Skrivet den 29 oktober 2018 kl 20:16 av Apple, RecensionerKommentarer inaktiverade för iPhone XR – en andra åsikt1847

iPhone XR – en andra åsikt
Dyrast är inte alltid bäst?

Undertecknad har haft OLED sedan iPhone X lanserades och sedan blev det en iPhone XS Max när den kom. Nu har försäljningen av iPhone XR dragit igång och som ni säkert redan har sett så har vår Peter Esse gjort en recension av telefonen men då den här doldisen kan vara något av det mest intressanta Apple lanserat på flera år så ville jag också säga mitt.

Ingen OLED-skärm

Så hur fungerar det då att gå från OLED med sin perfekta svärta och briljanta färgåtergivning till en LED-skärm med 1792 × 828 pixlars upplösning med 326 ppi som vi hittar i iPhone XR? Förvånansvärt enkelt måste jag säga. Jag placerade iPhone XS Max i ena handen och iPhone XR i den andra och försökte se någon skillnad – och det var inte helt lätt. När det kommer till svärtan är det enkelt att urskilja dom två skärmarna men med resten blir det lite av en utmaning. Det vi kan konstatera av detta icke vetenskapliga test är att Apple har lyckats ta fram en riktigt bra skärm i iPhone XR.

Formfaktorn

Så har vi det här med att hitta den perfekta storleken och för mig så var iPhone 8 Plus för stor, iPhone X/XS för liten, iPhone XS Max för stor och så har vi då nykomlingen iPhone XR med sina 6,1 tum skärm. Jag måste säga att Apple nu har tagit fram den perfekta storleken på en telefon. iPhone XR ligger perfekt i min hand och det går med nöd och näppe att utföra det mesta med en hand. Tyngden är perfekt och likaså tjockleken på telefonen och jag hoppas innerligt att detta blir den nya standardstorleken i Apples flaggskepp framöver.

Vart är 3D Touch?

3D touch är en funktion som du antingen använder hela tiden eller så rör du aldrig funktionen och jag hamnar i skaran som använder det hela tiden. Att enkelt kunna trycka på en app för att ta sig till notiser, ringa ett samtal, skicka ett sms och samtidigt få en lätt kyss av Apples haptic feedback-vibration är en trevlig upplevelse som gör att telefonen känns mer levande.

I iPhone XR har Apple valt att slopa 3D Touch och det är nog det jag saknar mest på telefonen, inte den något sämre kameran eller avsaknaden av OLED – utan 3D Touch. Men Apple har inte slopat det helt utan istället så kan man hålla lite längre på kameran eller ficklampan på låsskärmen för att öppna dessa. Samma lösning hittar man på tangentbordet där man kan trycka lite längre för att kunna flytta markören. Men tyvärr finns det inget stöd för att kunna använda liknande funktion direkt på appar.

Kameran då?

iPhone XR har till skillnad från iPhone XS-modellerna bara en kamera på baksidan och ska jag vara helt ärlig så ser det snyggare ut med en kamera på baksidan – och det blir faktiskt väldigt fina bilder. iPhone XR hanterar sämre ljus betydligt bättre än min iPhone X där det genast blir lite grynigt i bilderna. Att filma med iPhone XR ger riktigt fina resultat då även den har inbyggd OIS (optisk bildstabilisator).

Vad skiljer modellerna åt?

En återkommande fråga som vi ser i vår Facebook-grupp Applebubblan är vad som egentligen skiljer mellan iPhone XR och iPhone XS-modellerna. Dom största skillnaderna är det som vi redan har tagit upp, det är lite sämre kamera, ingen 3D Touch och LED-panel istället för OLED.

Men det finns några saker till som är värda att tänka på och iPhone XR har lite lägre skydd mot vatten och smuts och är IP67-klassad till skillnad mot iPhone XS-modellerna som är klassade med IP68. I praktiken så betyder det att iPhone XR klarar 1 meter under vatten i 30 minuter och iPhone XS-modellerna klarar 2 meters djup i upp till 30 minuter. Är man ute efter mest batteritid så är det iPhone XR man ska köpa (2942 mAh), telefonen har lite större batteri än iPhone XS (2658 mAh) men lite mindre än iPhone XS Max (3174 mAh). Men totalt sätt så vinner iPhone XR i samtliga batteritester då mycket av batteriet går åt för att driva OLED-skärmen på iPhone XS-modellerna.

iPhone XS-modellerna erbjuder intern lagring på upp till 512 GB medans iPhone XR tak ligger på 256 GB, när det kommer till arbetsminne så har iPhone XR 3 GB RAM medans iPhone XS-modellerna utrustas med 4 GB RAM. Sist så har vi ramen runt telefonen, den är faktiskt lite större på iPhone XR än på iPhone XS-modellerna och detta beror förmodligen på att det inte går att böja LED-skärmen runt hörnen.

 

Slutligen

I mina ögon är iPhone XR årets mobil från Apple, den presterar inte bäst på pappret men dom olika färgalternativen, den något billigare prislappen och den perfekta storleken gör att det är lätt att bli förälskad i den här modellen. Att Apple ännu en gång har börjat sälja en telefon med olika färgalternativ är väldigt trevligt och har man ingen lust att lägga för mycket pengar på en ny mobil så är iPhone XR ett solklart alternativ.

Comments are closed.