by • 4 maj, 2010 12:07 • Artiklar4 kommentarer420

Settlers 7: Paths to a Kingdom – nytänk i den gamla strategiserien

Settlers 7

Settlers 7 Settlers 7

Settlers 7: Paths to a Kingdom är ett strategi/simulatorspel där du skall sköta om en hel by.

En hel stad skall byggas och allting måste flyta på. För att göra kläder behöver du en fåraherde som kan föda upp får. Sedan en som spinner ullen till garn och till sist en som syr kläderna. Dessutom behövs mat och verktyg till dessa personer. Och byggmaterial till husen. Och… Ja, listan kan göras nästan hur lång som helst. Och det här är bara ett av de olika produktions-linjerna i spelet.
I enspelarläget spelar du som prinsessan Zoé som bestämt sig för att utvidga sitt rike och befria landet Tandria ifrån Lord Wolverings onda planer. Mycket till story är det inte, och det är inte heller den som står i fokus utan istället har själva gameplayet fått ta plats.

Det gäller som sagt att bygga upp en hel by ifrån grunden. Allt ifrån ekonomi, till soldater skall byggas upp och allting hänger ihop. Saknas till exempel sten så blir andra produktioner lidande och det gäller för dig att tänka strategiskt och försöka optimera dina olika resurser för bästa resultat.

Det finns hur många olika parametrar som helst att hålla koll på och för en oinsatt kan det först verka lite väl övermäktigt att lära sig allt. Men så där jättesvårt är det ändå inte. Singleplayerkampanjen är nämligen uppbyggd på ett väldigt smart sätt. Istället för att göra alla inställningar och möjligheter tillgängliga från början så introduceras man allt eftersom för de olika stegen. Dessutom finns det tydliga beskrivningar av allt man kan göra. Riktigt välgjort och bra. Efter ett bra tag in i singleplayerdelen är det dags att börja jaga ”Victory Points”. Och det är här spelet börjar på riktigt, och svårighetsgraden ökar också betydligt i det här skedet. Victory Points får man genom att uppfylla olika mål i spelet. Till exempel att ha den största arméen eller den som har mest pengar. Vinner gör man om först når upp till ett visst antal Victory Points, eller besegrar motståndarens arméer.

Även i multiplayer-delen är Victory Points viktigt. Man kan vinna en match antingen genom att nå upp till rätt antal poäng eller genom att helt enkelt besegra motståndarna med soldater. Detta gör att man kan välja lite olika strategier när man spelar. Antingen satsar man på att träna upp så många soldater så möjligt eller så satsar man helt enkelt på att nå upp till de uppsatta målen för att nå de åtråvärda Victory Pointsen. Det gäller verkligen att tänka strategiskt och planera vad man skall satsa mest på för att ha en chans att vinna.

Spelet är ganska långsamt och det kan ta ett par timmar att bygga upp sin stad och vinna en match. Någonting som jag absolut inte har något emot. Det är ett väldigt avslappnande spel och man kan luta sig tillbaka och ta det rätt lugnt många gånger. Vill man däremot ha lite mer tempo skall man nog satsa på ett annat spel.

Som sagt, själva spelet fungerar hur bra som helst och det är verkligen ett välgjort spel. Grafiken är supersnygg och gullig och det är roligt att se sina små miniatyrgubbar springa fram och tillbaka. Men det finns lite att klaga på också. För mig har det buggat väldigt mycket. I ungefär hälften av gångerna jag försökt starta spelet har jag inte kunna göra det. Och vid ett par gånger när jag startat spelet och kommit in på själva spelplanen har det buggat och jag har inte kunnat bygga eller göra någonting. Men när jag väl kommer in och kan spela har det fungerar nästintill felfritt förutom lite lagg i bilduppdateringen då och då.

Enligt Ubisofts support beror mina problem på att mitt grafikkort inte stöds av spelet. Något som jag tycker känns konstigt då jag kör på en MacBook som bara är ett år gammal. Det gäller alltså att vara extra noga och se till så att ens dator klarar av att spela spelet innan man köper det.

Det här spelet innehåller också det beryktade och hatade DRM-skyddet som innebär att man hela tiden måste vara uppkopplat mot internet för att kunna spela. Även när man spelar singleplayer. Går ens internetanslutning ner kan man inte fortsätta spela och det känns ju lite surt att vi som har fått tag på spelet på hederligt vis skall drabbas av detta. Men så är det.

Om man bortser från bristerna är Settlers 7 ett alldeles underbart spel med ett väldigt stort djup. Den som verkligen sätter sig in i det har många många timmar att roa sig på.

Svensk digital distributör är Gamersgate.

Författaren av denna artikel bloggar också på Carrotgames.se