by • 2 mars, 2015 08:43 • Artiklar24 kommentarer1584

Teknologi, magi och den nya vidskepligheten

En tvättboll, tvättvärldens motsvarighet till homeopatisk medicin, är på banan att bli 250% finansierad på Kickstarter. I Silicon Valley har sex av tolv dagis där anställda vid kända teknikföretag har sina barn, en vaccinationsgrad under genomsnittet. Människor är skeptiska till GMO, något som har räddat stora delar av världen från svält, trots att majoriteten missuppfattat vad det är (eller i värsta fall inte ens vet vad de säger nej till). ”Naturlig” är ett ord som återkommer som argument för en bättre vara eller ingrediens både från konsumenter och tillverkare.

Det här kommer i en tid när vi egentligen borde vara på väg in i ett slags Andra Upplysningen. Traditionella religioner har en stadigt nedåtgående trend, och antalet människor som inte anser sig tillhöra någon av de stora religionerna har aldrig varit så högt. Vi har tillgång till all världens kunskap i våra fickor.

Så varför är vi där vi är?

Jag tror att det handlar om en kombination av flera saker.

Det är dels en spirituell och intellektuell kris. I en värld där ateism, humanism och vetenskap är det som prisas blir till och med sökande efter spiritualitet något tabubelagt. Det som inte kan mätas, vägas och ledas i bevis blir automatiskt flummigt och förpassat till samma fack som humbug som ”kreationism”, ”homeopati” och ”elallergi”.

I de flesta fall handlar det om människor (som ofta även drabbats av kunskapsarrogans) som i sin egen osäkerhet och okunnighet attackerar andra som ”dumma(re)” eller ”okunniga(re)”. Ett bra exempel är ateister, som på bästa politiker-manér plockar enkla poänger bland likasinnade genom kräva ansvar för dessa från människor med en tro.

Även organisationer som normalt är balanserade halkar snett ibland. Vetenskap och Folkbildning postade denna video på sin Facebooksida (jag tror att den sedermera tagits bort)

https://www.youtube.com/watch?v=75b2hTl2T2E

Det är lätt att skratta och peka och säga ”haha, ni har bristande logik och är därför dumma!”. Kommer det att göra att de som pekas ut ändrar sig? Eller kommer de att känna sig påhoppade och söka bekräftelse och tröst hos andra som också utsatts för pålästa skitstövlar som logiskt och vetenskapligt har rätt?

Jag tror att Sally Kohn har rätt här: man vinner snabbare med logik, vetenskap och fakta om man inte upplevs som en skitstövel.

Dels handlar det om kunskapsarrogans (släkt med Dunning-Kruger-effekten). Vi anser oss vara så pålästa och kunniga att vi snabbt sorterar bort allt som är fel eller osant. Vi tappar förtroende för ledargestalster som politker och företagsledare, och litar istället mer på personer som liknar oss själva. Denna trend har stadigt hållit i sig de senaste tio åren.

Edelman Trust Barometer

Vi behöver inte läsa på om biodynamiskt odlade grödor från Saltå Kvarn, för vår magkänsla säger att det är bra. Eller i varje fall att det inte kan skada. Vi orkar inte sätta oss in i GMO och när Monsantos affärsmetoder (vilka rätteligen kritiseras) och deras produkter blandas ihop blir plötsligt allt genmodifierat något dåligt.

Det hela bäddar för teknik som den nya magin.

Arthur C Clarke sa att ”Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.” Skulle du visa teknik vi använder idag för någon på 1920-talet så skulle de uppfatta mycket av det som ren magi. Mycket av det vi misstänker är möjligt när vi kan förstå och tämja kvantmekaniken är magi för nutida människor.

Teknikutvecklingen går fort idag. Så fort att 51% av dem Edelman tillfrågade tycker att det går för fort. Vi förstår knappt hur fort det går; saker vi ena dagen trodde hörde hemma i science fiction-filmer finns ute på marknaden nästa. De flesta av oss har inte en chans att hänga med i vad som är tekniskt möjligt eller inte, men vi anar att det är mer än vi tror.

Så när någon kommer med en tvättboll som på ett magiskt sätt gör kläder rena utan något tvättmedel och vi i vår skepsis frågar ”Hur är det möjligt?” blir svaret ”Det är teknologi!” tillfredsställande och trovärdigt. För teknologi är ju ändå nästan som magi.