by • 17 juli, 2013 • Artiklar, NyheterComments (5)1803

Se fram emot två separata event från Apple i höst

thunderbolt_screen

Helt utan att direkt basera detta på några specifika rykten tänker jag hävda att Apple i höst kommer att hålla två separata event. Det i sig kanske inte är någon vild gissning men jag ska utveckla nedan hur jag tänker och vad vi kommer att få för produkter från Apple.

Det första eventet kommer hållas någon gång runt 17 september och kommer handla om Mac och professionella produkter. Här kommer vi få se den färdiga versionen av OS X 10.9 Mavericks lanseras tillsammans med den nya modellen av Mac Pro som förhandsvisades på WWDC tidigare i år.

Vi kommer också få veta varför MacBook Pro med Haswell inte lanserades tillsammans med MacBook Air under WWDC.

Den uppdaterade modellen av MacBook Pro med Retina-skärm tror jag nämligen kommer få Thunderbolt 2 och utan problem komma klara av skärmar med 4K-upplösning.

Det var länge sedan Apple Thunderbolt Display uppdaterades och den har ännu inte försetts med det slimmade utseendet från nya iMac vilket jag tror att den kommer få under detta event. Den nya Apple Thunderbolt 2 Display kommer dessutom ha Retina-upplösning.

Här kommer också iWork i molnet vara klart och lanseras. Kanske får också vanliga iWork en uppdatering och det kan också vara så att det nu blir gratis i Mac App Store.

iphone_ios7

Det andra eventet kommer att gå av stapeln någon gång mellan 8-15 oktober, och kommer att innefatta lanseringen av iOS 7 samt årets modell av iPhone som gissningsvis blir iPhone 5S eller iPhone 6.

Apple brukar hålla på någon finess i operativsystemet som blir unikt för den nya modellen och enligt rykten kan det i år dels bli en snabbare kamera som kan filma i slow motion och dels en hårdvarumässig överraskning med en hemknapp som innehåller en läsare för fingeravtryck, som det har det tisslats och tasslats om rätt länge nu.

I januari i år skrev jag ”I år tror jag vi får både iPhone 5S och iPhone 5i” där jag resonerar om att Apple kommer fasa ut både iPhone 4 och iPhone 4S när årets modell av iPhone lanseras. Kanske har jag dock fel och årets modell faktiskt kommer heta iPhone 6 för att mer distansera namnet från den billigaste modellen av iPhone som jag dock fortfarande tror kommer i höst.

iphone_2013

Den kommer alltså inte vara en budgetmodell i vanlig mening. Den kommer på alla sätt och vis vara bättre än iPhone 4S som traditionellt sett skulle fått den platsen i iPhone-utbudet men istället ha en skärm på 5 tum och vara billigare för Apple att producera än vad en iPhone med baksida av glas eller aluminium skulle vara.

Event nummer två kommer såklart också visa upp nya modeller av iPad. Den större modellen med en skärm på 10 tum kommer få ett utseende som mer liknar iPad mini som numera känns så mycket mer modernt. Förmodligen inga större överraskningar här och den kommer naturligtvis med iOS 7 för iPad.

Vad gäller iPad mini kommer denna förmodligen få en lättare uppdatering. Jag tror inte att det enbart är kostnaden som håller tillbaka en modell med retinaskärm, utan Apple vill förmodligen inte göra iPad mini både tyngre, tjockare och dyrare.

Snarare får vi en lätt prissänkning som förmodligen är minst lika effektiv för att hålla försäljningen igång som en bättre skärm.

Likt ett kostnadsfritt iWork för Mac kan det här tänkas att Apples iWork-svit, som en mindre överraskning, kommer att lanseras i en ny kostnadsfri version även för iOS.

Någon iWatch eller ny Apple TV med stöd för appar får vi vänta på tills 2014. Detta är mina personliga gissningar och synpunkter tas som vanligt gärna emot i kommentarerna.

Länkar:
En helt ny och imponerande kraftfull Mac Pro
Macbook Air: Haswell processor som ger ordentligt med batteritid
Nya otroligt tunna iMac är här
iWork tar nu äntligen steget ut i molnet
Allt om nya iOS 7
I år tror jag vi får både iPhone 5S och iPhone 5i