by • 10 augusti, 2010 16:46 • Artiklar15 kommentarer487

Spela film och musik hemifrån på din iPhone och iPad

Spela film och musik hemifrån

Att lagra filer i molnet är hett nu för tiden. Möjligheten att ha dina filer tillgängliga överallt är en tilltalande tanke men det kräver också mycket lagringsutrymme. En fullfjädrad molntjänst där vi kan ladda upp alla våra filmer och musik existerar inte i praiktiken i dagsläget.

Men skamm den som ger sig, med en egen hemmaserver, hyfsat snabbt bredband och ett par appar till din iPhone och iPad så kan du fixa ditt eget lilla moln att sväva på.

Video

För att strömma filmer till din iPhone och iPad krävs Air Video. Först installerar du en kostnadsfri servermjukvara på din dator. Därefter tankar du hem appen från App Store. Air Video kostar 22 kronor och det är samma version för iPad och iPhone. Det finns också en kostnadsfri version men där ligger det en begränsning på hur många filer den kan visa upp.

Utöver fördelen med att du slipper uppta lagringsutrymme med dina filmer och tv-serier så behöver du inte heller tänka på vilket format de är i. Air Video konverterar nämligen om filmerna till rätt format och det medan du tittar på dem. Dock kan filmer med riktigt hög upplösning ta sin tid innan de startar, beroende på hur snabb dator du har.

I standardläge fungerar serven bara inom samma nätverk men Inställningarna – Remote hittar du möjlighet att aktivera Internet-åtkomst.

Serven laddar du från Air Videos webbsida.

App Store

Air Video

Air Video Free

Musik

För musik rekommenderar vi Z-Subsonic som låter oss spela WMA, FLAC, MP3, AAC, OGG och en hel massa andra fina musikformat direkt från vår dator.

Börja med att installera Subsonic på din Mac och därefter köper du Z-subsonic på App Store för 38 kronor.

Dessvärre finns det ingen version anpassad till iPad.

Serven laddar du hem från Subsonic.org.

App Store

Z-Subsonic