara via marknätet). Men mottagaren i sig är en smal liten USB-pinne och därför rymmer den inte något abonnemangskort. Lösningen är den nylanserade EyeTV Common Interface som är en liten kortläsare som du ansluter till en andra USB-port. Detta är dock inget för dig som har en MacBook Air som bara har en USB-port. När du köper kortläsaren kan den inte läsa kort från ComHem och du måste därför byta ut en liten modul mot en annan för en kostnad på några hundralappar. Tyvärr fungerar detta bara i teorin och inte praktiken. Bilden har en tendens att frysa i tid och otid men Elgato säger att de jobbar på det.

Se till att få den nya varianten av EyeTV Hybrid annars kommer du inte att få några signaler, är säljaren osäker ber du om att få öppet köp på öppnad förpackning.

ComHem erbjuder tvillingabonnemang för 99 kronor i månaden om du både vill ha digital- TV till din dator och till din TV.

Detta behöver du: Eyetv Hybrid (ca 1300 kr) och Elgato Common Interface (ca 1500 kr) och CA-modul (ca 600 kr) OBS! Måste vara Conax, inte Viaccess.

Reklam: Köp EyeTV hybrid och andra tillbehör hos Kullander.se