by • 9 september, 2014 • ArtiklarComments (0)1128

Vad iWatch förhoppningsvis lärt sig av Jawbone och Fitbit

Ikväll förväntas Apple åtminstone berätta om och visa upp en ”wearable”. Ryktena säger att den kommer att kallas iWatch, men beroende vilka funktioner man tror att den kommer att ha tyngdpunkt på talas det också om iFit och iBand. De senare namnen antyder ett fokus på mätning av aktivitet, sömn och signaler från kroppen så som puls.

Tekniken finns redan på marknaden i form av Fitbit:s olika modeller, Jawbone UP, Withings Pulse, Misfit Shine, Basis B1 och Bodymedia FIT för att nämna några. Den här tekniken är dock förhållandevis ung, och historiskt har Apples innovationer kännetecknats av en försiktighet när det gäller just teknik: de har väntat tills tekniken blivit liten, strömsnål och funktionell – eller rättare sagt friktionsfri – nog.

Jag tror liksom många andra att Apple kommer att släppa nyheten om en wearable ikväll. Här tänker jag inte spekulera i funktioner, jag tänker istället skriva om vad jag hoppas att Apple har lärt sig från de aktivitetsmätare som idag finns på marknaden, och vilka hinder som är olösta idag som de förhoppningsvis löst.

För enkelhetens benämner fortsättningsvis i denna artikel Apples wearable som ”iWatch”.

Några enheter jag testat: Basis B1, Nike Fuelband, Jawbone UP24, Polar Loop, Misfit Shine, Fitbit Flex, Garmin Vivofit och Withings Pulse

Några enheter jag testat: Basis B1, Nike Fuelband, Jawbone UP24, Polar Loop, Misfit Shine, Fitbit Flex, Garmin Vivofit och Withings Pulse.

Utmaningarna kan sammanfattas i tre rubriker som överlappar “friktion”, “funktion” och “insikter”.

Friktion – att hålla koll och räcka till

Friktion är den svåraste utmaningen. De gadgets som finns idag är klarar av en, i bästa fall två aktiviteter: oftast promenader och löpträning. Om du cykelpendlar till jobbet, joggar ibland och kompletterar med 3-4 blandade pass på gymmet så finns det idag väldigt få mätare som klarar det. Ingen av dem klarar det utan knapptryckningar och inställningar mellan de olika aktiviteterna. Inte ens Basis B1, som innehåller en pulsmätare och sömlöst håller reda på löpning, promenad och cykling, förstår att jag kört ett pass på gymmet trots att det utifrån tid, puls och rörelsemönster lätt skulle kunna dras en slutsats att jag tränar. Här har iWatch en fördel, eftersom den kommunicerar med telefonen och dessutom kan ta position in i beräkningen.

Proprietära laddare som Jawbone, Fitbit och Basis (bilden) använder är extra friktion, framför allt om de måste användas ofta.

Proprietära laddare som Jawbone, Fitbit och Basis (bilden) använder är extra friktion, framför allt om de måste användas ofta.

I friktion räknar jag också in batteritid. Ju oftare du måste ladda en enhet, desto mer värde måste den tillföra för att det ska upplevas som värt. Telefonerna innan iPhone hade standby-tid på dagar om inte veckor, medan det idag är kutym att ladda telefonen varje dag. Tack vare det samlade värdet av funktionerna en smartphone accepterar vi även den högre friktionen det innebär att man måste ladda den oftare. Genom att minska friktionen “ladda ofta” minskar man också förväntningarna på funktionerna.

Funktion – vad ska den kunna göra?

Funktion är vad prylen kan göra. En pryl som kan räkna steg är mindre användbar än en som kan hålla reda på hur aktiv jag är oavsett aktivitet. Kan den dessutom mäta kvaliteten på min sömn, mäta min puls och mitt blodtryck blir den än mer värdefull. Men funktionerna måste vara bra för att inte de ska bli en gimmick: mätningen måste vara tillräckligt exakt, notifieringarna jag får måste vara viktiga för att det inte ska bli ytterligare ett stressmoment. Skaparna av W/Me, ett armband som hjälper dig att stressa ner föll i den här fällan när de spånade extrafunktioner: att checka in på Facebook via en knapptryckning på ett armband har en mycket begränsad användbarhet, för att inte tala om det kontraintuitiva i att få notifieringar från Facebook i ett armband som ska hjälpa dig att stressa ner.

Jag har ännu inte testat någon pryl som mäter puls tillräckligt bra under träning för att det ska vara värdefullt, och som inte sitter runt bröstkorgen. Sömn är än värre, där de flesta mätare kräver att du aktiverar ett sömnläge och sedan bara använder hur mycket du rör dig som mätpunkt, när man egentligen skulle behöva titta på hjärnvågorna för en exakt uppskattning av sömnkvalitet. Man kan dock komma långt på att hålla reda på puls, andning och hur du rör dig – och teoretiskt skulle iWatch kunna innehålla sensorer för allt det här.

Insikter – vad ska kunna utrönas?

Sist men inte minst: insikter. Med insikter menar jag att man minskar bruset och ökar signalen. Att jag går 10 000 steg på en dag, vad betyder det? 21% av min sömn igår var REM-sömn, uppskattar min Jawbone, men är det bra eller dåligt? De flesta aktivitetsmätare skapar ett brus som kan vara fascinerande att titta på ibland, men som inte hjälper oss utan djupare kunskap för att kunna tolka datat. Det är också anledningen till att var tredje person som köper aktivitetsmätare slutar använda dem inom ett halvår.

Om man lyckas hitta rätt balans mellan friktion och funktion kan man skapa en gadget som lagrar information och bara hör av sig när något avviker, eller när den har en rekommendation. Istället för att upplysa mig om att min sömn bestod av 21% REM-sömn i natt skulle en enhet kunna berätta för mig att jag sover sämre natten mot torsdagar och hitta korrelationer som jag kan titta på. Kanske projektmötena torsdagsmorgnar stressar mig redan kvällen innan, vilket kan lindras med andningsövningar?

Healtpatch från Vitalconnect är ett plåster som mäter puls, andning, stress och aktivitet och skickar det via blåtand till en iPhone.

Healtpatch från Vitalconnect är ett plåster som mäter puls, andning, stress och aktivitet och skickar det via blåtand till en iPhone.

Prylarna behöver också vara konfigurerbara. Idag fokuserar alla på “viktminskning” eller i bästa fall “mer aktivitet”. Men hälsa består av så många andra aspekter och långt ifrån alla vill gå ner i vikt. Här har iWatch en fördel om den gjorts på samma sätt som iPhone: Apple tillhandahåller hårdvara och några appar, medan tredje part får tillgång till allt sensordata och kan skriva egna applikationer. Det innebär att man skulle kunna konfigurera sin iWatch till att vara perfekt för mig utifrån mina förutsättningar, istället för att vara ytterligare en pryl jag skaffar i januari när jag börjar Mitt Nya Liv.