Skrivet den 26 oktober 2018 kl 08:32 av Apple, iPhone, Recensioner2 kommentarer1674

iPhone XR – när det svåraste är att välja färg
"Gotta Catch Em All"?

När vi nyss hyllat storleken på iPhone XS Max så kommer Apple och släpper ett tilltalande mellanting mellan XS och XS Max.

De väl avvägda kompromisserna slutar inte där. För att få ner priset på iPhone XR jämfört med XS är det skärmen och kameran som fått ge vika.

Kameran är lätt avverkad – den är bra nog, faktiskt riktigt bra nog. Det som saknas är XS:ens förbättrade mörkerfoto samt möjligheten att ändra skärpedjup i efterhand – utan digitala effekter.

Det är med skärmen det börjar märkas men inte på det sättet som en kanske kan tro. Rent tekniskt är det en så kallad LCD skärm medans storasyskonen har en OLED-skärm.

Det betyder i praktiken att iPhone XR inte har samma exakta svärta som de dyrare varianterna men skärmen är så pass bra att det inte är särskilt märkbart – den lägre upplösningen kräver förstoringsglas för att se så inte heller det är en faktor för folk ute i stugorna.

Svårare är dock att komma runt det faktum att den typen av skärmar inte går att böja vilket ger en ganska så märkbar svart kant runt skärmen och kanterna.

Men med rätt bakgrund eller för den delen rätt färg på telefonen så glöms det bort tämligen omgående.

Färgerna

Med rätt färg menar vi röd, eller chiliröd om OBH Nordica hade fått bestämma. Där blir den svarta ramen mot det röda en designfaktor som är exceptionellt läcker.

Utöver den finns svart, vit, gul, blå och korall. Något för alla – förutom mig som fortfarande drömmer om en lime-grön likt den iPod touch som fanns för alldeles för många år sedan. Vad som passar här är individuellt och det enda vi tycker är synd är att inte alla dessa färger även finns till iPhone XS.

Avsaknaden av Force touch

Den sista kompromissen är avsaknaden av det som Apple kallar Force touch. Det är den funktionen som gör att om du trycker lite hårdare så händer det olika saker. Exempelvis på en app på hemskärmen så kommer några undermenyer fram. Detta är en funktion som hade kunnat användas till så mycket mer men det ironiska är att då det aldrig tagit fart så saknas det inte så mycket på iPhone XR.

I de två fall där vi dagligen använder det – att starta kameran och ficklampan från låsskärmen – så är det löst genom att vi får hålla fingret på respektive symboler i stället för att trycka lite hårdare.

Priset

Allt som allt har Apple satt ihop en överraskande kompetent telefon och faktiskt för de flesta där ute det självklara valet när det kommer till 2018 års produkter. Än mer självklart hade det emellertid varit om den kostat tusen kronor mindre. 9 495 kronor är aningen smaskigt även för en så här kompetent telefon. Den kommer oavsett det bli en storsäljare utan dess like.

 

Detaljerna

 • Skärmstorlek: 6.1 tum
 • Skärm: LCD 1792 × 828 pixlars upplösning med 326 ppi
 • RAM: 3 GB
 • Utrymme: 64, 128 eller 256 GB intern lagring.
 • Processor: A12 Bionic.
 • Pris: 9 495 kronor
 • Färger: Vit, Svart, Röd, Blå, Gul, Orange

Förklaring: Ju mer RAM ju snabbare gränssnitt, särskilt över tid. 6 GB är tämligen normalt men 8 GB börjar komma samtidigt kräver iOS mindre minne än andra system. Utrymme rör hur mycket filmer, bilder och appar du får plats med. I normala fall räcker 64 GB till. Processorn rör hur snabbt gränssnitt och framförallt tyngre appar och spel beter sig. A12 Bionic är när detta skrivs den snabbaste processorn.

 

2 kommmentarer på iPhone XR – när det svåraste är att välja färg

 1. Marcus Attefors skriver:

  Nej! 3 GB :-) Korrat, tack!

 2. erik skriver:

  Har den verkligen 4 GB RAM ?