by • 3 juni, 2014 • NyheterComments (1)1015

9 nyheter i iOS 8 som Apple inte pratade om

Vi har rapporterat om de stora nyheterna i iOS 8, men som vanligt kommer uppdateringen komma med en rad nya funktioner som inte togs upp under presentationen. Nedan listar vi nio av dessa – både små och stora – nyheter som vi kommer att få ta del av i höst när iOS 8 släpps i skarp version.

Batteriförbrukning per app

Alla klagomål om iPhonens dåliga batteritid verkar ha nått Apple. I iOS 8 kommer det går att se vilka appar det är som suger ut mest kraft ur våra små batterier. Förhoppningsvis kan detta leda till att utvecklare också optimerar sina appar för att inte i onödan göra saker som är krävande för processorn och andra batteritörstiga komponenter.

Separata kontroller för exponering och fokus

Kamera-applikationen i iOS har hittills inte haft stöd för att låsa exponering och fokus på två olika punkter i motivet. Detta kommer dock att ändras i och med iOS 8. Ett flertal tredjepartsappar, så som Camero+, har haft denna möjlighet sedan länge.

Utlösningstimer för kameran

Att det har tagit så lång tid för Apple att stoppa in en funktion för självutlösare är märkligt, speciellt då det gjorts så mycket marknadsföring för iPhone-kameran. Men med devisen ”bättre sent än aldrig” är det bara att tacka och ta emot.

Formatering i Anteckningar-appen

Anteckningar-appen kommer nu få stöd för att göra text fet, kursiv och understruken, precis som motsvarande app i OS X.

‘Samtal Väntar’ för FaceTime

Om någon ringer ett FaceTime-samtail till dig under när du redan är i ett pågående FaceTime-samtal kommer iOS 8 meddela om detta. Samtal Väntar-funktionen har länge funnits för vanliga samtal, men kommer nu alltså även att aktiveras för FaceTime.

Guidad åtkomst

Funktionen Guidad Åtkomst gör det möjligt att låsa en iOS-enhet i en specifik app. Med funktionen påslagen går det inte att ta sig ur appen till hemskärmen utan att först ange ett lösenkod. I iOS 8 kommer Touch ID kunna användas för att stänga av Guidad Åtkomst. Det kommer även gå att aktivera en timer för funktionen, så att enheten släpps lös efter en viss tid.

Tips-app

Som rykten tidigare visat kommer en ny ”Tips”-app finnas i iOS. Exakt vad denna app kommer innehålla är oklart, men gissningsvis handlar det om generella iOS 8-tips för att leda till en bättre användarupplevelse.

Duck Duck Go som sökmotor

I ett ytterligare markering mot Google har Apple inkluderat sökmotorn Duck Duck Go i iOS 8. Användare kan välja att ha denna integritetsinriktade sökmotor i Safari genom att välja den i inställningarna. Google kommer dock fortfarande vara förvald sökmotor.

Privat surfning per flik i iPad

Fram till iOS 7 har funktionen Privat Surfning krävt att alla flikar laddas om. I iOS 8 kommer det går att aktivera funktionen per flik.

[related]Mer från WWDC[/related][display-posts tag=”WWDC2014” image_size=”thumbnail” orderby=”date”  posts_per_page=”8″]