by • 1 oktober, 2010 • ArtiklarComments (10)349

Vart passar iMac Touch in?

imac-touchscreen2

Rykten om en stundande iMac med stöd för multitouch blir allt starkare. Enligt källor testar Apple just nu olika alternativ av skärmarna.

Frågan är hur en sådan iMac kommer fungera. Vi har sett bilder på patentansökningar från Apple där den fungerar dels som en vanlig iMac med OS X men att skärmen kan vinklas fram och lutas för interagering med skärmen istället för tangentbord och mus.

När iPad lanserades marknadsfördes den som en produkt som passar in mellan iPhone och MacBook. Den nischades in med att den gjorde några saker bättre än de andra produkterna.

Man höll den i händerna och verkligen kunde röra vid webben, man kollar sin mail blixtsnabbt då den alltid är igång och som bildvisare är den svårslagen. Man läser nyheterna i soffan och den ersätter en bok i lässtolen och man kollar på film i sängen.

Men vilka fördelar har en iMac med touchskärm och iOS?

Jag har tänkt på det en del men säkerligen inte tänkt lika långt som Apple och förmodligen lite fel här och där. Ni får gärna hjälpa mig med kommentarer på detta.

Jag förutsätter att en iMac med multitouch också kommer kunna köra OS X så vi kan bortse från alla tredjepartstillbehör som inte fungerar i iOS samt Bank ID m.m.

Andra enheter med iOS kör hela tiden fullskärm. Men med en iMac har man plötsligt en väldigt stor skärm till förfogande. Multitasking finns nu i iOS och vad tror ni om att kunna arbeta i två program sida vid sida?

Man kör Safari till vänster och Twitter for iMac Touch till höger. Får man ett meddelande i iChat så kan man välja om man vill öppna den appen till vänster eller höger. Vill man köra en app som Flipboard kan du förstås med fördel köra den i helskärm.

Som surfmaskin tror jag vi har en vinnare här. Liksom hos iPad kan man röra vid webben men på ett än mäktigare sätt.

Apple har verkligen fattat det här med spel efter att ha försakat det under många år. Tänk er vilka undebara spel som skulle kunna tas fram till en så stor skärm. Nu tänker jag kanske inte på spel som Angry Birds även om det säkert skulle va lika beroendeframkallande även här. Ni får hjälpa mig även här då jag främst tänker på first person shooters, fotboll och Civilization.

Vore jag konstnär hade jag nog gråtit vid bara tanken på en så stor touchkänslig skärm men även för konstruktörer och andra designers tror jag detta kan vara den självklara arbetsstationen.

Nu kommer vi till musik. Apple visade med nya Remote att iTunes också hör hemma på iOS och därmed också Spotify såklart. Gör man musik istället för att lyssna har vi nog också en enhet som passar som handen i handsken. Ena stunden är det en sequenser för att sedan vara ett helt keyboard. Är man DJ tror jag nog att alla andra musikanläggningar kan hälsa hem.

Detta var några av mina idéer på applikationer där jag tror en iMac med multitouch kommer till sin rätt. Vad tror ni?