by • 10 oktober, 2010 • ArtiklarComments (1)416

Thoughts till Mac – Samla dina tankar i digitala anteckningsböcker

thoughts_hylla

Thoughts från green&slimy är ett riktigt trevligt program för att skriva och ordna sina texter och tankar som namnet antyder i form av virtuella böcker. Böckerna i sig innehåller sedan valfritt antal sidor som i sig inte har någon begränsning hur långa texter du skriver på dem.

Det första man slås av när man startar programmet är det riktigt snygga gränssnittet i form av en bokhylla där man förvarar sina anteckningsböcker. Knapparna nedanför skapar nya böcker, tar bort dom eller öppnar.

Hela programmet, allt ifrån ikonen till böckernas utseende och animationer när man bläddrar mellan sidor är genomtänkt och riktigt snyggt gjort. Dock inte på bekostnad av användbarheten utan allt flyter på.

En bok kan ha obegränsat antal sidor och sidorna hur många rader du vill så du kan stoppa in massor av information i en och samma bok. Du kan också lägga in bilder på sidorna eller ta hjälp av tabeller för att formatera information. En smart funktion är du kan länka till andra sidor i din bok genom att dra ut en sida från vänsterkolumnen och släppa på en annan sida för att skapa index.

thoughts_page

Även typsnitt, storlek, färg och annan enklare formatering kan göras. Inga konstigheter utan det man behöver helt enkelt. Vill man ändra ordning på sina sidor i en bok är det bara att dra och släppa. Färdiga texter kan sedan mailas, skrivas ut eller exporteras ur programmet som rtf, pdf, word eller open document.

thoughts_edit

Thoughts är helt enkelt en plats där du samlar texter du skriver eller samlar på dig och organiserar upp dom efter tycke och smak. Man kan jämföra det lite med program som PlainText, Notational Velocity och Elements då man enkelt synkar böckerna mellan sina datorer genom att helt enkelt välja app spara sitt bibliotek i en mapp i Dropbox-mappen. Har man appen på flera datorer så är det bara att fortsätta skriva där. Precis så det ska vara.

thoughts_prefs

Fördelen med Thoughts jämfört med de andra programmen är att man kan formatera texten och inkludera bilder i Thoughts. Nackdelen skulle väl vara att det ännu inte släppts något app för iPhone eller iPad men planer på att det ska komma finns säger utvecklarna. Man får helt enkelt hålla till godo med att samla sina tankar eller skriva sin artikel vid sin Mac i dagsläget.

Ett annat program att jämföra med skulle vara Evernote men jag tror det är olika målgrupper. Evernote är mer för att samla material från olika håll medans Thoughts är programmet för dig som skapar material själv. Framför allt så är Thoughts enklare att använda till det som det är tänkt och jag tror de som skriver mycket så som journalister eller bloggare men också studenter som skriver uppsatser eller för anteckningar inför en tenta har mycket användning av programmet. Just systemet med sidor av valfri längt som man lätt ändrar ordning på känns genomtänkt.

Programmet kostar €24 och du hittar det på thoughtsapp.com där också en demoversion finns att ladda ner som låter dig testa programmet innan du köper. Glöm inte kolla in videon nedan också för en demonstration.

[vimeo id=8783955]