Mobil

Frågor och svar om 5G i Sverige

Det är nu det händer!
Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar för Prisjakt

Nya generationens mobilnät har börjat rullas ut i Sverige och med det kommer en rad frågor om vad 5G egentligen innebär för oss.

Det ligger ett skimmer av lätt mystik runt begreppet 5G. Det framställs gärna som en teknik som kommer förändra hur vi kommunicerar i grunden. Men som med all teknik handlar det mer om en evolution än en revolution. Med 3G trodde vi till exempel att videosamtal skulle bli standardsättet att kommunicera redan 2003. I stället var det möjligheterna att surfa i vanliga webbläsare på språng via mobila modem till datorn samt introduktionen av iPhone och efterföljande smart phones fem år senare som gav 3G skäl för sitt namn.

I stället var det 4G som gav tillräckligt bandbredd för att skicka videomeddelande till varandra och då gärna via Snapchat, WhatsApp och Facebook. 4G är redan så snabbt att det ersätter Wifi-uppkopplingen hemma för mindre bandbreddskrävande användare så länge det är bra mottagning.

Bandbredd

Det som allting hela tiden handlat om är att öka bandbredden och för att öka bandbredden behöver vi öka antal hertz som nätverken strålar med. I Sverige använder GSM-nätet (2G) 900 Mhz samt 1,8 GHz, 3G använder 900 MHz och 2100 Ghz, 4G använder 700 – 900 MHz samt 1,8 Ghz, 2,1 och 2,6 Ghz.

Så 5G handlar bara om att öka antal GHz? Ja och nej. Det finns faktiskt ett 4G-nätverk som går i motsatt håll och använder frekvensband runt 450 MHz och syftet med det är att ha lång räckvidd trots få basstationer. I gengäld får vi lägre bandbredd.

Så fungerar det nämligen i praktiken – ju högra frekvens, eller tätare microvågor för den som vill, ju snabbare går det men räckvidden blir också kortare.

Men sluta prata 4G, vad är 5G nu då?

Första generationen 5G bumpar kort och gott upp hastigheten ännu mer – hur mycket beror helt och hållet på situationen. Detta sker genom en rad olika tekniker som minskar svarstider och tar bort flaskhalser i näten, men framförallt genom att ännu högre frekvensband används.

Sub-6

Läser vi specifikationerna på en ny mobiltelefon med stöd för 5G kommer vi hitta begreppet Sub-6. Det betyder att den stödjer frekvenser upp till 5,9 GHz (sub står alltså här för “under 6”). I praktiken handlar det dock om frekvenser mellan 3,4 GHz och 4,2 GHz vilket definierar det så kallade C-bandet som kommer användas. Nyligen gick Tele 2 ut med att de använder 3,7 GHz medan Tre kommer bygga upp med 2,5 GHz för stunden.

Det betyder i dagsläget att vi kommer få något högre bandbredd om vi har bra mottagning. Samtidigt lär vi få backa tillbaka på de klassiska 4G-frekvenserna innan operatörerna har lyckats förtäta för att kompensera det minskade avståndet som de högre frekvenserna ger. Här pratar man om teoretiska hastigheter mellan 100 och 400 Mbit/s (12,5 MB/s – 50 MB/s) men i praktiken betydligt lägre.

Du kommer alltså inte stå på stan och känna att 5G-revolutionen flödar genom dig i första laget.

mmWave

Andra generationen av 5G kan komma att använda frekvensband så högt uppe som 24 GHz till 39 GHz. Här pratas det om teoretiska hastigheter på 2 Gbit/s (250 MB/s i sekunden). EU har bett sina medlemsländer att säkerställa så 26 GHz går att använda i hela unionen för ändamålet.

Det är också här visionerna kommer in, så snabba hastigheter skulle förändra sättet vi kommunicerar i grunden, bilar skulle exempelvis kunna vara uppkopplade samtidigt som de tar emot massivt med information om sin omgivning. Augmentet Reality skulle få en helt annan innebörd när hela städer skulle kunna ritas upp i realtid runtomkring oss.

Mobiltelefoner skulle kunna skicka upp bilder till servar i molnet för betydligt mer avancerad bildbehandling än vad de egna processorerna klarar av. Kanske jobbar vi till och med helt i molnet i stället för att ha apparna lokalt på mobilen?

Men framförallt skulle det kunna användas till allt det vi inte ens kommit på ännu.

MmWave kommer för övrigt från ordet “millimeter wave” och är definitionen av microvågor som har så hög densitet att det inte är så micro längre. Nästa steg är för övrigt infraröda vågor. Millimetervågor går dock upp till hela 300 GHz.

Denna teknik kommer inte komma till Sverige fören om upp till 5 år. Inga telefoner som säljs här stödjer heller mmWave för närvarande.

En salig blandning

Så vad är det ni säger? Vad är då meningen? 5G är framförallt inte en enda teknik som ersätter allt annat. Nej det handlar om att utnyttja existerande infrastruktur samt koppla på ny teknik och tillsammans framförallt skapa ett stabilt nät som också är mycket snabbt på sina ställen. På landsbygden kommer till och med så låga frekvenser som 700 Mhz användas så där blir det lite tvärt om.

Detta för att för en gång skull få slut på diskussionen om kapacitetsbrist och vad näten klarar av.

Den stora visionen med 5G är alltså fritt blås var vi än befinner oss och oavsett vilken enhet vi använder.

Fler frågor och svar

Fråga: Krävs verkligen 5G för att koppla upp alla olika enheter direkt mot nätet?

Svar: Nej mycket riktigt skulle det redan idag gå att ha en affärsmodell där vi får obegränsat antal sim-kort, fysiska som virtuella, och stoppa in våra uppkopplade enheter.

För de mindre IoT-enheterna som behöver lägre styrka på grund av små batterier finns det redan idag stöd för olika LPWAN-tekniker (Low Power Wide Area) i 4G-standarden.

Att industrin hänvisar till 5G för detta kan ha att göra med att man vill hålla kvar sin nuvarande affärsmodell så länge det går eller kanske helt enkelt för att vi konsumenter inte krävt det tillräckligt starkt?

Fråga: Hur kan Tele2, Tre, Telia och de andra operatörerna starta igång 5G-nät redan nu? PTS har väl inte auktionerat ut några nya frekvenser?

Svar: Det finns lokala tillstånd som operatörerna har samlat på sig genom att bland annat ansöka själva samt köpa upp företag som har tillstånden.

Fråga: Vad krävs för att använda 5G?

Svar: En mobiltelefon som stödjer 5G Sub-6 vilket alla mobiler med bland annat nya Qualcomm 855-arkitektur gör. Bland dessa finns flaggskeppsmobiler så som OnePlus 8-serien, Samsung Galaxy 20-serien, Xiaomi Mi 10-serien, Motorola Edge+. Till det stödjer Huawei P40 5G.

Under uppbyggandefasen nu i början verkar det dock som att operatörer väljer att stödja bara vissa mobiler. Tele2 stödjer tex enbart Samsung Galaxy 20 medan Tre väljer att stödja Samsung, Xiaomi, Huawei och Sony.

Fråga: Fungerar 5G på iPhone.

Svar: Nej. Men det ryktas att alla kommande iPhone kommer stödja Sub-6 och Pro-modellerna även mmWave.

Fråga: Är 5G farligt?

Svar: Med all ny teknik kommer det rädslor. Det är sunt att vara skeptisk mot saker som man inte förstår. I artikeln här har vi försökt förklara att 5G inte är konstigare än 3G eller 4G och förhoppningsvis blir du trygg i det.

Tvärt om så kommer 5G rädda liv genom att säkerställa att näten blir mer stabila och förhoppningsvis klarar betydligt högre tryck om katastrofen skulle vara framme.

Har du fler frågor? Tveka inte att ställa dem som en kommentar här nedan så svarar vi samt uppdaterar denna artikeln så gott vi kan.

Podcast

Lyssna också på vår Poddintervju med Fredrik Tufvesson, professor i radiosystem, på ämnet

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!