by • 19 maj, 2010 14:53 • Nyheter9 kommentarer466

3 TB-diskar problem för PC inte Mac

När Seagate nyligen presenterade planer på 3 TB-diskar i år så uppdagades ett problem som legat gömt för PC-användare i 30 år. De flesta PC-maskiner använder BIOS för att starta sina maskiner, och BIOS kräver att diskar är partitionerade med ett partitionsschema styrt av MBR (Master Boot Record) som inte kan hantera de diskar som är större än 2.1 TB.

Mac:ar har inte det problemet dock, för Mac:ar använder inte BIOS för att starta utan EFI som använder ett annat partitionsschema för startdiskarna nämligen GPT (GUID Partition Table) som kan hantera hårddiskar upp till åtskilliga zettabytes (…eller miljarder terabytes vilket borde vara nog åt vem som helst ;).

Nu finns det en del nyare PC-maskiner, framförallt servrar, som använder EFI och de kommer inte ha några problem, men de allra flesta kommer ha. Inte nog med det, Ingen 32-bitarsvariant av Windows, inte ens Windows 7, har stöd för EFI. Det är bara 64-bitarsversionerna som har det. Lösningen är inte så enkel, det blir till att köpa en ny dator, eller i alla fall nytt moderkort vilket i princip är samma sak.

Det är inte bara vanliga datorer som har detta problemet. Antagligen har de flesta RAID-kort och NAS-maskiner har detta problem också. Notera dessutom att även Linux-användare kommer drabbas eftersom BIOS sätter käppar i hjulet innan Linux ens kommer in i bilden.

Nu gäller detta bara diskar som PCn ska starta från. Sekundära diskar har inte detta problemet, och man kan väl tänka sig att det dröjer ytterligare något år eller två innan maskiner med 3 TB-diskar känns vettiga att sätta som startskiva. Frågan är om PC-tillverkarna har gått över till EFI då.

Läs mer i Ars Technicas artikel, och det finns många intressanta detaljer bland kommentarerna. Wikipeida har också artiklar om BIOS, EFIMaster Boot Record och GUID Partition Table.