Recensioner

Huawei P30 Pro – därför gillar vi den så mycket

Kommer bli svårt att slå för konkurrenterna

Produktutvecklarna av Huawei P30 Pro måste hört referensen till företagets egna Mate 20 Pro till leda vid det här laget. Men det är omöjligt att recensera årets P-modell utan att hamna där. Det är i princip samma telefon med ett par modifikationer, några bra, några dåliga.

P-serien har nämligen alltid handlat om foto men över tid har hela mobilindustrin handlat om detta och de som är bäst på att utnyttja hårdvaran oavsett hur många kameror som sitter på telefonen. Huawei är i ett läge där man både har flest kameror OCH är bäst på att ta fram mjukvara till dem.

Många kameror i ett

På baksidan sitter det tre kameror du styr över själv och slutligen en sensor som hjälper de andra kamerorna med avstånd. Vi växlar hela tiden mellan de olika kamerorna beroende på vad vi vill fota. Vidvinkelkameran är favoriten och används antagligen lite för mycket men så kan vi ta foton som vi aldrig kunnat tidigare. Än mer unikt är möjligheten att zooma in 5x. Det är betydligt längre i verkligheten än vad vi kan tro utan att ha testat det. Det går också att få 10x men då kombineras det optiska och digitala och minskar bildkvalitén rejält. Som lite av en gimmick går det att zooma in 50 gånger men det blir ungefär lika dålig kvalité som att göra det efteråt i bildbehandlingsprogrammet.

Kameraappen har sedan massvis med olika automatiska lägen där den tar flera foton om de behövs för att processa ihop en mer detaljrik bild. Den lägger in bokeh-effekt bättre än någonsin (dvs att bakgrunden blir suddig) och för att inte tala om nattläget. Det är i det närmaste som att den själv framkallar ljus när det behövs. Mörkerfotona blir nästan omöjligt bra och det även utan stativ.

Fotoentusiaster skall dock veta att P30 Pro handlar om att skapa ett färdigt slutresultat och du som gillar mer naturliga foton mer än nästan omöjlig detaljrikedom och färger kommer ha svårt att ta till sig Huaweis alla algoritmer som jobbar på.

Det tekniska

Innanför skalet hittar vi samma Kirin 980-processor som Huawei skickat med i de flesta av sina telefoner de senaste månaderna. Den är vrålsnabb och levererar på alla plan förutom när det kommer till 4K som den bara kan spela in i 10 minuter åt gången och 4K i 60Hz klarar den inte alls. Utrymmet är 128 eller 256 GB respektive 6 eller 8 GB internminne beroende på om du vill betala 9 000 eller 10 000 kronor.

Batteriet ligger på 4200 mAh-timmar precis som Mate 20 Pro men skärmen är inte lika högupplöst. Inget vi märker av i praktiken visuellt men batteritiden är märkbart bättre. Vi saknar också den egna tekniken för ansiktsigenkänning och på P30 är det endast den vanliga selfie-kameran på framsidan som känner igen ansiktet vilket gör det betydligt mindre säkert. I gengäld får vi en minimal droppe i stället för den större flärpen/sensorbaren. Tyvärr har man valt att lägga fingeravtrycksläsaren i skärmen och det fungerar lika dåligt som på resten av telefonerna med den här lösningen – vi är snälla om vi säger att den fungerar en gång av fem.

Utseendemässigt har den välvda kanter vilket den lånat från Mate 20 Pro och Samsung S9 innan dess. Det är bara att gratulera till ett bra designval. På baksidan tar de ut svängarna med en blå/vit is-psykedelisk färg på den enhet vi testade. Det finns också mindre blått och mer vitt samt en svart version. I vissa länder saluförs också en röd variant som vi överhuvudtaget inte kan förstå varför den inte lanseras här.

EMUI – vattendelaren

Lite beroende på var ifrån du kommer så kommer du tycka att Huaweis tungt modifierade Android-version (EMUI)  är supertrevligt eller så installerar du Nova Launcher illa kvickt. Huawei gillar som bekant att snegla på hur andra har gjort och när det kommer till systemet så känner vi som använt iPhone igen oss tämligen snabbt. I alla fall om vi aktiverar gester och då kan vi swipe:a upp, ned och åt sidan precis som vanligt. Faktum är att undertecknad gillar detta förfarande så bra att det blir ett hinder när tester av andra Android-versioner görs.

Slutligen älskar vi möjligheten att få upp information så som tid, datum och om det finns några notiser även när skärmen är släckt.

Även hur vi navigerar mellan appar är identiskt med iOS och då på ett lite mindre positivt sett, vi vill ju inte ha alla våra appar på hemskärmen. Det finns dock möjligheten att ändra. Hur du gör det ser du i videon nedan.

 

Det som däremot inte går att ändra på är Huaweis behov att få in oss i deras ekosystem. Många av de egna apparna är visserligen trevligare än Googles motsvarigheter så som e-post-programmet, kalendern och så vidare men vi får ofta frågan om vi vill ansluta till deras egna molntjänst samt olika bakomliggande tjänster som inte alltid tydligt med exakt vad det är de gör och varför de behöver alla dessa behörigheter. I början får vi också upp valet vilken app vi skall använda vid varje givet ögonblick, inklusive när appar skall uppdateras. Varför skulle vi vilja använda någon annan butik än Google Play Store exempelvis? Väljer vi “Använd alltid” vid dessa val så försvinner dem dock ganska omgående.

Annons: Köp P30 Pro via våra affiliate-länkar.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!