Skrivet den 22 december 2014 kl 09:35 av Nyheter2 kommentarer1178

101touch vill revolutionera tangentbordet

I ett försök att revolutionera tangentbordet som det ser ut i dag har ett gäng som heter 101touch sökt sig till Kickstarter för att göra verklighet av något som faktiskt ser väldigt läckert ut.

Konceptet är ett tangentbord med en stor display som kan anpassas till olika program. Sitter du och arbetar mycket i Photoshop finns det vissa funktioner du gärna har direkt på tangentbordet och sitter du mycket framför World of Warcraft ser tangentbordet helt annorlunda ut med tangenter dedicerade för att optimera ditt spelande till maximum.

 

I tangentbordet går det även att komma åt en affär för att köpa fler tangentbord optimerade för andra program.

101touch photoshop

101touch ger sig även på att försöka få bort kortkommandon och istället förändra det redan så invanda tangentbordets layout med specifika knappar för funktioner som “Spara”, “Spara som”, “Kopiera” och “Skriv ut”. Kortkommandon som för vissa av oss sitter helt naturligt i ryggmärgen men för andra är helt omöjliga att hitta när det behövs.

När Teknikpodden Slashat frågade sina lyssnare hur många som använde kortkommandon framför mus svarade 31% av de teknikintresserade lyssnarna att de använder musen före tangentbordets kortkommandon. Så visst är 101touch på rätt håll när de vill lösa tangentbordets framtid.

101touch gör även ett försök till att flörta med föräldrar som tycker att deras barn sitter för mycket vid datorn genom att bygga in ett tidslås på tangentbordet vilket resulterar i att tangentbordet blir obrukbart när tiden som är satt gått ut.

101touch timer

Tangentbordets största fördel är de fysiska knapparnas feedback till fingrarna. Informationen om att vi tryckt ner en knapp och att den sitter i det området den ska sitta i. Alla som har försökt skriva på en iPad eller annan läsplatta vet att det går men en av nackdelarna är att det saknas feedback på att en knapptryckning är registrerad.

Att ta sig an att göra om det sedan länge invanda tangentbordets layout samtidigt som man förvandlar det till en touch-display kan dock vara just det som gör att det här inte är lösningen trots allt – för många förändringar på en gång blir alldeles för avskräckande. Å andra sidan finns det säkerligen ett flertal niche-marknader för 101 Touch Keyboard.

Tangentbordets specifikationer:

 • En display på 18.3″
 • Processor: ARM architecture
 • OS: 101touch (with core android OS
 • Intern minne: 16GB
 • Anslutningar: Bluetooth och USB
 • Inbyggt batteri

Tangentbordet kostar $150 och planeras börja skeppas fjärde kvartalet 2015 och du hittar mer information på deras Kickstarter-sida. Det är 24 dagar kvar innan tiden är ute för deras projekt och de saknar en hel del pengar för att kunna ro projektet i hamn som det ser ut i skrivande stund.

2 kommmentarer på 101touch vill revolutionera tangentbordet

 1. frippan skriver:

  Tror inte riktigt på denna idé, känns inte som man vill sitta och titta ner på tangentbordet när man skriver och spelar spel. Samma sak har jag kommit på med fjärrkontrollen, har haft all touch varianter men bäst är helt klart bara knappar så man känner var man är och inte behöver titta hela tiden. Tills man kan få en vettig feedback från tangentbordet så avstår jag från en sådan lösning. Då är det ryska tangentbordet som hade oledskärmar på varje tangent en mycket bättre lösning.

 2. denniswall skriver:

  Instämmer helt.
  Det taktila är det som gör att man kan arbeta snabbt. Det där kommer att bli ordentligt trögjobbat, även om man kan anpassa knapparnas funktioner.