by • 7 december, 2010 17:04 • Artiklar31 kommentarer647

Ska du vänta på iPad 2 eller köpa nu?

ipad_is_here

Uppdaterat: 2011-03-24: Läs mer om den svenska iPad 2-lanseringen.

Uppdaterat: 2011-03-02: Nu har iPad 2 presenterats!

Uppdaterat: 2011-02-27: Nu har Apple gått ut med datumet för när de presenterar iPad 2.

Som ni vet så kom inte iPad till Sverige förrän långt efter den lanserats i USA. För att få datumen rätt så presenterade Steve Jobs iPad 27 januari 2010 men den började säljas först 3 april. Eftersom iPad var en ny produkt så skedde presentationen ganska långt före att den började säljas. Det samma gjordes när iPhone presenterades 9 januari 2007 och började säljas 29 juni samma år.

iPad 2 kommer troligen inte presenteras i förväg alls men som vanligt brukar det läcka lite information så man får en liten aning om när det kan vara dags. Så har det börjat göra redan nu samt rykten och förhoppningar på vilka fantastiska funktioner den kommer ha. Jag ska inte gå in så djupt i vilka funktioner det ryktas om men jag säger bara att ha inte för stora förhoppningar på massor av nya funktioner. Jag tror det är mycket små förändringar som i hoppet mellan iPhone och iPhone 3G. De modellerna var i stort sett identiska vad gällde prestanda med skillnaden att iPhone 3G har just stöd för 3G och den fick GPS.

Jag tror att iPad 2 kommer se i princip identisk ut som föregångaren för att passa de tillbehör som finns redan idag och de nyheter som jag tror Apple kommer lägga till är en kamera på framsidan för Facetime. På insidan tror jag vi kommer få ett gyroskop som redan sitter i iPhone 4. Det kan också bli så att iPad 2 3G inte bara kommer vara just 3G utan också ha stöd för CDMA som används av Verizon i USA så vi kommer inte ha någon glädje av detta. Det har pratats om Retina-skärm på iPad men jag tror detta ligger längre bort i tiden. Apple vill inte irritera utvecklarna med att byta skärmupplösning redan till version två av en produkt och tvinga dem uppdatera sina program.

De rykten som kom i dagarna enligt DigiTimes är att Apples tillverkare av iPad, Foxconn kommer börja skeppa iPad 2 till Apple i slutet av februari. Detta har av många tolkats som att iPad 2 släpps i februari men Apple släpper aldrig en produkt med tomma lager utan de bygger alltid upp kvantitet för att täcka efterfrågan. Men så ofta är det som ni vet att folk köar för produkterna och då tar de slut ändå på en gång. Men vad jag vill säga här är att Apple inte lansear iPad 2 bara för att produkten börjar tillverkas för fullt i slutet av februari.

Om vi ska jämföra tiden för lansering med en produkt som redan är lanserad i Sverige så som iPhone 4 så släpptes den drygt en månad senare här. Närmare bestämt 24 juni i USA och 31 juli i Sverige. Så om vi gissar att iPad 2 släpps till försäljning i början av April i år igen.

Vi gissar 4 april som är första måndagen i månaden så skulle iPad 2 nå oss någon gång i mitten av maj men Apple brukar lansera sina produkter i Sverige i slutet av månaderna. iPhone 3GS släpptes här 31 juli och iPhone 4 30 juli. Så min gissning blir måndagen 30 maj för iPad 2 i sverige som tidigast. Detta beror förstås på om Apple hinner tillverka iPad 2 i så hög takt att de kan möta efterfrågan. Vilken skulle göra att iPad 2 finns i svenska affärer ungefär ett halvår från idag. Men detta är såklart min personliga gissning.

Så om ni inte tänker köpa iPad nu utan vänta på iPad 2 så har ni följande alternativ.

  • Åka till USA och köa för att få den så tidigt som möjligt. Du får betala flygresa till USA och vara beredd att stanna några dagar sittandes på en stol och bo i tält.
  • Hoppas att de inte säljer slut direkt och ta en weekend-resa till New York och traska in i en Apple Store. Priset blir då iPad 2 + flygresa och boende.
  • Vänta några dagar, upp till en vecka och köpa den till ruskiga överpriser på Blocket eller Tradera. Har du väntat nog länge nu och verkligen vill ha den så kostar det dig också därefter.
  • Vänta tills iPad 2 lanseras i Sverige för att inte behöva betala mer än vad den kostar idag. Men då få vara beredd att kanske få vänta upp till en halvår eller mer.

Så mitt råd är att vill du ha en iPad så ska du inte vänta på iPad 2 utan slå till idag. Du kommer inte att bli besviken. För när iPad 2 kommer börjar rykten om iPad 3 och de fantastiska funktioner den kommer ha. Nu ska ni heller inte ta mina gissningar för fakta utan detta är vad jag tror.