Skrivet den 3 januari 2019 kl 12:01 av E-handel4 kommentarer1520

Inte längre tillåtet att bara sälja produkter i vissa EU-länder
Billigare priser och högre tillgänglighet?

Nu är det inte längre tillåtet för bolag som säljer produkter och tjänster inom EU att hindra konsumenter från ett annat land att handla. Exempelvis hos Google och Apple kan du inte köpa produkter i ett land och skriva in adressen i ett annat.

Det här kommer innebära att vi kommer kunna köpa till exempel Google Pixel-telefoner från tyskland trots att de inte är lanserade i Sverige och beställa vår iPhone från det land där det är billigast. Vi kan därmed anta att priserna kommer harmoniseras över hela EU en smula.

Det gäller även för digitala tjänster. Däremot verkar det fortfarande inte hindra exempelvis streamingtjänster att ha olika innehåll baserat på länder.

EU-direktivet blev lag redan i början av december 2018 och granskning hur den följs kommer påbörjas inom två år. Det finns dock undantag så som skattetekniska skäl, höga fraktkostnader eller lokala lagar som inte medger att produkten säljs.

Läs mer hos europe.eu.

 

4 kommmentarer på Inte längre tillåtet att bara sälja produkter i vissa EU-länder

 1. steffo76 skriver:

  This is a goodthing.

 2. Marcus Attefors skriver:

  Synd att streamingtjänster inte inkluderades =(

 3. mickerehn skriver:

  Det ska poängteras att det inte finns något krav på att leverera till ett annat EU-land. Du kommer alltså att kunna beställa men får troligtvis nöja dig med att produkten levereras till en mottagare i det land där säljaren befinner sig. Resterande väg får du ordna på egen hand.

 4. Anders Malmgren skriver:

  Hälsa grabbarna på feber att jag blivit bannad, de undrar nog varför jag inte svarar :P