by • 24 juni, 2010 16:46 • Artiklar28 kommentarer987

Snabbguide till iOS 4 – 39 förbättringar för din iPhone

iOS 4 är här och med det en rad roliga nyheter. De två mest uppenbara och kanske mest efterlängtade är möjligheten för tredjepartsprogram att fungera i bakgrunden medan vi gör annat – multitasking samt att kunna organisera våra appar i olika mappar.

Men det finns så mycket mer godis att hämta. Vi tar upp 38 stycken här och välkomnar dig att komma med egna tips. Artikeln gäller iPhone 3GS och iPhone 4. Tidigare modeller har till exempel inte stöd för multitasking, video och hemskärmsbakgrund.

Allmänt

Avsluta appar

1. I iOS 4 avslutas inte appar när du trycker på hemskärmen, de ligger oaktiva i bakgrunden utan att ta något på batterierna. Vill du ändå avsluta en app aktiverar du programväljaren genom att trycka två gånger på hemknappen och därefter håller du fingret inne på en app, slutligen tappar du på den röda symbolen jämte den app du vill avsluta.

Spotlight

2. Spotlight kan nu söka i Wikipedia och Google (Eller den sökmotor du valt att använda).

Spotlightinställningar

3. Ställ in vad Spotlight skall söka på under InställningarAllmäntSpotlight.

Hur mycket är klockan?

4. Röststyrning kan nu berätta vad klockan är. Bara håll in hemknappen och fråga ”Hur mycket är klockan?”

GPS

5. Använder någon app positinteringstjänsten så markeras det med en pil precis till vänster om batterisymbolen.

Skapa mappar

6. Nya mappar skapas genom att dra en app över en annan. På samma sätt tar du bort en app från en mapp genom att dra ut den. Du kan inte ta bort en mapp utan den försvinner av sig själv när du flyttat eller tagit bort den sista appen.

Appar i Mappar™

7. Du kan ha 12 appar i varje mapp som i sin tur kan finnas i en upplaga på 180 stycken vilket slutar med en maxgräns på 2160 appar på en och samma iPhone.

Hembakgrund när den är som finast

8. Du kan ha en bakgrund på din hemskärm men bara om du har en iPhone 3GS och senaste generationen iPod touch. iPhone 3G och dess iPod touch-kompis är för dålig.

9. Använder du dig utav  Voice Over på har du nytta av nytt sätt att skriva på. Förut berättade iPhonen vilket tecken du hade ditt finger på och sedan fick du trycka igen. Nu kan du ställa in så att den skriver tecknet i stället när du lyfter på fingret.

iBooks

10. iBooks måste du ladda hem separat från App Store.

11. Likaså iMovie för iPhone 4. Det ligger dock inte uppe på svenska App Store ännu.

12. Du kan nu sätta ett lösenord på din iPhone i stället för en fyrasiffrig pinkod. Det gör du under InställningarLösenkodslåsEnkel lösenkod (skall vara av).

Mail

13. Använder du Gmail eller egen domän på Google Apps så arkiverar du mailen i stället för att ta bort dem. Vill du inte ha det så ställer du in det under Inställningar –  Epost, kontakter, kalendrar.

Trådade epost-konversationer

14. Mail har trådade epostmeddelande som standard, du ser alltså bara ett mail i en lång konversation, när du sedan tappar på det så ser du alla mail i den konversationen. Vill du ha det som vanligt ställer du in det under Inställningar – E-post, kontakter, kalendrar – Ordna trådvis.

15. Du kan ha mer än ett Exchange-konto. Exempel på detta kan vara ditt företags mail men också Gmail och Google Apps.

16. iOS 4 samlar ihop alla mailboxar i en. Men vill du kolla en särskilt eller gå in i en mailmapp tillhörande ett annat konto går du tillbaka till dessa via Brevlådor.

Öppna filer i andra appar

17. iOS 4 stödjer möjlighet att öppna filer i andra appar än aktivt – Du kan alltså välja att en PDF som någon mailat till dig skall öppna i till exempel iBooks. Det gör du genom att hålla inne fingret på filen som du vill öppna.

18. Har du flera alias på ett MobileMe-konto kan du använda dem i Mail. Dessvärre går det inte att skicka från andra epost-adresser så som det går i MobileMes webbgränssnitt.

19. När du skickar bilder via epost kommer du i iOS 4 få en förfrågan om du vill förminska bilderna – bra för att spara på din värdefulla datatrafik.

Bilder och kameran

Platser

20. Bilder stödjer funktionen Platser och Ansikten som finns i iPhoto för Mac OS X. Du behöver inte synka din iPhone med datorn efter iOS 4-uppdateringen. Informationen har redan följt med dina bilder från tidigare.

Bild-app i landskapsläge

21. Hela bild-appen fungerar i landskapsläge, förut var det bara bilderna som gjorde det.

Digital Zoom med iOS 4

22. Kameran har nu digital zoom  – blir dock så där bra.

Kamerafokus även vid rörliga UFOs

23. Precis som med stillbilder kan du nu tappa på skärmen för att ändra fokus när du filmar.

Musik

Styr din musik.

24. Kontrollera musiken via programväljaren som du får upp genom att trycka två gånger på hemknappen. Den anpassas efter vilket musikprogram som är igång. Navigera till vänster så får du fram dem.

25. Under samma meny kan du låsa din iPhone – men bara i stående läge.

Skapa spellista

26. I iPod-läget kan du nu skapa egna spellistor. Välj Spellistor och sedan Lägg till spellista.

Språk och text

MobileMe-upplysning

27. Har du ett Appleid i form av en MobileMe-adress får du nu upp en lång harang om att så inte behöver vara fallet om du råkar slå fel lösenord.

Tecknen-räknare från Cupertino

28. Under InställningarMeddelande kan du aktivera så att du se antal tecken när du skickar SMS. Dessa visas sedan när du kommer upp i mer än en rad.

29. Under InställningariBooks kan du nu välja om texten skall vara marginaljusterad eller inte. Det vill säga om texten skall ligga låst längst både på höger och vänster sida.

Här ändrar du söktjänst - varför du nu skulle vilja göra det.

30. Under Inställningar – Safari – Sökmotor kan du nu välja Microsofts sökmotor Bing utöver de redan existerande Google och Yahoo.

Nätverk, synkronisering och filer

31. Har du fler enheter med iBooks synkroniseras dina bokmärken och anteckningar mellan trådlöst via ditt iTunes-konto.

32. Du kan para ihop ditt blåtandstangentbord med iPhone 3GS men inte med iPhone 3G. Har du en tangentbordsdocka till din iPad fungerar även den med din iPhone.

Positionering

33. Under InställningarAllmäntPlatstjänster kan du avaktivera vissa eller alla programs möjlighet att veta var du befinner dig i världen.

Nätverk

34. Du kan nu avaktivera mobildata men ha kvar både bluetooth och Wifi – bra om du inte har något paket på datatrafik och inte vill få en hög teleräkning av misstag. Det gör du under InställningarAllmäntNätverk

35. Precis som med iPad kan du flytta filer till och från program via iTunes app-flik på datorn. Men bara om du har någon App som nyttjar det.

Synkade anteckningar

36. Du kan nu synka dina anteckningar från appen med samma namn trådlöst och det görs via ditt mailkonto. Inställningar för det hittar du under InställningarEpost, kontakter, kalendrar och längst ner har du sedan Anteckningar.

37. Kalandern stödjer nu födelsedagar om du har det upplagt i din adressbok på Macen.

38. FaceTime som kommer i och med iPhone 4 kräver i början Wifi. Det betyder också att ingen trafik via mobilnätet används och telefonsamtalet avbryts i samma ögonblick som videochatten börjar. Det är dock inget vi som användare märker mer än på telefonräkningen. Du kan till och med starta en Facetime-session utan att ringa upp först.

39. På iPhone 4 har du ingen Hold-symbol då FaceTime har tagit den platsen. I stället håller du inne Mute-knappen.