Skrivet den 18 januari 2019 kl 21:29 av InternetKommentarer inaktiverade för Sverige hindrar förslaget om ny upphovsrätt i EU821

Sverige hindrar förslaget om ny upphovsrätt i EU
Vi gillar visst inte internetfilter

Ikväll satt ministerrådet och diskuterade huruvida det var en bra idé att gå vidare med det nya förslaget om upphovsrätt till EU där bland annat artikel 13 stipulerar innehållsfilter och artikel 11 pratar om vad som kan liknas vid en länkskatt,

Ordförandelandet Rumänien, sökte stöd i ett kompromissförslag runt detta men Sverige liksom 10 andra länder inte ansåg var tillräckligt.

Enligt journalisten Emanuel Karlsten som granskat turerna runt förslagen är det artikel 13 om innehållsfilter som vår regering har problem med. Länkskatten är skriven på ett sådant sätt att det är frivilligt för medlemsländerna att införa.

En vändning som heter duga för de flesta bedömare ansåg att förslaget skulle gå igenom ministerrådet och därmed kunna göras till verklighet då det redan röstats igenom i EU-parlamentet.

Nu får Rumänien gå tillbaka till ritbordet och hitta nya kompromisser. En process som kan ta en tid och möjligen kommer frågan bli het under nästa EU-val i slutet av maj.

Comments are closed.