Skrivet den 1 februari 2019 kl 16:01 av BilarKommentarer inaktiverade för Föräljningen av elbilar ökar och så kommer vi skatta för dem i framtiden673

Föräljningen av elbilar ökar och så kommer vi skatta för dem i framtiden
Totalförsäljningen minskar

Nyregistreringen av nya bilar minskade med elva procent i januari. Enligt bilbranschens lobbyorganisation Bilsweden var detta väntat med tanke på följdeffekterna av Bonus-malyssystenet. Folk passade helt enkelt på att köpa drivmedelsslukande bilar innan det infördes.

Detta tror man kommer påverka den jämförande försäljningen mot förra året fram till juni.

Däremot ökade antal laddbilar och är nu 13 procent av nybilsförsäljningen. 41 procent av dessa är rena elbilar.

På topp fem hittar vi tre volvo och två Volkswagen. Läs mer hos Bilsweden.se.

Så beskattas vi i framtiden

Inom bara några år tror forskare att elbilarna kommer gå om bensin- och dieselbilarna. Det går ju också för oss lekmän att räkna ut med lillfingret. Därför börjar man nu undersöka hur bilar skall beskattas i framtiden och av allt att döma kommer vi få en kilometerskatt.

Experter på IVL Svenska Miljöinstitutet tror att det kan ske så snart som inom 5-10 år. Institutet är ett samarbetsprojekt mellan staten och näringslivet. Rapporten som informationen baseras på finansieras av Energimyndigheten och skall presenteras i sin helhet senare i år.

Läs mer hos Sveriges Radio.

Fler utmaningar

Det är inte bara skola, vård, omsorg och vägar som skall finansiseras av skatten. Nu börjar elbilar bli så populära att de som säljer dem får problem att ladda dem.

Sydsvenska Dagbladet skriver att Skånska bilhandlare får kapacitetsbrist när demobilar, bilar som är inne på service och så besökarnas bilar skall laddas upp samtidigt. Dels räcker inte strömmen till i bilanläggningarna men det är också ett infrastrukturproblem att ladda hela Skåne och andra delar av landet för närvarande.

Comments are closed.