Recensioner

Kreativ och smart belysning med stöd för Matter

WiZ är tidigt på det men det är vad det är...

Smart belysning är något som de flesta användare tar sig an vid starten av ett smart hem. Detta är också något som ska bli enklare med standarden Matter.

Det finns idag ett flertal olika sätt att styra och hantera ett smart hem på. Oavsett vilket som väljs så är det inte alltid utan visst huvudbry för användarna, åtminstone för de som är nya på området. Vilken plattform ska användas och vilka produkter passar med det val som görs? För de som bara är ute efter att ha en enklare setup för sitt smarta hem fungerar det många gånger bra med system som exempelvis Ikea Home Smart där ett ganska bra basutbud erbjuds. Vill man sedan komplettera med röststyrning så är det här i Sverige främst Siri och Google som dominerar även om Alexa och Bixby finns där i bakgrunden.

Problemen börjar kanske först när det smarta hemmet slagit sina klor i dig och du vill utöka med fler och fler produkter. I dagsläget fungerar inte allt med alla plattformar men detta är något som standarden Matter ska råda bot på. Med Matter så ska en produkt för det smarta hemmet fungera oavsett vilken plattform som används vilket är en stor fördel eftersom det tar bort lite av trösklarna med vad som fungerar och inte fungerar. WiZ som är ett systerbolag till välkända Philips Hue har anammat Matter sedan ett tag tillbaka och vi har testat ett par av deras produkter för att se hur dessa fungerar i det smarta hemmet.

Vi tar en titt på WiZ Smart Neon Flex Strip & Smart Bulb 40W A60 E27

En av produkterna vi testat är WiZ Smart Neon Flex Strip som är en böjbar ljusslinga med möjlighet att visa flera olika färger samtidigt. Det är egentligen fel att kalla den för ljusslinga eftersom den egentligen mer är tänkt för att kunna skapa en lite annorlunda och kreativ ljusstämning i hemmet. Produkten har stöd för Matter vilket innebär att den fungerar med Apple Home, Google Home, Amazon Alexa samt Samsung SmartThings så nu är det slut med en drös olika logotyper på förpackningen om vad som är kompatibelt.

WiZ Smart Neon Flex Strip är 3 meter lång och kan visa de sedvanliga 16 miljoner färgerna med en touch av neonfärger. I förpackningen finns utöver ljusslingan med tillhörande fast kontroll, en strömadapter, väggfästen, skruvar, pluggar, självhäftande tejp samt dokumentation och en mall för att komma igång ett “mönster”.

Med den fasta kontrollen går det att hantera ljuskällan utan att ta till en app eller använda röststyrning. Ljusslingan är av den tjockare varianten på höjden där dioderna är inkapslade av en mjölkliknande del som ser till att det blir en jämn belysning vid användning. Då stöd finns för gradientfärger så ökar också möjligheten att få till mer spännande belysning än vad som är möjligt med en vanlig, traditionell ljusslinga.

Den påminner om ljusslingor för utomhusbruk men den är endast avsedd för inomhusbruk med en kapslingsklassen IP20. Med en lite kraftigare konstruktion jämfört med en vanlig ljusslinga så går det också att skapa sina egna, kreativa verk på väggen i hemmet. Kanske något för vardagsrummet eller varför inte i barnens rum?

Änden på WiZ Smart Neon Flex Strip består av ett lite klumpigt ändskydd men visst, kanske inte helt lätt att göra något snyggt av detta med tanke på att det säkert finns en drös med föreskrifter på hur sådant bör konstrueras för att inte utgöra en fara för mindre barn.

Vi har också testat en Matter-kompatibel ljuskälla av typen filament men som har stöd för färg. WiZ Smart Bulb 40W A60 E27 kan, tack vare stödet för Matter, fungera med tidigare nämnda plattformar. Båda produkterna ansluts till ditt wifi-nätverk vilket innebär att det inte behövs någon extra hubb eller gateway för att styra belysningen.

Till skillnad från de flesta vanligare filament-ljuskällor så kan denna alltså även visa olika färger. En närmare titt på delarna inuti i ljuskällan får en osökt att tänka på någon form av godisremmar med färgämne som virats runt på ett lite krystat sätt. Som tur är så är detta inget man tänker på när ljuskällan används.

Men visst ser det ut som något som är sött och gott? Eller som något från en glasblåsare i Kosta? En vanlig filament har inte lika påtagliga dioder innanför eftersom de oftast inte kan visa färg så den sticker ut vid en jämförelse.

Installation av WiZ Smart Neon Flex Strip & Smart Bulb 40W A60 E27

Att installera produkterna från WiZ är lite av en barnlek och det hela går förhållandevis lätt. Då det inte behövs någon extra gateway eller hubb så är det bara att starta appen varpå produkterna detekteras och därefter vägleds man som användare genom hela installationsprocessen.  I undertecknads hem så kommer den primära smarta belysningen från Philips Hue och WiZ kompletterar i en del fall.

Namnge produkten och välj sedan hur den fysiska knappen för WiZ Smart Neon Flex Strip ska hantera belysningen. Välj också om belysningen ska tona ut vilket kan ge en lite trevligare effekt.

Ljuskällan installeras på befintligt wifi-nätverk så säkerställ att det finns bra täckning där den tänkta placeringen är. Det finns en del snabbkontroller samt inställningar som kan göras för enheten men inget som krånglar till det.

För färgsättningen så finns det en rad möjligheter att skräddarsy detta. Det finns förinställda val som direkt sätter ett visst färgläge men också dynamiska lägen som skapar lite mer liv i belysningen och självklart går det att ställa in sina egna färger via inställningspanelen.

Överlag är appen ganska enkel att hantera när man väl bekantat sig med den. Precis som med många andra appar för smart belysning så finns det delade meningar om användargränssnitten men för de flesta användare så är det ganska rakt på sak.

Användning av WiZ Smart Neon Flex Strip & Smart Bulb 40W A60 E27 i vardagen

Det ska erkännas att WiZ Smart Neon Flex Strip faktiskt levererar en riktigt trevlig och lysande upplevelse. I brist på fantasi och inte minst ledigt utrymme i hemmet monterades den upp på väggen i sovrummet under teven. Just denna vägg står på tur att undergå en uppfräschning så det var lämpligt att testa produkten här. “Motivet” blev en vågformad ormliknande historia som trots allt lyckas skapa en läcker stämning i sovrummet. Gradientfärgerna är tydliga och även vid val av enskilda färger så blir effekten bra och tydlig.

I WiZ-appen finns det flertalet olika val när det gäller att ljussätta hemmet vilket är tacksamt. Nu kanske inte gradientfärger alltid är något som passar i alla hem eller på alla väggar men trevligt med möjligheten och det ger utrymme för personlig stämning i rummen.

WiZ har gjort ett bra arbete med denna produkt då övergångarna mellan färgerna är diskret vilket inte ger tydliga gränser mellan olika nyanser. Rätt använd i ett barnrum så kan detta mycket väl bli en favorit när det gäller det där lilla extra och mysiga.

Blått ljus är alltid läckert, det är sedan gammalt och även här levererar WiZ en stabil belysningsupplevelse. Tänk ett gäng enheter av denna typ så har man sitt eget lilla Tron i gamingrummet och på köpet en lite tunnare plånbok…

Det är en jämn belysning över hela WiZ Smart Neon Flex Strip vilket ger ett trevligt intryck när den sitter monterad där på väggen. Även om den bygger ut en bit så blir det lite av en inredningsdetalj också, lite mer tredimensionellt så att säga.

Att montera upp ljusslingan går snabbt när man väl bestämt sig för vilket mönster som ska användas. Antingen används de dubbelhäftande tejperna på de vita fästena eller så skruvas dessa enkelt fast genom de förborrade hålen i fästena. Därefter snäpps ljusslingan fast och via de infällda spåren i ljusslingan är det också enkelt att justera så att det blir mjuka böjar på slingan.

Just när det gäller vilket mönster som ska skapas så tänk efter var själva strömkabeln ska dras vidare mot uttaget. Även om det är lätt att skifta om man skulle göra en tankevurpa så skadar det inte att ha koll på detta innan den sätts upp på väggen.

Den andra ljuskällan gör egentligen inte så mycket väsen av sig där den hänger fastskruvad i en bordsarmatur på skrivbordet. Designen på den sticker kanske ut så det är inte säkert att den passar in överallt beroende på om den hänger fritt som nedan eller om den eventuellt täcks av en lampskärm av något slag (fast då behövs kanske inte en filament…).

Det vita sken som WiZ Smart Bulb 40W A60 E27 ger är helt okej även om man skiftar nyanserna på detta (varmt till kallt). Dock så ger ju “glödtråden” ett kraftigare intryck än i en vanlig filament som bara visar vitt ljus.

Färgerna som WiZ Smart Bulb 40W A60 E27 klarar av att visa är fullt jämförbara med vad andra smarta ljuskällor klarar av. De spinner över ett brett spektrum av färger även om det inte är den mest ljusstarka ljuskällan på marknaden men å andra sidan så ska ju filament-varianter mest användas för att skapa stämning än att klara av att lysa upp hela rum.

Även blått ljus fungerar bra och skapar den där lite nördiga stämningen som får en tekniktok att gå igång. Personligen så föredras den här typen av filament med slingriga konstruktioner framför de som har mer stavliknande utseende.

Båda ljuskällorna har också stöd för tekniken SpaceSense som automatiskt kan tända och släcka belysningen beroende på om någon person finns i rummet eller inte. En praktisk funktion om du har flera ljuskällor från WiZ i hemmet men inte vill ha extra sensorer för att styra dessa.

WiZ och Matter då?

En av finesserna med dessa ljuskällor från WiZ är ju att de har stöd för den nya standarden Matter. Tanken med denna är ju att kompatibla enheter ska fungera med flera olika plattformar utan större problem för användaren. Det finns olika sätt att komma igång med Matter på här och antingen så kan man skanna den QR-kod som medföljer produkten eller så aktiverar man ett parningsläge efter att en vanlig installation gjorts.

Ljuskällor från WiZ har sedan starten varit kompatibla med såväl Google Home som Amazon Alexa men stöd för Apple Home har saknats. Därför tar vi en titt på hur det går till att addera WiZ Smart Bulb 40W A60 E27 till Hem-appen. Via appen och valet “Integrationer” så väljs Matter varpå en lista över kompatibla enheter visas. Därefter visas en parningskod som används för att addera ljuskällan i Hem-appen och denna kopieras av användaren.

Starta Hem-appen varpå aktiva och kompatibla enheter visas. Välj aktuell enhet och klistra därefter in koden på avsedd plats i appen. Enheten identifieras korrekt som en “Lampa” och anslutningen påbörjas.

Därefter är det samma process som vid installation av en HomeKit-kompatibel produkt. Välj vilket rum enheten installeras i och namnge lampan varpå detta bekräftas i appen.

Nu har vi alltså lagt till en Matter-kompatibel produkt i Hem-appen och i detta fall från en tillverkare som tidigare inte tillhandahållit stöd för Apple Home. Ljuskällan visar upp samma, välkända inställningsmöjligheter i Hem-appen som vi är vana vid att se. Här ser vi också att det går att aktivera parkopplingsläget i Hem-appen om ljuskällan ska installeras på andra plattformar som exempelvis Google Home eller Samsung SmartThings.

När det gäller Matter och belysning så har standarden lyckats implementera stöd för detta på ett bra sätt. Det går att välja mellan färg, temperatur samt färgprov för att få fram sin egen föredragna färg vilket är bra. Tyvärr när det gäller Matter så kan en del kompatibla produkter sakna en del av inställningsmöjligheterna som finns i tillverkarnas egna appar. Så även om vi är en bra bit på väg så är vi inte helt framme när det gäller Matter men det rör på sig!

WiZ Smart Bulb 40W A60 E27 fungerar som det är tänkt i Apple Home och det går att inkludera ljuskällan i befintliga automatiseringar utan problem. Överlag så fungerar det bra även om enheten står som onåbar men detta är inget som verkar vara specifikt för WiZ utan något som undertecknad stött på även från andra tillverkares Matter-produkter. Exakt varför det är så är svårt att svara på då det finns god täckning i nätverket och inga direkta döda zoner i hemmet. Enheterna dyker upp igen om de varit onåbara och visst är det lite irriterande men samma fenomen händer för enheter som är Thread-baserade så återigen, inget som är unikt för WiZ.

Matter är fortfarande en god idé som kommer att förenkla för många användare men för oss som varit igång ett tag med det smarta hemmet så känns det inte helt färdigt än. Är man ute efter stabilitet för sin smarta belysning så är ett väl uppbyggt Zigbee-nätverk betydligt trevligare att ha och göra med där statusen “onåbar” är väldigt sällsynt. Matter har fått upp farten och de uppdateringar som kommer stabiliserar och förbättrar upplevelsen samtidigt som nya kategorier av produkter adderas – nu går det ju till exempel att få in robotdammsugare i Apple Home tack vare Matter så vi är på rätt väg. Det som är synd är bara att det inte är alla tillverkare som tittar på bakåtkompatibiliteten utan fokuserar mer på nya produktlanseringar så hållbarhetstänket finns inte riktigt där fullt ut – som användare kastar man inte ut sin väl fungerande robotdammsugare och köper en ny bara för att få in den i HomeKit. De kan ju faktiskt leva sitt liv utanför HomeKit också. Precis som belysningen kan i vissa fall men visst är en helhetslösning trevlig. Men, som sagt – vi är inte där än.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!