Skrivet den 12 februari 2019 kl 10:08 av Recensioner, SmartaHem6 kommentarer2865

Glue – ett svenskt smart lås
Men hur smart är det?

Att marknaden fullkomligt har exploderat av smarta produkter till hemmet som ska underlätta vår vardag råder det inga tvivel om. Det svenska bolaget Glue vill göra det enkelt för sina kunder både med leveranser av matkassar och andra produkter som du har köpt på nätet – och detta med hjälp av det smarta låset Glue Smart Lock.

Installation

Glue Smart Lock monteras på insidan av ytterdörren så det första att göra är att skruva ned det gamla vredet som låser och låser upp dörren. På med en bricka och sen är det dags att skruva fast låset – därefter är det hela mer eller mindre klart. Installationen tog inte mer än 10 minuter och då är vi inte speciellt händiga. För att Glue Smart Lock ska kunna kommunicera så följer det även med en hubb i förpackningen som kopplas in i ett eluttag, via deras app parar vi sedan ihop låset med hubben och sen är det klart – riktigt smidigt. Själva låset drivs av fyra vanliga AA-batterier och ska hålla ungefär ett år. När batterierna börjar att ta slut så skickas en notis ut så man hinner byta i god tid.

Användning

Antingen låser vi upp via appen eller så går det att trycka på knappen två gånger för att låset skall låsa eller låsa upp dörren – det går även att vrida manuellt precis som med ett vanligt vred.

Appen lämnar en hel del att önska i form av funktioner och automatisering. Om vi låser eller låser upp dörren via appen eller trycker på knappen på själva låset så registreras det i telefonen. Men om vi använder vredet på insidan av dörren eller låser upp dörren med nyckel så registreras ingenting. Detta gör att vi aldrig riktigt har koll på om dörren faktiskt är låst eller inte. Glue har än så länge inget stöd för vare sig HomeKit eller Google Assistant, eller någon annan tjänst, så det går inte att koppla ihop att när dörren låses upp så ska även lamporna i hallen tändas. För ett par veckor sedan släppte Glue en uppdatering så man kan lägga till den som en widget på iOS-enheter vilket är ett trevligt tillskott, men vi hoppas Glue implementerar stöd för Google Assistant och HomeKit i framtiden. Däremot går det att komma åt låset via nätet var du än är i världen via den egna appen.

Dela med dig av nycklar

Om du reser bort och grannen har lovat att vattna blommorna så går det att dela med sig av digitala nycklar och totalt går det att dela ut 10 nycklar per lås. När en digital nyckel används så får vi en notis och kan se när personen gick in och även när personen går ut. Det är även här Glues samarbete med Mathem kommer in i bilden och det går nu att få dina matkassar levererade hela vägen in i kylskåpet. Mathems personal får en digital nyckel och kan då leverera din mat och packa in den i kylen, och hela händelseförloppet spelas in genom att personen som levererar maten har en kamera på sig. Videofilmen skickas sedan till dig så du kan se hela händelseförloppet.

Få fler saker än bara mat levererat innanför dörren

Utöver samarbetet med Mathem.se så går det även att handla vad du vill online och få det levererat innanför dörren. Det hela fungerar så att vi får en unik Glue-adress som vi anger som leveransadress när man handlar online. Paketet levereras då till Glue som sedan kör ut paketet till dig och levererar det. Detta kan vara extra tacksamt runt jul så man slipper köa på postombud, utan kan då istället fokusera på julpysslet. InHome som tjänsten kallas finns än så länge bara i Stockholmsområdet och en leverans kostar 69 kronor.

Summering

Glue är superenkelt att installera och komma igång med, och en stor fördel är att det befintliga låset i dörren inte behöver bytas ut. Att det går att få matleveranser levererade hela vägen in i kylen är onekligen bekvämt, speciellt om man är en stressad småbarnsförälder som på bästa sätt ska lyckas pussla ihop vardagen. Nackdelen med låset är att det inte är vidare smart i form av interaktion med andra smarta produkter och att om man låser upp manuellt så registreras ingenting i appen. Jag skulle säga att det här låset är primärt för dig som är intresserad av att få in matkassen eller dina online-köp innanför dörren när du inte är hemma. Men är du ute efter ett smart lås som går att integrera med andra produkter så bör du titta på en annan lösning.

Glue går att köpa hos de flesta elektronikaffärerna och kostar från 1890 kronor.

6 kommmentarer på Glue – ett svenskt smart lås

 1. Anders Malmgren skriver:

  Haha, när ska branschen förstå vi inte vill ha de där fula prylarna på våra dörrar? En lösning som passar i låskistan är enda acceptabla lösningen

 2. steffo76 skriver:

  Funkar dessa på säkerhetsdörrar tro?

 3. mickerehn skriver:

  Hur är ljudnivån vid låsning/öppning? Har själv Yale Doorman idag som är relativt tyst.

 4. Marcus Attefors skriver:

  Jag har en kompis som kör Yale och detta låter helt klart lite högre än det, men inget som jag tycker stör.

 5. steffo76 skriver:

  tror tyvärr du måste köpa helt ny dörr för det. Men kanske någon dag kommer det att du byter hela ”modulen” i dörren.. Man tycker inte att det ska vara så jäkla svårt…. Kanske vi ska starta något?

 6. bozzman skriver:

  Hmmm min aviserar i appen om man låser upp manuellt …. men jag har inte lyckats att få den att låsa och låssa upp när jag kommer hem eller går hemifrån. Det ända jag får är en avisering om att starta automatisering