by • 5 februari, 2009 14:05 • Nyheter8 kommentarer447

10 Nö(r)dvändiga program för din Mac

 

Nedan följer en lista över de 10 absolut mest Nödvändiga programmen för din Mac.

De är inte nödvändiga för att du ska kunna fortsätta användaden, inte heller nödvändiga för att de alltid kommer ge dig något produktivt utav sig själva. 

De är nödvändiga för att ge dig den ultimata upplevelsen utav din Mac och ibland även göra livet lite lättare för dig. 

cs1
10. Coversutra.

Många människor gnäller över den nya tidens distributionssätt utav musik. Inte för att ljudet är sämre eller låtarna färre, utan av den enkla anledning att man saknar skivomslaget. Jag tillhör den sortens människor som prompt vill ha mina skivor i fysiskt format av just ovanstående anledningar. Men i stället för att skriva ett brev till tv-programmet Bullen och vädja om hjälp med mitt enorma i-landsproblem har jag fått tag i en lösning. En kompromiss helt enkelt, för den som både vill ha kakan och äta den. Lösningen heter Coversutra. Ett program var existens aldrig får ifrågasättas. Detta eminenta program lägger nämligen till skivomslaget till den låt som för tillfället strömmar ur dina högtalare på skrivbordet. Utöver att det är vackert och absolut nödvändigt innehåller det tre olika varianter utav skivformat att lägga omslaget på. Du kan välja mellan standard cd-fodralet, det lite nyare runda cd-fodralet och sist och absolut inte minst ett vinyl omslag. Utöver att Coversutra pryder ditt  skrivbord med omslaget, visas det även nere i dockan bland de andra ikonerna, och uppdateras i takt med att du byter låt.

Pris: ca 160kr

Länk: http://www.sophiestication.com/coversutra/

zapper1
9. AppZapper.

Det finns ett fåtal gånger då man får krypa till korset och erkänna en Windows-funktion som bra. Ett sådant tillfälle är avinstalleraren. För nog är det irriterande när du installerat ett program för att sedan inse att installationen spridit ut filer över hela din hårddisk. Misströsta ej, en lösning finns nära tillhands. AppZapper är programmet som hört våra böner och låter oss nu göra oss av med hela programmet och dess tillhörande filer. Du drar helt enkelt program ikonen till Appzapper fönstret och trycker på Zapp-knappen. Vipps så är det avinstallerat och du slipper ligga sömnlös i Seattle eller var du nu befinner dig.

Pris: ca 100kr

Länk: http://www.appzapper.com

dl1
8.Delicious Library 2.

Delicious Library 2 är programmet som håller ordning på dina böcker, filmer, skivor och allt annat som du behöver har organiserat.

Förutom att det är grymt snyggt innehåller det även en hel del roliga och högst användbara funktioner. Vad sägs om att publicera hela din skivsamling på nätet med ett enda klick? Orkar du inte lägga in dina 110 Eagels-skivor? Inga problem, det finns en inbygd streckkodsläsare som låter dig scanna streckkoden på omslaget till din produkt, och sedan hämtar hem informationen om produkten från en databas. Detta fungerar dock bäst om du köpt vara från Tyskland, Frankrike, England, USA eller Japan , då de flesta Svenska produkter inte finns med.

Pris: ca 330kr

Länk: http://www.delicious-monster.com/

cross1
7.CrossOver Games

Alla har vi väl någon gång känt att spel utbudet till Mac är lite väl begränsat?
En liten tröst är att du relativt billigt kan utöka det utbudet något, med hjälp utav CrossOver Games. CrossOver Games låter dig installera ett flertal utav de PC-spel som idag finns ute för försäljning. vad man gör är att man live-emulerar spelen utan någon större förlust av prestanda, och gör det hela till en riktigt njutbar upplevelse. Bland de spel som CrossOver Games stödjer finner vi bla. Half-Life 2, Guild Wars,Counterstrike och många fler.

Ett trevligt alternativ för den svältfödde spelaren.

Pris: ca 330kr

Länk: http://www.codeweavers.com/products/cxgames/

rw1
6.Rapidweaver.

Om du till hör den gruppen människor som aldrig varit i närheten av en HTML-kod  men ändå vill ha en snygg och funktionell hemsida, finns det ett smidigt alternativ. Rapidweaver låter dig på några minuter snickra ihop en snygg och funktionell hemsida, allt utan att kunna ett enda skvatt om html.

Förutom de många förinlagda mallarna som ingår finns det ett hundratals till att ladda hem. För att sedan publicera ditt mästerverk är funkar det utomordentligt att göra detta med Apples Mobileme tjänst, eller med valfritt FTP-program.

Pris: ca 700kr

Länk: www.realmacsoftware.com

chaching1
5. Cha-Ching.

Att organisera inkomster och utgifter har väl aldrig varit speciellt tillfredsställande. Men nu finns det i alla fall ett program som gör det smidigt. I Cha-Ching lägger du enkelt in dina fasta inkomster och utgifter och kompletterar sedan med övriga utgifter, såsom mat, telefoni, el, hyra etc. Sedan sammanställer Cha-Ching en månads-budget så att du enkelt kan få en översikt över hur mycket du har kvar att leva på ( eller hur mycket du behöver låna för att överleva).

 

Pris: ca 330kr

Länk: http://www.midnightapps.com/

1pass1
4. 1Password.

Här kan du samla alla de lösenord och användarnamn som du använder frekvent. Det kan handla om inloggningsuppgifterna till Facebook, eller lösenordet du har till din mail. Varje gång du skriver in lösen ord och användarnamn på en sida frågar 1Password dig om du vill spara det för att sedan komma ihåg det till nästa besök. Smidigt för den med dålig närminne och för de som använder olika lösenord för varje enskild tjänst på nätet.

Pris: ca 330kr

Länk: https://agilewebsolutions.com/products/1Password

skitch1
3.  Skitch.

Skitch har inte ens lämnat betastadiet, och ändå är jag fullkomligt beroende av detta program. Skitch låter dig ta en skärmdump och sedan redigera den direkt i programmet. Du kan till exempel lägga till pilar med tillhörande text för att visa en bugg på hemsidan du nyss lagt upp. Allt görs grymt smidigt och snyggt. När du är färdig med din skärmdump kan du med ett enda klick sedan publicera den på internet. 

Pris: Gratis

Länk: http://plasq.com/skitch

adium1
2. Adium.

Du har säkert redan hört talas om Adium, du ännu säkrare det installerat på din Mac redan. Men om det nu finns någon som missat detta program måste de upplysas. Adium är ett IM-program (instant messaging) som låter dig samla dina konton från t.ex MSN, ICQ, Mobileme, Facebook med flera , i ett och samma program. Detta är ett helt oumbärligt program för den med vänner.

Pris: Gratis

Länk: www.adiumx.com

spot1
1. Spotify.

Vi älskar det, vi vet att du älskar det, vi vet att världen älskar det. Programmet som skall rädda musikindustrin från total undergång. I Spotify skapar antingen ett gratiskonto eller ett premiumkonto, för att sedan få tillgång till ett utav världens största musikbibliotek. Haken är att om du väljer gratiskontot får du var fjärde låt höra ett reklaminslag, vilket den som väljer att betala 99kr/månaden för ett premiumkonto slipper. Den andra haken för den som väljer gratiskontot är att man måste bli inbjuden utav någon som redan har ett Spotifykonto.
Har du väl bekantat dig med Spotify, är det helt omöjligt att slita sig ifrån det. Helt oumbärligt.

Pris: 0kr – 99kr/mpnaden

Länk: www.spotify.com