Skrivet den 1 maj 2019 kl 07:57 av Recensioner25 kommentarer540

Creative Stage Air – limpan som passar lika bra vid datorn som ute i gräset
Eller varför inte på balkongen?

Creative har släppt en ny soundbar helt designad för att ha vid datorn istället för att plågas av det inbyggda ljudet som oftast inte låter speciellt bra.

Design och funktion

Vi möts av ett svart galler, pianolack och fyra knappar på ena sidan av enheten. På baksidan har vi tre uttag och det är micro-USB för ström, USB-A så du kan stoppa in en USB-sticka eller liknande för att spela upp musik samt ett 3,5mm-uttag för att koppla till din dator. Designen är enkel, ren och ser mer eller mindre ut som vilken soundbar som helst. Enheten är även utrustad med Bluetooth 4.2 och har ett batteri på 2 200 mAh som ger en speltid på totalt 6 timmar. Vi skulle säga att en mer realistisk speltid ligger på mellan 4-5 timmar beroende på hur hög volym du har. Enheten är relativt liten och måtten ligger på 410 x 78 x 70 mm och den väger 910 gram. 

Att para ihop enheten med sin telefon är busenkelt och det görs genom att trycka på blåtandsknappen på sidan av enheten och sedan gå in under blåtand på mobilen och klicka på enheten – sen är det klart.

Så hur bra är ljudet?

Med tanke på att Creative Stage Air kostar ca 400 kronor så är det faktiskt väldigt mycket ljud för pengarna men några stordåd ska du inte förvänta dig. Stage Air är ett perfekt komplement om du vill ha en förbättring mot det inbyggda ljudet i datorn och har en tunn plånbok. Stage Air bjuder på en fyllig bas men vid högre volym räcker det inte riktigt till och ljudet kan lätt upplevas som aningen burkigt – men det är svårt att klaga med tanke på den ringa prislappen.

Fördelen med Stage Air jämfört med andra högtalare i samma prisklass är att det användningsområdet breddas tack vare att den har inbyggt batteri och Bluetooth. Detta gör att vi enkelt kan ta med högtalaren ut på terrassen eller balkongen för att öka myskänslan under de svenska sommarkvällarna.

Summering:

Har du en tunn plånbok och är ute efter en billig högtalare som du kan ha vid datorn, eller vill ha med dig ut på balkongen, picknicken eller liknande så är Creative Stage Air ett bra köp. Ljudbilden är okej och vi blev förvånade över vilket tryck basen ger, men vid högre volymer orkar den inte riktigt med och ljudet upplevs stundtals som rätt burkigt.

Detaljer:

 • Dimensioner (L x W x H): 410 x 78 x 70 mm
 • Vikt: 910 gram
 • Anslutning: micro-USB, 3.5 mm, USB-A, Bluetooth 4.2
 • Batteri: 2 200 mAh lithium-ion, 6 timmars batteritid
 • Uteffekt: 2 x 5 W, Total System Peak power: 20 W
 • Frekvens omfång: 80 Hz – 20 kHz, SNR: ≥ 72 dB
 • Pris: Ca 400 kronor

Kommentarer

 1. Mathias_Severyd says:

  Grym recension som alltid…! Snygg högtalare! Verkar trevlig…

 2. Marcus_Attefors says:

  Tack! Ja för 400 spänn är det svårt att klaga på den faktiskt haha.

 3. marten says:

  Bra pris !! Ihåligt ljud , ah ungefär som allt i den prisklassen :wink::man_shrugging:t2:

 4. Anders_Malmgren says:

  Håller mig borta från dator-grejer för hifi. Det gäller, logitech, creative, apple osv
  Blir aldrig bra. Just portabla högtalare är svårt dock. Sonos osv är ju inte heller bra. Har en batteridriven Sony, helt okej ljud för formatet men chromecasten på den är ju inget att ringa hem om.

 5. Marcus_Attefors says:

  Nä klart det finns bättre! Men vill man kunna styra musiken, skapa olika zoner och ha ett bioljud så är Sonos stabilitet verkligen oslagbart. Strular aldrig och låter bra!

 6. Anders_Malmgren says:

  Har lekt för lite med Chromecast för att vara rätt person men med det lilla jag har så köper jag det. Men då har jag inte testat Chromecasts multiroom lösning. Men med tanke på hur dåligt det fungerar med basfunktionaliteten så tror jag dig.

  Dock för mig är faktiskt connectivity sekundärt till ljudkvalitet. Spelar ingen roll hur bra multi room osv är om ljudet är mediokert. Men hade ju varit nice med båda. Har Spotify connect på min förstärkare, redigt kasst och inge multiroom men bra ljudkvalitet på stärkaren :slight_smile:

 7. Marcus_Attefors says:

  Det går ju att lösa relativt enkelt (men inte så billigt) med dina befintliga högtalare. Bara att köpa nya Sonos: Amp så kan du göra dina högtalare smarta och sen komplettera med några Sonos One i kök, badrum, sovrum etc där deg kan vara nice att bara ha lite bakgrundsmusik.

 8. Anders_Malmgren says:

  Fast sonos amp har väl även en förstärkare så det är ju ingen optimal lösning. OM de hade en lösning med tex enbart spdif ut hade det ju varit något kanske

 9. Anders_Malmgren says:

  Kollade upp den. haha, vafan, den är ju gigantisk :smiley: Har de ingen som är stor som en HDMI kontaktdon? Typ som chromecast

 10. Marcus_Attefors says:

  Nepp! Men det är ju bara att gömma den i en möbel och glömma bort den =)

 11. Esse says:

  Just bioljud aka surround är väl inte känt för att vara ostabilt i något sammanhang? :smiley:

 12. Esse says:

  Utveckla.

 13. Marcus_Attefors says:

  Det jag pratade om med Malmis var när man har multiroomlösningar som även fungerar som bioljud, Samsung har ju försökt sig på sin egna variant av Sonos där man kan koppla till egna högtalare trådlöst och ha i olika rum eller bara para en limpa, subb och bakre. Dock med rätt skakigt resultat.

 14. Esse says:

  Aha! Där är Sonos nog rätt unikt ja :slight_smile:

 15. Stefan_Sandstrom says:

  jag har 3st sonos connect. samtliga 3 är inkopplade med sladd. Ungefär en gång i månaden måste jag ompara ihop dem med appen. (play och volymupp samtidigt)

  Sonos har bytt ut dem. Bett mig ändra lite allt möjligt. De har bett mig byta nätsladdar. De har bett mig gå 100% på wifi… och sedan 100% sladd.
  Senaste budet är att det är fel på min switch (Cisco2960X)…eftersom jag är den jag är, Så har jag beställt en cisco9300.

  Jag tror bara sonos connect är en risig produkt.

 16. Marcus_Attefors says:

  Låter skumt, verkligen alla jag känner som har en connect är svinnöjda. Antar att du kör Sonos på ett separat nätverk?

 17. Stefan_Sandstrom says:

  Separat nät?.
  De ligger på eget VLAN och går via brandväggen till resten av nätet

 18. Marcus_Attefors says:

  Man kan bygga ett eget sonos nät genom att ha en med kabel och resten kopplar upp sig mot ett eget wifi :slight_smile: Går.att fixa i appen, tidigare krävdes deras bridge.

 19. Stefan_Sandstrom says:

  aha du menar så. jo testa det också.
  man tycker ju alla sitter trådade så ska det fungera som bäst

Fortsätt snacket i Bubblan!