Nytt i bubblan

Apple

Håll i hatten – Apple jobbar på en kalkylator-app till iPad

Äntligen kan vi räkna på iPad!

Sedan 2010 har miljontals människor gått och väntat på att kunna använda sig iPad för lite klassiska uträkningar och snart kan dagen äntligen vara här.

Ryktesmaskinen är igång inför WWDC som går av stapeln i juni där Apple kommer visa upp nya operativsystem till sina produkter och iPadOS 18 ser ut att komma med en överraskning. Överraskningen är att Apple kommer släppa in sin kalkylator-app i iPadOS 18 något som dröjt många år. Sidan AppleInsider rapporterade förra veckan att Apple har gjort om sin kalkylator-app till macOS 15 som ska vara integrerad med anteckningar och det kanske blir samma lösning till iPadOS 18.

WWDC går som sagt av stapeln den 10 juni och då kommer Apple släppa betaversioner av sina operativsystem och sedan till hösten kommer de släppas fria till alla.

Via MacRumors

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Apple

Apple bjuder in till special-event 7 maj – nya iPads?

Ett event innan WWDC

Ett special-event har presenterats av Apple och både bilden och ryktena talar för att det blir nya iPads.

Det har ryktats länge om nya iPads och många av oss trodde nog inte att det skulle bli något event innan WWDC i juni. Det har ryktats om är två nya iPad Air där en helt ny modell med 12.9 tums skärm läggs till i sortimentet. M2-chippet ryktas hamna i dessa modeller och M3-chippet i nya iPad Pro-modeller.

Om iPad Pro får OLED-skärmar eller inte har ryktena inte kunnat enas om, men nu är det inte långt kvar tills vi vet. Den 7 maj klockan 16.00 så är det dags att gå in på Apples hemsida och se alla iPad-nyheter avslöjas.

Läs mer: 

Läs mer
Senaste recensioner
Ljud & Bild

Sonos gör om sin app – så här kommer den se ut

Och på datorn blir det en webbapp

I maj så kommer Sonos-appen få nya funktioner och ett nytt utseende och dator-appen kommer försvinna och ersättas av en webbapp istället.

Sonos-appen lämnar en del att önska men den 7 maj blir det ändring på det då Sonos gör om appen och sätter användaren i fokus med en ny startskärm där vi snabbare kan komma igång med vårt musiklyssnande. Den nya startskärmen går att anpassa efter eget tycke där vi kan fästa rader med favoritinnehåll och favorittjänster så vi slipper hoppa mellan olika flikar i appen. Vi kommer kunna se saker som det senaste vi lyssnade på, bläddra i bibliotek och se rekommendationer från våra streamingtjänster.

Vi var först med att erbjuda musikuppspelning i flera rum för över 20 år sedan och är stolta över att våra produkter spelar musik i över 15 miljoner hem idag. Eftersom vi strävar efter att hela tiden förnya oss och lyssnar på feedback från våra entusiastiska kunder kände vi att det var dags att uppgradera appupplevelsen”, sa Patrick Spence, CEO på Sonos. ”Efter noggrann utveckling och testning är vi övertygade om att den här omdesignade appen är snabbare, bättre och enklare att använda. Den höjer återigen ribban för musikupplevelser i hemmet och ger oss möjlighet att utöka vårt tjänsteutbud med nya kategorier och upplevelser.

Den nya webbappen

På startskärmen finns även en sökruta där vi kan välja att söka efter artister, låtar, poddar, ljudböcker och sveper vi uppåt från startskärmens nederkant så kan vi styra hela systemet och se vad som spelas i vilket rum. Det går även att direkt gruppera flera högtalare och justera volymen. Sonos har även valt att helt slopa appen till datorer och erbjuder istället en webbapp som fungerar i samtliga moderna webbläsare. Både mobilappen och webbappen kommer att lanseras den 7 maj globalt.

Läs mer
Kultur

Viaplay ska stoppa kontodelning – omfattande åtgärder väntar

Dags för hårdhandskarna

Viaplay som fortfarande befinner sig i ekonomisk kris, planerar att införa fler åtgärder mot kontodelning.

Enligt Viaplays VD, Jørgen Madsen Lindemann, så delar ungefär en tredjedel av alla premiumabonnenterna sina konton, vilket ”är ohållbart”. Åtgärder som begränsning av strömningar har redan införts. Företaget har rapporterade en rörelseförlust på 473 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med 325 miljoner föregående år.

Viaplay förbereder sig nu för omfattande åtgärder i sommar ”med syfte att få fler att betala för det innehåll man ser”.

Via: Aftonbladet 

Läs mer
Pryl

Google ryktas vara nära att släppa ny Chromecast

En direkt utmanare till Apple TV?

Chromecast är en billig och prisvärd lösning för dig som vill ha Android TV på din TV så dina favoritserier och filmer går att streama och nu verkar det vara dags för en ny modell.

Chromecast med Google TV 4K har funnits sedan 2020 och den kommer utrustad med en 1,9 GHz quad-core ARM Cortex-A55-processor och har 2 GB RAM och 8 GB internt lagringsutrymme. Nu ett par år senare så har enheten blivit lite trött och det flyter inte lika fint i menyerna längre men med tanke på vad den kostar så är det fortfarande en produkt som är svår att inte rekommendera.

Apple TV 4K och Chromecast 4K.

Nu ryktas det om att Google äntligen har en ny Chromecast på ingång med en ny processor som är både snabbare och mer effektiv samt som har stöd för AV1. I betan av Android TV 14 gick det att utläsa i koden att Google jobbar på en ny fjärrkontroll som heter Chromecast Voice Remote. Den nya kontrollen har en liknande design som den nuvarande men det finns även en helt ny knapp för en genväg som man gissningsvis kan mappa till vad man vill. Det ryktas att den nya modellen kommer visas upp i vår eller under tidig sommar och om den håller sitt låga pris återstår att se.

Den nya fjärrkontrollen

Via 9To5Google

Läs mer
Gaming

Nytt på gamingfronten med en dedikerad laptop från Omen

HyperX lanserar ny gamingmus samt hörlurar

För gamern som är på jakt efter något nytt så kan uppgraderade laptopen Omen 17 vara något. Samtidigt lanseras en ny mus och hörlurar från HyperX.

Laptopen Omen 17 är en uppgraderad variant som riktar sig till dig som är intresserad av gaming. Den har en 17,3″ stor QHD-skärm med en refresh-rate på 48-240 Hz VRR med 3 ms responstid. Datorn är utrustad med en dedikerad Copilot-knapp och webbkameran och andra funktioner som röstförstärkare förbättras med hjälp av AI. Omen Tempest med tre ventiler och dubbla 12V fläktar håller komponenterna svala och fläktarna tysta. För prestandan svarar Ryzen 9 8945HS NPU och Nvidia GeForce RTX 4070 Laptop GPU och ljudet är från HyperX.

Samtidigt lanseras också HyperX Pulsefire Haste 2 Core som är en trådlös mus med en låg vikt på 70 gram som drivs av ett AAA-batteri. Ansluts via 2,4 GHz och ger upp till 100 timmars batteritid. HyperX Custom Core Sensor ger 12,000 DPI och TTC Gold knapparna har en livscykel på 20 miljoner klick.

Hörlurarna HyperX Cloud Mix Buds 2 med dongel och ger låg latens för sömlöst spelande på flera olika plattformar. Bluetooth 5.3 LE Audio-teknik ger förbättrad ljudkvalitet, längre batteritid och en stabilare trådlös anslutning. Active Noise Cancelling (ANC) utesluter externt ljud.

Rekommenderat pris för Omen 17 Gaming Laptop är 11 990 kronor. Pris för HyperX Pulsefire Haste 2 Core Wireless Gaming Mouse är 49,99 amerikanska dollar och för HyperX Cloud Mix 2 Buds är priset 149.99 dollar.

Källa: Pressmeddelande

Läs mer
Smarta Hem

Smart närvarosensor på gång från Meross

Har stöd för Matter

En närvarosensor är betydligt smartare än en vanlig rörelsesensor och nu väntas en ny produkt. Det är Meross som har certifierat en sådan hos CSA.

Kinesiska företaget Meross har certifierat en ny produkt för Matter. Det är en närvarosensor som till skillnad från en rörelsesensor kan hålla koll på om någon eller hur många som befinner sig i ett rum och aktivera scener utifrån detta. Meross Smart Presence Sensor har dykt upp som en certifierad produkt på Connectivity Standards Alliance hemsida. Anslutning sker med hjälp av Wi-Fi och den använder millimetervågor (mmWave) samt en passiv infraröd sensor (PIR) för detektering. Det finns också en inbyggd ljussensor som kan användas för att trigga olika automationer.

Tack vare stöd för Matter så kommer sensorn att fungera med Apple Home, Google Home, Amazon Alexa samt Samsung SmartThings. Konstruktionen har ett utfällbart stöd vilket innebär att den med all sannolikhet kan placeras fristående men också monteras på en vägg eller i ett tak. Mer information finns att läsa hos CSA.

Källa: HomeKits

Läs mer
Samhälle
Bild: Freja eID

Fejk-Freja: Barn kan köpa billiga falska ID för tobaksköp

45 kronor för ett falskleg

En ny granskning av ETC avslöjar att barn kan köpa förfalskade digitala Freja ID online för bara 45 kronor.

Dessa falska ID:n kallas för “Fejk-Freja”och används främst för att kunna köpa tobaksprodukter. En klonad version av Frejas app säljs på internetforum för bara 45 kronor, där köpare kan skapa falska ID:n genom att ändra bild och personuppgifter.

Trots verktyg för identitetsverifiering i den äkta appen, har tester visat att dessa inte alltid fungerar eller används. Frejas vd, Johan Henrikson, medger kännedom om problemet men betonar digitala ID:s säkerhet vid korrekt användning av alla verifieringssystem för ålder.

Via: Feber

Läs mer
Smarta Hem

Lys upp trädgården med nyheter från Innr

Färgglad ljusslinga och spotlights ska göra kvällarna mysigare

Snart kanske vädret tillåter oss att tillbringa kvällarna utomhus och varför inte göra det mysigt då? Innr har lanserat ett gäng lysande nyheter.

Innr är företaget som vill lysa upp vår tillvaro och detta genom olika kreativa lösningar för våra smarta hem. Nu har de lanserat ett gäng nyheter för våra trädgårdar där olika spotlights kan användas för att lysa upp såväl träd som väggar och andra objekt som behöver synas i mörkret. De nya spotlightsen finns i två olika storlekar och med möjlighet att bygga ut lösningarna. Upp till 680 lumen utlovas vilket är betydligt bättre än de 230 som tidigare varianter haft. Innr använder Zigbee för kommunikation vilket innebär en mängd olika möjligheter till styrning av belysningen.

De har också lanserat en ljusslinga vid namn Innr Smart String Light som är 8 meter lång. En ny smart utomhusplug har också dykt upp i deras sortiment så möjligheterna för att lysa upp trädgården i sommar ökade precis.

Mer information om de nya produkterna finns att läsa på företagets hemsida.

Källa: Hueblog

Läs mer
Smarta Hem

Samsung visade upp sitt premiumkök på EuroCucina 2024

Smartare vitvaror i våra kök ska ge energibesparingar

Våra kök ska bli alltmer uppkopplade om vi får tro Samsung. Företaget visade upp sitt utbud av uppkopplade vitvaror på evenemanget EuroCucina 2024.

EuroCucina 2024 är ett av de största köksevenemangen som nyligen gick av stapeln i Milano. Här visade Samsung upp hur anslutning mellan flera olika enheter i köket kan förändra vardagslivet i hemmet. Företagets monter bestod av två huvudområden; Bespoke AI samt Premium Built-in kitchen. I den senare kategorin presenterades nya inbyggda produkter för den europeiska livsstilen, alla med nya innovativa funktioner.

Upplevelsen i köket ska förbättras genom flera olika skärmar som möjliggör styrningen av de olika enheterna. Allt kretsar kring Samsung SmartThings som inkluderar flera olika kategorier av smarta enheter för hemmet. Via SmartThings Energy Away-läget stängs enheter av automatiskt när ingen är hemma och via SmartThings Energy tillhandahålls också energisparlösningar. AI Pro Cooking använder AI-tillämpningar för att få ut mer av användarnas val av kökslösningar. De nya vitvaror som presenterades, som exempelvis Wide Bottom Mount Freezer kan via uppkopplingen hjälpa användare att minska sin energianvändning med upp till 10 procent tack vare SmartThings AI Energy Mode.

Anyplace Induction gör det möjligt för användare att laga mat var som helst på spishällen, detta genom 22 rektangulära plåtspolar som täcker spishällen, och minskar “döda zoner”. Funktionen Intelligent Pan Detection ser till att placera stekpannor och kastruller där de vill och 76 sensorer används för att känna igen kastruller och pannor, och visa deras placering på AI Home-skärmen. Även en ny diskmaskin med ett WaterJet Clean-system som ska ge en mer intensiv rengöring från alla vinklar visades upp.

Källa: Pressmeddelande

Läs mer
Laddar inlägg