Skrivet den 21 januari 2019 kl 13:53 av Android, GoogleKommentarer inaktiverade för Googles insamling av platsdata ska granskas av Datainspektionen316

Googles insamling av platsdata ska granskas av Datainspektionen
Kan bryta mot GDPR

Datainspektionen har inlett en granskning av all platsdata som Google samlar in på deras användare, detta efter att konsumentorganisationer i flera länder har lämnat in klagomål på hur det hanteras.

Det är konsumentorganisationerna i Sverige, Norge, Polen, Tjeckien, Slovenien, Grekland och Nederländerna som anser att Google bryter mot GDPR, detta då det i november uppmärksammades att Google samlar in Android-användares platsdata genom två inbyggda funktioner ”webb- och appaktivitet” samt ”platshistorik”.

Funktionerna är avstängda från start men kan slås på av användare av Android-telefoner och det möjliggör att Google kan följa varje steg du tar och även lagra hur länge du stannar på varje plats du befinner dig. Det som skapar grund för granskningen är att det är väldigt otydligt från Googles sida vad som faktiskt sker om en användare slår på dessa funktioner. Datainspektionen har nu gett Google elva frågor att besvara som bland annat handlar om hur all data som samlas in faktiskt används.

Du hittar själv inställningarna via Googles inställningspanel och sedan Plats. På Oxygen OS hittar du dem sedan längst upp medan på Huwaeis EMUI 9 så fanns de längst ner.

Källa Reuters via Computer Sweden

Comments are closed.