Skrivet den 29 januari 2019 kl 10:29 av Bilar2 kommentarer2050

Tesla kan sluta säljas i Sverige
En utredning är igång

Uppdaterat: Ärendet är nu stängt och alla Tesla fanboys/girls kan andas ut.

Elbilar blir allt mer populärt och Tesla har gått från att vara en unik bil att se på gatorna till att bli allt mer vanlig på våra svenska vägar.

SvD skriver idag att Transportstyrelsen anser att Tesla inte följer lagen när det kommer till hur deras bilar blir uppdaterade. Många bilar uppdateras i samband med att dom är inne på service men Tesla har löst det lite smidigare. Om en ny uppdatering finns tillgänglig till säkerhetssystemet inklusive Teslas Autopilot-funktion så går uppdateringen att göra OTA (over the air). Transportstyrelsens Ander Gunneriusson säger till SvD att dessa uppdateringen inte kan godkännas med nuvarande lagstiftning och är utom myndigheternas kontroll. Därav utreder Transportstyrelsen nu om det ska bli ett säljstopp på Teslas bilar i Sverige och detta kan sträcka sig över sex månader.

Redan 2015 började Transportstyrelsen utreda Model S då en reporter tagit kontakt med myndigheten i samband med en olycka. Samtidigt släpptes en rad YouTube-filmer där folk provade den nya Autopilot-funktionen med varierande resultat sett ur ett säkerhetsperspektiv.

Tesla menar dock att alla uppdateringar som kommer är inom det så kallade typgodkännande man har i EU.

Via Teknikens Värld.

2 kommmentarer på Tesla kan sluta säljas i Sverige

  1. Anders Malmgren skriver:

    Transportstyrelsen: det är disket som gäller, all annan distribution är strängt förbjuden

  2. GladaAnkan skriver:

    Kanske Transportstyrelsen kan outsourca detta till Kina?