Apple

Att göra en Hackintosh av en Power Mac G5

En ulv i fårakläder

Många har nog lekt med tanken att bygga sig en Hackintosh. I alla fall har jag det. Efter att tittat runt lite på ett av de största communityn om Hackintoshbyggen, Tonymac86.com, bestämde jag mig för att testa.

Detta i kombination med att jag har en fascination för Apples en gång i tiden superdator G5, och anser att det är en av de absolut snyggaste datorerna som designats, så blev projektet att bygga in en Hackintosh i ett G5-chassi.

Att bygga en Hackintosh i ett svart plastchassi kändes helt enkelt inte rätt för mig.

Den nya Mac Pro-modellen ser absolut häftig ut med sin runda cylinderformade design, men det ligger något annat, mer industriellt vackert, över den nu mer än tio år gamla skapelsen. Tråkigt nog är hårdvaran i G5:an inte tillräckligt bra för att någon ska vilja använda den som bruksdator idag, men detta gör också att det finns en hel del G5:or till salu.

Detta är ingen regelrätt guide till hur du bygger en Hackintosh. För det ändamålet finns det betydligt mer ingående och bättre guider som du hittar länkar till i slutet på denna artikel. Detta är mina erfarenheter kring hur det är att bygga en hackintosh.

Precis som när vi beskriver hur det är att gå över till att använda iPad som enda dator kände jag behovet av att göra mig av med alla mina Macar hemma innan jag verkligen kunde säga hur det var att gå över till Hackintosh. Sagt och gjort, min iMac och Macbook Pro såldes och den enda Macen kvar i huset var min sambos MacBook Air. Detta skulle visa sig bra då det behövs en “riktig” Mac för att skapa en bortbar USB-skivavbild som sedan ska installera en Hackintosh-version av OS X.

Array.se G5 i lass

 

Steg 1 – att skaffa och tömma ett G5-chassi

Första steget var att införskaffa ett G5-chassi, och det första inköpet blev således en G5:a. I mitt fall blev det sex G5:or från en designbyrå som gått i konkurs. En del av er kanske har en G5:a hemma som står och inte används, i så fall är det bara att köra. Har du inte det så går det att hitta begagnade G5:or på blocket.se för allt mellan 500 till 1500 kronor, beroende på chassits och innehållets skick.

De kanske största arbetet var att få ut alla komponenter ur chassit, så hittar du ett chassi som redan är tömt är det att föredra. Jag har tagit isär många olika Appleprodukter men om min förståelse för Apples minutiösa detaljfokus tidigare hade några tveksamheter var detta som bortblåst efter att tillbringat en hel dag med att få ut alla komponenter ur G5:an.

Allt har sin ordning och måste tas ut i exakt rätt följd för att efterföljande steg ens ska vara möjligt. Här tog jag hjälp en väldigt passande guide på iFixit.com (iFixit är en tekniksida som sysslar med att plocka isär teknikprodukter och dokumentera demonteringen). Senare upptäckte jag att det finns en sida dedikerad till oss som vill bygga om just G5:or: g5modders.com, och de har satt ihop en manual för hur hela isärplockningen ska gå till.

G5 on a Wall
Foto: Flickr (CC)

Steg 2 – att välja passande komponenter

När chassit är utblåst är det dags att införskaffa nya komponenter. Det som behövs för att bygga en dator är ett moderkort, en processor, nätdel, hårddisk och RAM-minnen. Vill du även ha trådlös uppkoppling behöver du ett WiFi-kort, och vill du ha Bluetooth för att exempelvis använda ett trådlöst tangentbord och mus behövs även en Bluetooth-dongel.

I detta skede är det fördelaktigt att noga välja ut komponenter innan du springer iväg till butiken. Detta då det är bara vissa komponenter som är kompatibla för ett Hackintosh-bygge.

Jag valde ett moderkort från tillverkaren Gigabyte, en 3,4GHz Intel Core i5-processor och 8 GB RAM. Allt detta sattes sedan fast på en Lian-Li-moderkortsplatta. För att få ström till moderkortet och hårddiskarna valdes det en nätdel från Corsair.

Som extradelar blev det ett WiFi-kort från TP-Link och en ytterst liten Bluetooth 4.0-dongel från Targus. Det finns flera artiklar som jämför olika specifikationer mellan värstingspecar på Hackintosh och Mac. Detta är inte en sådan, specifikationerna är medelmåttiga i mitt bygge och har valts ihop för att få en bra och billig dator.

Att sålla sig fram till vilka delar som fungerar bäst till ett Hackintoshbygge är som att gå igenom en djungel, men olika kombinationer testas hela tiden och presenteras av vänliga själar på TonyMac86.com. Mina två misstag var att först köpa ett billigare WiFi-kort och att bli frestad av en bättre processor. Ingen av dessa var kompatibla med Hackintosh och jag fick snällt lomma tillbaka till butiken.

Det säkraste är att välja ut dina tänkta komponenter innan butiksbesöket så sparar du dig onödiga rundor fram och tillbaka – ännu viktigare om du tänker beställa delarna från nätbutiker. På Tonymacx86.com hittar du varje månad en lista över rekommenderade komponenter med tillhörande länkar till de internationella nätbutikerna Newegg och Amazon.

När vi CPU (Central Processing Unit), eller processor på svenska, är det enklast att välja Intels Ivy Bridge med 1155-socket då dessa har ett inbyggt grafikkort i processorn som är HD4000. HD4000 är det som fungerar lättast med OS X. Givetvis går det att sätta in ett separat grafikkort, men jag valde att enbart köra med det inbyggda av kostnadsmässiga skäl.

Gällande Motherbord, moderkort på svenska, så är det absolut enklast att använda sig av Gigabytes 7-serie. Med ett Gigabytes moderkort slipper vi en hel del pillande med inställningar i ett verktyg som heter MultiBeast.

Valet av hårddisk blev en Kingston 120GB Solid State Disk (SSD). Att låta OS X ligga på en SSD gör att operativsystemet svarar mycket snabbare, medan övrig data så som stora iPhoto- och iTunes-bibliotek med filmer och TV-serier kostnadseffektivt förvaras på två traditionella hårddiskar med roterande delar. De flesta moderkort idag har SATA-anslutningar antingen på 6 Gbit/s eller 3.0 Gbit/s, och SSD-disken har möjligheten att använda sig utav 6.0 Gbit/s medan de traditionella hårddiskarna inte når upp i läs- och skriv-hastigheter som gör det motiverat att koppla dem till något annat än 3.0 Gbit/s anslutningarna.

När det kommer till att placera in allting i chassit finns det flera olika lösningar. En lösning är att beställa en specialskuren moderkortplatta från det engelska företaget The Laser Hive. De skär ut en platta som dels passar det nya moderkortet på ena sidan och dels Apples gamla fästen på den andra sidan. Detta kräver dock ändå oftast att du blir tvungen till att göra ingrepp på bakstycket på din G5:a för att komma åt anslutningarna på ditt nya moderkort.

Jag ville ha mitt Hackintosh-bygge så likt en G5:a som möjligt, så att skära i chassit var inte ett alternativ för mig. Då återstod att limma fast Lian-Li-plattan i chassit. Som tur var upptäckte jag under tiden jag mätte olika placeringar av moderkort och nätaggregat att det gick att klämma fast Lian-Li plattan på Apples plastskenor som de haft för att leda kablar till deras nätaggregat. Så i skrivande stund har moderkortet suttit fastklämt i mer än sex månader mellan två sådana plastskenor och nätaggregatet, och det verkar inte falla av i första taget.

Sladdarna för att ansluta Thunderbolt-skärm, USB 3-hårddisk, iPhone och iPad har jag dragit in genom de gamla hålen där det tidigare suttit kopplingar för bland annat USB, Firewire, Ethernet, modem och platsen för grafikkort.

Alltihop måste också kylas ner för att inte bli för varmt, även om G5-chassit är tacksamt på det sättet att det är perforerad aluminium. Apples originalfläktar går att använda men det krävs viss kunskap kring att koppla om sladdarna från originalfläktarna för att de ska passa på det nya moderkortet. Istället valde jag att köpa nya fläktar och sätta fast på de redan befintliga fläktfästena. Detta passade hur bra som helst på bakfläkten och en av hårddiskfläktarna.

De stora fläktarna mäter 92 mm och hårddiskfäktarna 60 mm. Båda dessa är standardmått. Nackdelen med att ha ett perforerat aluminium chassi är att ljudet kan bli mer påtagligt, så välj så tysta fläktar som möjligt. Fläkten jag valde var en standard fläkt från Fractal Design.

customac

Steg 3 – installera OS X Mountain Lion

Att nu installera Hackintosh på datorn var den enklare delen av detta lilla projekt. Men observera att du nu behöver en riktig Mac med OS X för att kunna ladda ned OS X Mountain Lion 10.8 med.

På den riktiga Mac du använder för att hämta hem en kopia av OS X börjar du med att köpa operativsystemet och ladda ned det från Mac App Store. Vidare behöver du ett USB-minne med minst 8GB utrymme, samt att detta USB-minne görs bootningsbart.

För att åstadkomma det sistnämnda behöver du gå igenom följande steg:

  1. Sätt in USB-minnet i den Mac du laddat ned Mountain Lion till
  2. Öppna Program-mappen, verktygsprogram-mappen och starta “Diskverktyg”
  3. Markera USB-minnet i vänsterkolumnen och klicka på “Partitionera”-fliken
  4. Där det står “Aktuellt” väljer du istället “1 partition”
  5. Klicka nu på “Alternativ”-knappen och välj “Huvudstartspost”
  6. Under “Namn” skriver du “USB” och under “Format” väljer du “Mac OS Extended (journalförd)”
  7. Klicka nu på “Använd” och sedan “Partitionera”

När detta är gjort är nästa steg att få över OS X-installationsfilerna till USB-stickan, och det görs enklast med ett program som heter Unibeast, vilket laddas ned från Tonymacx86.com. Starta Unibeast och klicka på “Continue” tills du får välja var du vill installera UniBeast, och välj då ditt USB-minne. Kryssa sedan i “Mac App Store Mountain Lion 10.8” och klicka på “Continue” och sedan “Install”. Detta tar sin lilla stund och kan ibland visa att det tar upp till några timmar även om det enbart tar 10 till 15 minuter.

Nu är det dags att installera Mountain Lion. Slå på datorn och var beredd på att trycka på “Delete”-knappen (andra moderkort än det jag valt kan använda andra knappar än just Delete-tangenten, detta är dock enkelt att googla fram). Denna tar dig till dina BIOS-inställningar för ditt moderkort, och här ställer du in var moderkortet ska boota upp från. Här ska du ändra “Boot option #1” till ditt USB-minne.

Efter att du installerat Mountain Lion på hårdisken kan du sedan ändra detta igen till just den hårddisken du installerat OS X på, för att det ska gå snabbare att bota upp. Ändra då där det står UEFI till den hårddisken du installerat på som börja på antingen “P0”, “SATA” eller “Legacy”. När du är inne i BIOS ändrar du där det står “xHCI Mode” från “Smart Auto” till “Auto”

Kontrollera även att om det står “xHCI Hand-off / EHCI Hand-off” så ska dessa vara märkta med “Enabled”.

Nu startar du om din dator och håller inne F12. Välj ditt USB-minne och installera nu Mountain Lion på den hårddisk du valt.

  1. I menyn som dyker upp väljer du Utilities->Disk Utility.
  2. Markera hårddisken där du vill installera Mountain Lion i vänsterkolumnen
  3. Klicka på “Partionera”-fliken
  4. Där det står “Current” väljer du istället “1 Partition”
  5. Klicka på “Options” knappen och välj “GUID Partition Method”
  6. Under “Name” skriver du “Mountain Lion” och under “Format” väljer du “Mac OS Extended (journaled)”
  7. Klicka på “Apply” och sedan “Partition”

Stäng nu Disk Utility, och när installeraren sedan frågar var du vill installera väljer du Mountain Lion. Starta sedan om datorn när installationen är klar.

Nu kommer installationen fungera om du startar upp via ditt USB-minne, gör så ännu en gång. Men för att få det att fungera med att starta upp från den hårddisk du installerat så går du in på Tonymacx86.com igen och laddar ner Multibeast som är ett verktyg för att låta datorn få drivrutiner gällande ljud, nätverk och grafik.

För mer utförlig och antagligen mer pedagogisk genomgång av installation av OS X finns ovan guide på engelska hos Tonymacx86.com.

Steg 4 – problemlösning

När min nyinstallerade Hackintosh nu skulle slås på så upptäckte jag att jag saknade On/Off knapp. Apple följer inte standarder här, utan använder sig av vad som passar dem. Att koppla in moderkortet till chassits På/Av-knapp går inte att göra med några kablar köpta i den vanliga datorbutiken. Här fann jag, via g5modders.com, en spanjor som handgör ett knippe sladdar som passade perfekt för att koppla ihop kontakterna på fronten på G5-chassit till moderkortet – sammanlagt kostade mig 30€.

Det går visserligen att på ett spartanskt vis få igång datorn, genom att ta en skruvmejsel och nudda de båda stiften som är märkta “PWR” på moderkortet. Men det är mycket trevligare att kunna få använda På/Av-knappen på framsidan och att även få igång LED-lampan som indikerar om datorn är igång eller ej.

Utöver På/Av-problemet stötte jag inledningsvis påtvå andra problem, men som med allt annat så är det någon som har tagit fram en lösning. Det första var iMessage, det finns flera olika lösningar med att komma runt att Apple inte tillåter detta från datorer som de ej sålt. Den lösningen jag använde mig utav finns som med så mycket annat i sammanhanget att finna på Tonymacx86.com.

Ett sista problem jag hade var att det var stört omöjligt att få HDMI-utgången att fungera. Det visade sig att under processen när drivrutiner ska installeras med MultiBeast hade jag valt att datorn skulle utge sig för att vara en Mac Pro. Problemet med detta är att de Mac Pro som säljs idag saknar HDMI. Det var bara att starta upp MultiBeast igen och välja om, denna gång valde jag iMac istället vilket löste problemet.

Kontentan av det hela

Summa summarum så har går det faktiskt varit hyfsat enkelt att bygga ihop och konfigurera en Hackintosh. Efter att OS X var installerat har nästan allting rullat på som en vanlig Mac. Någon gång har datorn inte velat vakna ur vila, men de tillfällena kan jag räkna på höger hand.

Det har tagit längre tid att sammanfatta denna upplevelsen av att snickra ihop en Hackintosh än att faktiskt göra Hackintoshen. Stundtals glömmer jag bort att det inte är en riktig Mac som står på golvet och syns på skärmen, speciellt då den estetiskt ser ut som vilken Mac som helst. Det är först när jag öppnar upp datorn och tittar inuti som ulven framträder. Men för säkerhetsskull har jag en extern hårddisk kopplad till datorn som med hjälp utav Carbon Copy Cloner tar regelbundna kopior av startdisken så att om det mot förmodan skulle uppstå något problem i framtiden, efter exempelvis en uppdatering, så kan jag alltid återställa från den externa hårddisken.

För er som är intresserade prestandasiffror genom GeekBench finns resultaten för detta bygge registrerade – testet landade på 9466.

Hackintosh

 

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!