Skrivet den 27 oktober 2011 kl 13:30 av Nyheter, Tävlingar2 kommentarer853

iCal-utmanaren BusyCal – Test och tävling

macbook-air-900

Mac OS X kommer med en bra kalender-app så varför ska man spendera pengar på en annan kalender-app som göra samma sak och ser nästa likadan ut? Det var min frågeställning när jag bestämde mig för att testa BusyCal.

iCal fungerar bra, är gratis och synkar bra med kalendern i iOS men den är allt annat än snygg, det är egentligen bara iOS-appen Mina Vänner som är fulare.

Vi har dock tidigare tipsat om hur man kan få iCal att se ut mer som i 10.6 Snowleopard. Läs: Ändra utseendet på iCal och Adressboken.

Men vidare till BusyCal.

Installation

Superenkel installation, BusyCal hittade mina konton i OS X Lion och la automatiskt till mina iCloud och Google-kalendrar, jag behövde bara godkänna med mina lösenord.

Synkronisering

BusyCal synkroniserar med iCloud, MobileMe, Google Calendar och iCal Server. Man kan dela kalendrar över via molnet eller lokalt över nätverket. Kopplingen till iOS fungerar klockrent och synkar inte bara mot kalenderna i iOS utan även Påminnelse appen i iOS 5. Men BusyCal nöjer sig inte med det utan synkroniserar med alla andra appar som synkroniserar via iCloud, MobileMe, Google Calendar.

Utvecklarna bakom BusyCal har även en app för iPhone och iPad som heter BusyToDo som givetvis även den synkroniserar med BusyCal. Jag testar även denna och återkommer med en recension inom kort.

Skapa händelser

Inga konstigheter här, dubbelklicka på önskad tid och datum och skriv in vad som händer alternativt kortkommando ? N. Dubbelklicka på händelsen för att komplettera med tider, larm, upprepningar, taggar och så vidare. Man kan även lägga till bilagor, deltagare och givetvis anteckningar. För att skapa en heldags aktivitet väljer man skapa Banner eller ? B. Utöver Händelse och Banner kan man lägga till följande:

 • Banner — Heldags aktivitet som kan sträcka sig över flera dagar.
 • Event — Aktivitet med start och sluttid.
 • To Do — Uppgift med ett slutdatum som syns i kalendern och listan med uppgifter.
 • Undated To Do — Uppgift utan datum. Syns enbart i listan med uppgifter.
 • Sticky — Post-it-lapp tillhörande specifikt datum.
 • Journal — Endagsaktivitet utan start och sluttid.
 • Graphic — Bild eller ikon kopplat till ett datum, kan även kopplas till Event.

BusyCal Event

Att göra listor

BusyCal ToDoAtt göra listorna visas precis som i iCal i högerkolumnen men om uppgiften har ett slutdatum så visas den även i kalendervyn vilket är riktigt bra.

Man kan dra bokmärken, kontaktuppgifter och länkar till en uppgift, något som jag är van vid att använda från Things, ofta handlar det om att jag har ett mail som är kopplat till min uppgift. Jag drar då mailet in i uppgiften och får på så sätt en länk till det mailet. Mailet kan jag sedan arkivera eller på annat sätt flytta från inkorgen men kan enkelt hitta det genom länken i min att-göra notereing. Otroligt användbart.

I övrigt fungerar att-göra listorna som man förväntar sig, du kan fylla i datum när det ska vara färdigt, prioritet, repetitioner, larm, anteckningar med mera. Allt detta synkroniseras sedan till BusyToDo eller Påminelse-appen i iOS 5, man kan till och med ställa in en påminnelse baserad på lokalisering som sedan aktiveras i din iOS-enhet.
Man kan även tagga sina uppgifter för att lätt kunna söka och/eller sortera.

Vädret och månen

BusyCal visa vädret för idag och fem dagar framåt vilket kan vara bra när man ska planera in utomhusaktiviteter. Även månens status visas för den som vill, kanske kan vara bra att veta när nästa fullmåne infaller.

Vyer

Som i de flesta kalenderprogram så kan man välja mellan att visa kalenderna i dag, vecka, månad eller list-vy.
BusyCal till skillnad från iCal visar även veckonummer, till stor glädje för oss här i norr som gärna planerar efter just veckonummer. Om man som jag prenumererar på en kalender med svenska helgdagar kan man få denna att visa sig diskret i grått istället för som ett heldagars-event som i iCal. Mycket snyggt.

BusyCal Högtider

Man kan även lägga till grafik till sina kalenderuppgifter för att ytterligare förtydliga vilken typ av möte man har inplanerat.

Backup

BusyCal tar automatiskt backup på dina kalendrar till din dator och låter dig återställa datan med en enkel knapptryckning om olyckan är framme och dina kalendrar försvinner.

Slutsats

Jag var skeptisk till behovet av en annan kalender-app än iCal, men är efter att ha använt BusyCal ett tag nu helt övertygad om att jag inte kommer öppna iCal igen. BusyCal är en mycket kompetent ersättare till iCal men även till många ToDo appar. Det kan bli så att jag ersätter både iCal ochThings med BusyCal. Jag saknar dock ett kortkommando för att snabbt kunna lägga till en uppgift utan att behöva gå till kalendern, det använder jag flitigt med Things.

Är du en flitig användare av iCal så tycker jag definitivt att du ska ta dig en titt på BusyCal, du behöver inte lägga ut massa pengar och köpa grisen i säcken. På www.busycal.com finns det en 30-dagars gratis testversion för den som vill prova.

+ Kompetent
+ Snyggare än iCal
+ Lätt att ställa in och börja använda

Inte helt billigt
– Ingen integrerad möjlighet att dela kalendrar.

Pris 379 kr.

BusyCal - BusyCal LLC

Kolla även in BusyToDo för iPad och iPhone
BusyToDo - BusyCal LLC

Chans att vinna BusyCal

Vi lyckade tigga till oss två licenser att lotta ut till våra läsare och här tycker jag verkligen att ni ska ta chansen, BusyCal är värt sina 379 kr med givetvis är gratis ännu bättre.

Så här gör du för att vinna:

Svara på tre frågor och skicka svaren till [email protected], i ämnesraden skriver ni Tävling. Bland de rätta svaren drar vi två vinnare som får varsin licens av BusyCal. Vinnarna redovisas på fredag eftermiddag.

 1. Vad hette Allt om Mac tidigare?
 2. Vilken bro syns på kartan på busyMac.com
 3. Hur många inlägg postade vi på Allt om Mac den 25:e oktober.

Lycka till!

2 kommmentarer på iCal-utmanaren BusyCal – Test och tävling

 1. Henrik Dahl skriver:

  Jag ”tvingades” investera i BusyCal eftersom Lions version av iCal är helt obrukbar. Utseendet kan man ha eller mista, men inga överblickskalendrar och bleka näst intill oläsbara kalenderfärger som ser likadana ut allihop. Nej tack. Tyvärr är BusyCal dyrare än hela Lion var, men det är å andra sidan ett mycket kompetent program.

 2. Bulldogg80 skriver:

  Den här är bra att ha till BusyCal/iCal

  http://flexibits.com/fantastical