Skrivet den 18 april 2019 kl 11:31 av Bilar50 kommentarer761

Kia E-Niro – En rimligt prissatt elbil med rimlig distans
Och rimlig kvalitetskänsla

Alla pratar elbilar och ändå är det skralt med hyfsad lång räckvidd till en rimlig penning ihop med någon form av körglädje, I alla fall fram tills nu.

Kia E-Niro kostar från 450 000 kronor innan skatteavdrag på 60 000 kronor och för det får vi en bil som i praktiken går runt 35 mil (officiellt är 45 mil). Det är hundra tusen kronor mindre än billigaste Tesla 3 och hela två hundra tusen kronor mindre än Tesla 3 long range. Den har runt 15 mils räckvidd längre än den E-Golf vi tidigare testat.

För det får vi en lagom stor bil med lagom komfort och med ett infotainmentsystem som kunde varit både roligare och med högre upplösning på skärmen men som är bra nog.

35 mil visade sig vara långt nog för att vi skulle sluta bry oss om planeringen utan det finns allt som oftast gott om räckvidd kvar när det är dags att börja fundera på var nästa snabbladdare längs vägen är. Här fungerar det också att ladda till de 80% som det går snabbt upp till jämfört med ett mindre batteri som vi gärna fyller på för att slippa stanna snart igen.

Vi sitter skönt både fram och bak medan våra väskor visserligen får plats men den klarar knappast att få med packningen för en hel familjs utlandssemester.

Stöd för Android Auto och Apple Car Play finns med men det ser inte särskilt vackert ut på den inbyggda skärmen. Vare sig de eller den inbyggda GPS:en kan visa navigeringen på skärmen bakom ratten och det är synd.

App-stöd för att kontrollera bilen med mobilen saknas men utlovas i nästa version.

Bilens hjälpsystem håller den på mitten av vägen även när sidolinjerna inte är perfekta och fungerar därmed bättre än exempelvis flera Volvo-modeller som vi testat. Däremot är ratten helt värdelös stundtals på att känna av att vi faktiskt håller i den och piper till då och då ihop med ett aggressivt meddelande om att vi måste hålla i ratten trots att den kan köra själv.

Andra irriterande ljud är döde vinkel-varnaren som kan pipa till om vi blinkar in lite för tidigt efter en omkörning. På tal om ljud, vi önskar att det permanent gick att stänga av det artificiella ljudet den ger i från sig. Det måste göras varje gång vi startar bilen.

Men bortsett från det så är det här favoriten just nu då den lyckas kombinera det som är viktigt i elbilssammanhang ihop med ett pris som inte sticker iväg allt för högt.

Det viktigaste detaljerna

 • Pris: Från 444 000 kronor innan skatteavdrag.
 • Tillägg för Advanced Plus Dödavinkel-varnare, läderklädsel, parkeringssensor fram & bak: 29 000 kr .
 • Techpaketet med större 8-tums skärm, JBL-högtalare, induktionsladdning: 14 900 kr.
 • Storlek på batteri: 64kWh
 • Distans: Officiellt 45 mil
 • Webbsida: Bygg din Kia.

Kommentarer

 1. Esse says:

  Voops, tack!

 2. Zop says:

  Ingår det en telefonkatalog?

 3. Thomas_Lydhig says:

  Jag vill inte vara dum, men ljudet som bilen gör är inte för att reta dig, utan för att varna framförallt gång och cykeltrafikanter, enligt lag. Och då är det ju lite dumt om den gick att stänga av ”för alltid”…

 4. Esse says:

  Haha jo det är klart det är men dels är.detta ljudet jobbigare än vanligt och dels hörs ju bilar ä då på grund av att de faktiskt rör asfalten när de kör :slight_smile:

 5. Anders_Malmgren says:

  Gångtrafiker får anpassa sig eller bli överkörda, darwinism

 6. Esse says:

  Behagar du skämta eller har du totalt tappat det nu?

 7. Anders_Malmgren says:

  Ytterst seriös, vafan ska bilarna ha fåniga ljud, folk får lära sig hur man beter sig i trafiken istället

 8. Thomas_Lydhig says:

  På min Leaf stänger detta varningsljud av sig själv över 38km/h. Du har helt rätt i högre hastigheter hörs även en elbil, men i längre hastigheter är de väldigt tysta…

 9. Thomas_Lydhig says:

  Ärligt talat, tror du inte att du blivit räddad mer än en gång av olika typer av skydd? Så istället för att göra narr av dem borde kanske vara lite tacksam! :wink:

 10. Anders_Malmgren says:

  Jag går inte ut i gatan med enbart ljud som referenspunkt nej.

 11. Thomas_Lydhig says:

  Går du baklänges också eller har du ögon i nacken?

 12. Anders_Malmgren says:

  Hur är det relevant? Jag bor mitt i Stockholm city, välkomnar tysta elbilar, men mardrömmen om alla jävla bilar ska låta. Det dödar ju halva grejen med elbil, där den andra halvan är luftkvalitet

 13. Thomas_Lydhig says:

  Tja, säkerhet måste ju lösa alla situationer, som tex promenad på väg och inte bara de situationer du känner att du har nytta av.
  Allt detta är nytt, det kommer komma massor nya lösningar framöver för att hantera ljud från elbilar på ett bra sätt. Man får bara ha lite tålamod.

 14. Anders_Malmgren says:

  Bilarna ska vara knäpptysta, illa nog med däcken som låter. Och sprider partiklar

 15. Thomas_Lydhig says:

  Visst är det bra med tystnad, men genom att man klurar lite så kan man få till ljud på rätt ställe och tystnad på resten… Men allt detta är i sin linda då det inte finns så många elbilar, ännu… Kolla detta koncept:

 16. Stefan_Sandstrom says:

  om du kör elbil lite mer så kommer du märka på parkeringar att inga hör dig komma. Det är vansinnigt irriterande. Jag önskar jag hade sådant ljud på min bil.

 17. Stefan_Sandstrom says:

  Barn på parkeringar hör inte när du kommer med elbil.

 18. Anders_Malmgren says:

  Barn är alltid oberäkneliga det är upp till dig som förälder att hålla koll på dem, och även föraren av bilen

 19. Esse says:

  Bättre att ha ett litet mysigt plingljud i stället för tutan.

 20. Esse says:

  Men då vill jag sätta på det i stället för att höra det konstant - i Malmö har vi 40 km i timmen i hela staden så det är alltid på. Om vi inte trycker på knappen.

 21. Anders_Malmgren says:

  Fine om det var omvänt att man slår på den för de fall det kan vara bra. Ännu bättre om det var AI som avgjorde när det behövdes :slight_smile:

 22. Esse says:

  Plötsligt händer det, jag håller med dig till 100%!

 23. Stefan_Sandstrom says:

  Jag tror vi vänder lite på det.
  Borde de inte bygga bilarna så det inte höres in?

 24. Esse says:

  haha fack you :kissing_heart:

 25. Thomas_Lydhig says:

  …vad jag försökte säga var att det finns massor att uppfinna… Konceptet Sonic Movement är dött som koncept, men det fanns massor med visioner, hur olika bilar kunde ha olika ljud (självklart!), olika städer och statsdelar olika ljud (inte så självklart), och dessa ljud kunde samverka till små symfonier (högtravande enligt mig), men framför allt att ljudet riktades mot de fotgängare/cyklister som påverkades av bilens framfart.
  Men Rom byggdes inte på en dag. Vi får ha lite tålamod.

 26. Sperious says:

  Jag sällar mig till dom som tycker att det är helt vansinnigt att en bil ska skapa ett artificiellt motorljud när vi äntligen lyckats få fram teknik som reducerar allt det buller biltrafiken genererar.

  Jag har fått lära mig ända sedan jag var liten att se mig för innan jag går ut i gatan. Att förlita sig på hörseln finns inte i min värld.

  Jag har kört en Passat GTE (på ren eldrift) i många år och jag tycker det är ytterst sällan människor ”missar” mig på parkeringar och liknande. Dom flesta ser sig helt enkelt för innan dom går ut i gatan. Den kategorin som bara går rakt ut gör förmodligen det även framför bullriga bilar eftersom dom är typen som befinner sig i sin egen bubbla utan koll på omvärlden.

  Någon pratar om att det är lag på att elbilar ska väsnas under en viss hastighet? Isåfall bryter VW mot detta. Min GTE kan inte ens låta, så vitt jag vet, och jag har haft några stycken vid det här laget.

  Dessutom borde det krylla av folk som blir påkörda av cyklar i tid och otid med tanke på att dessa är knäpptysta, men det är inget problem såvitt jag vet. Hörselskadade och gamla med hörselnedsättning verkar också överleva i ganska hög utsträckning utan att höra annalkande bilar.

  Kort sagt - låt bilen vara mer eller mindre tyst nu när vi äntligen kommit dit rent tekniskt. Att i det läget efterapa den antika och bullriga förbränningsmotorn i nån sorts tro att det behövs för att rädda folks liv och hälsa, det är enbart korkat. Anamma framtiden och de förbättringar den erbjuder.

 27. Esse says:

  Hej!

  Inte ännu men.

  "Lagen som kommer innebär att alla el- och hybridbilar som säljs i Europa från och med 2021 måste ha en ljudanordning som automatiskt sätts i gång vid hastigheter lägre än 30km/h. Alla nya bilar som säljs kommer från och med 2019 ha det nya ljudsystemet inbyggt. Elbilar som redan körs kommer behöva tas in för eftermontering. "

 28. Sperious says:

  Det är så idiotiskt att jag bara inte vill vara med. Så otroligt j-vla vansinnigt. Jag ska motionera om en likadan lag för alla cyklar som far runt med en satans fart överallt i Stockholm. Dom ska alla ha högtalare som utsöndrar ett konstant oväsen. Det blir kanon för stadsmiljön.

 29. Esse says:

  I Malmö har vi en cyklist som kör för ett budbolag som alltid sjunga och nunna så en hör honom från flera kilometers håll!

 30. marten says:

  Men dessa kan man stänga av ljudet på manuellt ?.. visst var de så ?

 31. Anders_Malmgren says:

  Jag cyklar varje dag och jo det är ett problem. Men det har mer med idiotiskt lagda cykelbanor och att folk är dumma i huvudet (Går rakt ut i cykelbanan utan att se sig för när de ska gå om någon och inte får plats på trottoaren). Men problemet är INTE att cykeln är tyst.

  Brukar ibland armbåga de värsta offenders för att markera :stuck_out_tongue:

 32. Anders_Malmgren says:

  Världen består av 99.9% idioter. Jag blir faktiskt genuint förbannad av denna idioti. Folk får fan ta ansvar för hur de beter sig i trafiken. Jävla hålla i handen mentaliteten, så trött på den. Illa nog när Sverige hade patent på den mentaltiten, men nu när det spritt sig till EU och resten av världen är det riktigt illa.

 33. Esse says:

  @Anders_Malmgren - låt oss köpa din världsbild om att alla är idioter utom dig självt. Då är det ju så, då får du ta med det i beräkningarna i ditt liv.

  Låt det vara underförstått och sedan så får du, som den stjärna du är i universum, anpassa dig till oss lägre stående organismer.

 34. Anders_Malmgren says:

  Det är ju helt idiotiskt att samhället ska behöva anpassas efter idioterna. Det var bättre förr innan naturligt urval slogs ut.

  Du bor ju dessutom i krigshärjade Malmö så där är det ju svårt få lugn och ro. Så då är det ju inte lika intressant med tysta bilar :slight_smile:

 35. Esse says:

  Men nu styrs uppenbarligen samhället av idioter ur din synvinkel så då får du gilla läget eller helt enkelt avyttra dig från samhället.

  Vi kan liksom inte ha ett inlägg per post där Anders Malmgren konstater att att 99% är idioter.

  Om du vill så kan vi skapa en särskilt tråd där du kan skriva ett nytt inlägg om dagen på det ämnet, det är helt ok.

 36. xms67 says:

  Det är så otroligt tråkigt att dessa plingade och surrande ljud kommer att fylla gatumiljön. Jag kan på ett sätt förstå synskada som bevisligen har det svårare än andra att se bilarna… Men å andra sidan får man ju som förare vara lite mer uppmärksam när man kör elbil. Jag har en laddhybrid(5,5 år) och det har hänt ett par gånger att fotgängare som går i bilens färdriktning helt plötsligt viker ut framför bilen. Då farten varit låg har det inte varit några problem att stanna.

  På parkeringar och ibland i vårt kvarter har jag fått sätta igång bensinmotorn för att få folk att gå åt sidan. Ibland ser det ut som de håller på att dö av chocken att a en bil just bakom hälarna…:rofl:

 37. Esse says:

  Malmös stadsbussar har en rejäl tuta men sedan har de en liten ringklocka som låter som gamla tidens spårvagnar typ. Ett positivt ljud som lyder “Här kommer jag och jag vet att du inte såg 15 ton buss då den kör på el men nu går det bra att flytta sig pretty please” :slight_smile:

 38. Erik says:

  Snart kommer ID “that changes everything” :wink:

 39. Erik says:

  Darwin är sorgligt underskattad nuförtiden :confused:

 40. marten says:

  Ja ska beställa en buzz den 9 maj :cowboy_hat_face::yum:

 41. Erik says:

  Vilket år ?

 42. marten says:

  I år o leverans 2021

 43. Erik says:

  Du får.nog nöja dig med.en vanlig ID :wink:

Fortsätt snacket i Bubblan!

1 mer svar