Skrivet den 18 februari 2009 kl 20:29 av Nyheter16 kommentarer6299

Allt du behöver veta om Backup (och varför du måste göra den!)

Time Machine

En bekant till Peter Esse berättade idag om hur han nästan förlorade alla sina bilder som han tagit genom åren. Det löste sig till det bättre, men så är det långt i från i alla fallen.

Därför kommer här stora backupguiden som säkert svarar på en hel del frågor så som till exempel varför hårddiskar ger upp i huvudtaget.

Vad menas med backup?
Om du har viktig information på datorn så ska du veta att den kan försvinna av fem anledningar, listade nedan. Backup går ut på att om något skulle hända ska du fortfarande ha kvar informationen. Grundregeln är att all viktig information ska finnas på minst två platser. Helst ska det ske automatiskt också, annars har det en förmåga att inte bli av eller bli halvdant gjort (med bökig återställning som följd).

Ska man hålla sig till grundregeln innebär det att en hårddisk inte kan vara backup-disk samtidigt som man avlastar datorns interna hårddisk med information genom att manuellt flytta det till den externa disken; då finns informationen bara på den externa disken och har således ingen backup. Den externa disken har ju samma chans att gå sönder som datorns interna hårddisk.

För enkelhetens skull, låt det vara en extern hårddisk för manuellt hanterad informationeller en backup-disk. Ha den inte till båda. (Om det inte är helt oviktig information du har råd att förlora).

Vad kan hända?
Det finns 5 saker som kan hända:
1.  Oavsiktlig radering av filer (slänga saker i papperskorgen och tömma den, filer som raderas av virus mm).
2.  Fysiskt trasig hårddisk.
3.  Trasigt filsystem.
4.  Stöld.
5.  Huset datorn står i ramlar ihop. (brand, naturkatastrof, översvämning osv) 

Det finns olika sätt att göra backup och de skyddar mot olika saker ur de här 5 punkterna.

Varför går hårddiskar sönder?

 
 

Den första hårddisken tillverkad 1956 av IBM vägde ett ton. Den kunde lagra hela 5 MB, motsvarar ca 3,5 minuters musik i MP3-format.
 

 

Hårddiskar är en slitagedel, precis som bromsarna på en bil. Man vet att förr eller senare kommer den att gå sönder, men till skillnad från en bil där man byter bromsar efter kanske 5000 mil (eller vad det nu kan vara, kan inget om bilar) så när det gäller hårddiskar vet man inte när det är dags. Det kan vara dagen efter du köpt datorn eller om 15 år, men den kommer att gå sönder.

På hårddiskar motsvaras ettor och nollor av magnetism på ett tunt överdrag av järnoxid och krom på roterande glasskivor. Alldeles ovanför varje glasskivas yta svävar en avläsningsarm som läser magnetismen på metallbeläggningen. Skivorna snurrar mellan 4200-7200 varv per minut i normala hårddiskar. Detta är en konstruktion som sett likadan ut i över 50 år, det enda som hänt med utvecklingen är att magnetismen på beläggningen är tätare packad och en skiva därmed rymmer betydligt mer information. Och därför har en större benägenhet att gå sönder.

Det kan räcka med en hård stöt för att läsarmen ska råka nudda metallbeläggningen och i dessa höga hastigheter hylvas det upp järnspån från ytan in i den skyddade atmosfären inne i disken. Har man otur kan dessa lösa spån som nu yr runt där inne åter igen hamna mellan läsarm och läsytan vilket hyvlar upp mer spån. Ibland kan det ta veckor eller rent av månader, men processen att disken håller på att gå sönder har börjat.

Det behöver dock inte vara en stöt orsakad av dig som användare, disken kan gå sönder helt på eget beslut. Enligt en undersökning av Google går ca 7% av alla diskar sönder inom det första året av eget beslut. Intressant ur det testet är även att hårddiskarnas inbyggda övervakningssystem (s.m.a.r.t), sitt namn till trots bara upptäcker hälften av de fel som gör att diskarna måste bytas ut.

Varför ska man ha backup?

Det är inte ett måste att ha backup. Men ställ dig frågan vad du skulle göra om någon stal din dator. Vad är värst, att du får köpa en ny dator för dyrt intjänade pengar (eller via försäkring) eller var det informationen fanns på datorn och försvann som var värst?

Informationen på datorn kan vara tusentals fotografier från digitalkameran, filmer på barnen när dom var små, eller bokslutet för företaget, kundregistret eller alla mail, adressboken osv. Om du inte känner något värde i innehållet så skulle du alltså bli glad om jag kom och raderade din dator och installerade ett nytt fint fräscht system. Om du inte skulle bli glad för det så behöver du en backup.

En backup kostar pengar, men i slutändan handlar det om vad informationen är värd för dig i pengar räknat. När olyckan är framme så har du tjänat in en ganska dyr backup direkt. Prisexempel: Att lämna in sin hårddisk till laboratoire-råttor för att den skurit ihop kosta allt från 15 000 till långt över 30 000 kronor och tar dessutom minst en vecka i utebliven arbetstid.

Så här ser backup ut för de flesta
Det finns många exempel på påhittiga lösningar för att göra backup. Här är några exempel på vad som brukar användas, både privat och bland företag:

– Försöker bränna CD-skivor en gång i månaden
– Stoppar två hårddiskar i datorn och speglar dom.
– Inget alls, de vet inte om att det kan försvinna eller tänker att det inte händer dem.
– Lägga dokumentmappen på USB-minne
– Maila viktiga dokumenten till sin Gmail
– Lägger upp de viktiga dokumenten på företagets servrar
– Kopierar lite mappar till externa hårddisken som de har lite bilder och musik på också.

Allt det här är exempel på dåliga sätt. Visserligen är en CD-skiva bra mycket bättre än inget alls, men fortfarande dåligt. Alla sätt där man måste göra det själv är dåligt. Ska man rycka sig i kragen varje gång man gör en backup så kommer det inte att bli av i 95% av gångerna. Dessutom tar det onödigt lång tid.

Observera att speglade diskar INTE är en backuplösning! Det skyddar bara mot punkt 2 i listan. Dess syfte är endast servrar där tjänsterna fortfarande ska fungera utan avbrott även om scenario 2 inträffar.

Bra sätt att göra backup vid 1-3 datorer
Är det bara en eller två datorer det är frågan om är det absolut enklaste sättet en extern hårddisk och ett program i datorn som ser till att automatiskt föra över informationen till den externa disken. Automatiskt är nyckelordet, för om man ska rycka sig i kragen för att få det gjort är den generella tendensen att det inte blir gjort. Här kommer några förslag på bra backup-program.

Time Machine
Om du använder Mac OS X 10.5 (”Leopard”) så följer det med ett riktigt bra backup-program från Apple som heter Time Machine. Det har verkligen höjt ribban för genren och har gjort så många fler tagit steget till att få en automatisk backup. Har du en Mac med ett äldre system kan det faktiskt vara värt de 1200 kronor det kostar att uppgradera endast för denna funktion och då får du allt det andra nya på köpet. (Du tar reda på vilken version av Mac OS du har under Apple-menyn -> Om den här datorn.) Köpte du din Mac under 2008 eller senare så har du Leopard.

Anslut din externa hårddisk, gå in under äppel-menyn, välj Systeminställningar, välj Time Machine. Se till att välja den externa hårddisken som mål för säkerhetskopieringen. Klart! Nu kan man få tillbaka allt som finns eller fanns i datorn vid en exakt tidpunkt, även om interna hårddisken går sönder eller blir stulen. Du kan till och med gå tillbaks i tiden för att se filstrukturen vid en given tidpunkt.

Detta sätt skyddar dig punkt 1, 2, 3 och även 4 om du har disken i en låst låda. Ställer du undan disken varje natt i ett brandsäkert kassaskåp har du skydd mot samliga punkter. Kombinerat med en Time Capsule som är en trådlös hårddisk blir det riktigt bra, den går ju att ställa någon helt annanstans. Dessutom kan flera datorer backa upp samtidigt till den. När du slår på Time Machine första gången mot din Time Capsule, använd gärna sladd, första gången tar väldigt lång tid.

SilverKeeper
Har du äldre version av Mac OS X och inte vill eller kan uppgradera till ”Leopard” finns finns programmet SilverKeeper. Där man kan ställa in ett dagligt schema, och finns inte den externa disken där då kör den när disken blir tillgänglig istället. Detta sätt skyddar dig mot punkt 2 och 3. Ställer du externa disken långt ner i en låst låda med sladd upp till datorn har du skyddat dig mot punkt 4 också. Det finns visst skydd även mot punkt 1, har du slängt nåt i papperskorgen har du fram till nästa backup-tillfälle på dig att hämta filerna från externa disken. (Tänk på att nästa backup kan köras när du ansluter disken för att återskapa filer!)

Windows XP Säkerhetskopiering
Kör du Windows XP Professional finns ett inbyggt program som heter kort och gott ”Säkerhetskopiering”. Det är minst sagt krångligt att få till alla inställningar, men det fungerar (Du ska trycka på så många avancerade knappar du hittar för att kunna hitta schemaläggningen). Du hittar programmet under Start -> alla program -> Tillbehör -> systemtillbehör -> Säkerhetskopiering. Finns programmet inte där är det för att du kör Windows XP Home eller något annan version av Windows. Detta program, rätt inställt, skyddar dig mot punkt 2 och 3. Och 4an om du låser in disken i ett skåp.

Välj rätt hårddisk
De flesta externa hårddiskar fungerar bra för backupsyfte, men ta en disk som är minst lika stor som datorns interna hårddisk. Gärna större om du använder Time Machine, så kan du gå tillbaka längre i tiden.

Det finns diskar med Firewire 800, Firewire och USB2. Prioritera i den ordningen, använd hellre Firewire än USB2 om du har det på datorn. Det gör att den dagliga synkroniseringen går fortare.

Det finns hårddiskar på 3,5 tums och 2,5 tum. Den större varianten kallar jag stationära för de kräver extern strömförsörjning, medan 2,5-diskar får ström från datorn. Köp 3,5-disk om du inte verkligen behöver bära med dig backupen. (Tänk på att inte ha backupdisken i samma väska som datorn när du är ute och reser). Kombinationen 2,5-disk med endast USB på vissa datormodeller kan krävs två sladdar till datorn. Och på vissa datormodeller sitter inte de två USB-portarna bredvid varandra vilket gör att den typen av disk inte fungerar på den datorn. (exempelvis PowerBook G4 aluminium)

Du tar reda storleken på datorns interna hårddisk så här:

 1. Klicka på Finder i dockan (raden med alla fina ikoner)
 2. I fönstret som kom upp, hittar du förhoppningsvis hårddisken i sidofältet. Standardnamnet på den är ”Macintosh HD”. Öppna den.
 3. Välj menyn Arkiv -> ”Visa info”. I detta infofönster finns under rubriken Allmänt kapaciteten på hårddisken.

Det finns även hårddiskar du kan koppla till nätverket, även trådlöst, istället för USB eller firewire. Apple Time Capsule är en sådan och fungerar till både Mac (med Time Machine) och Windows.

Att skydda sig mot punkt 5

Punkt 5 kräver att du sparar backupen på annan fysisk plats. Bästa sättet här är att kryptera hela backupen och skicka den över nätet till en server som står nånstans.”Offsite storage”. Finns flera företag som erbjuder denna tjänst för några kronor per år beroende på hur mycket information som ska lagras. Man kan även bära en egen disk mellan kontor och hemmet, men det kan bli lite bökigare. Beakta risken att man blir av med disken på vägen hem, det kan finnas känslig information på backupen. Att låsa in disken i ett brandsäkert kassaskåp kan också vara ett alternativ.

Denna och andra texter kan du även hitta på John Erikssons webbsida Nissestark.

16 kommmentarer på Allt du behöver veta om Backup (och varför du måste göra den!)

 1. Dan Karlsson skriver:

  Jag rekommenderar att man använder 2,5 tums disk hellre än 3,5 tums disk om man har en Mac Mini eller en MacBook. Anledningen är att 2,5 tums diskar är i princip ljudlösa, medans en 3,5 tums disk brukar väsnas mycket mer än datorn. Har man vant sig vid att ha en i princip ljudlös dator så är det väldigt irriterande att helt plötsligt ha en hårddisk som väsnas en massa så fort något ska kommas åt på disken. (Vilket inte enbart är när time machine gör en ny backup)

 2. John Eriksson skriver:

  Det finns tysta 3,5″ diskar också. Jag vill hellre rekommendera 3,5″ diskar, de kraschar inte lika ofta.

 3. Pontus skriver:

  Bra info. Jag hade nog också kört med 3,5″

 4. Dan Karlsson skriver:

  Var finns det info om tysta 3,5 tums diskar? När jag har letat så har jag inte hittat någon info om antal decibel eller annan jämförbar data.

  Jag köpte en Iomega MiniMax som påstod att den var tyst, men den var allt annat än tyst. (Inte var den hållbar heller, den höll ett halvår, vet inte om det var hårddisken eller kontrollern, förmodligen kontrollern, jag orkade inte forska vidare när jag var grymt missnöjd till att börja med…)

 5. John Eriksson skriver:

  Tyvärr framgår det väldigt sällan på specifikationerna vilken ljudnivå disken har. Dessutom tycker jag inte man kan påstå att något är tyst, ljudnivå är något subjektivt och bör jämföras med något.

  Ofta är en persons upplevelser inte tillräckligt stora för att kunna dra någon slutsats varken om hållbarhet eller ljudnivå, men jag gör ett undantag; Western Digital MyBook Studio Edition tycker jag är tystare än tex LaCie d2 Quad interface. Å andra sidan använder LaCie flera olika tillverkare av hårddiskar med olika ljudnivå i samma serie, så den är svår att jämföra med…

 6. Dan Karlsson skriver:

  Nja, decibel säger ganska mycket om ljudnivån. Speciellt om man skiljer mellan max-nivå, ljudnivå när den spinner upp osv. Jag har hittills aldrig stött på en enda 3,5 tums disk som varit i närheten av lika tyst som den bullrigaste 2,5 tums disk jag stött på. Men jag kan ju absolut inte påstå att jag testat alla 3,5 tums diskar… Men rent logiskt sett så tycker jag att 3,5 tum borde vara bullrigare eftersom dom är såpass mycket större.

  Fast tystare än min SSD disk blir det nog aldrig. :) Måste säga att jag är löjligt nöjd med SSD i min MacBook Pro, SÅ mycket snabbare än en vanlig disk. :)

 7. John Eriksson skriver:

  nej där håller jag med dig; SSD är tyst & bra! :)
  Hoppas det kommer ner till humana priser bara!

 8. Gråbjörn skriver:

  Såg att det fanns SATA SSD’s på prisjakt.nu för någon tusenlapp – någon som provat sätta i sin Mac?!?

 9. Peter skriver:

  Är det någon som vet vad en extern hårddisk kostar ungefär?

 10. David skriver:

  Peter, Google brukar veta det mesta. Vad det kostar beror på vilken typ av disk du vill ha och hur stor den ska vara.
  Går ju även att köpa en vanlig hårddisk och sedan stoppa in i ett externt chassi.

 11. Ken Burns Effect skriver:

  Superduper är klart bästa bu-programmet!

  Köp: http://www.macupdate.com/info.php/id/13803/superduper%21

  Kan användas gratis också med vissa begränsningar.

 12. Peter Esse skriver:

  Peter, jag rekommenderar Westen Digital MyBook Studio.

 13. Mats Engström skriver:

  Tackar för en bra översikt.
  Jag för min del använder mig av Time Machine/Time Capsule som back-up av mig själv så tillvida att dit går jag för att hitta det JAG slängde för fort… Jäkligt smidigt och förvånansvärt lättillgängligt.
  (För att inte Time Machine ska rulla hela tiden och för snabbt äta upp hela utrymmet på Time Capsule så har jag Time Machine Editor som kan redigera hur ofta Time Machine ska jobba.)

  min back-up för att min kära dator helt enkelt packar ihop är en intern hårddisk, av samma typ men större som den som sitter i burken, fast gjord till extern genom att den ligger i sin egen lilla låda. Back-up:en fixas genom Carbon Copy Cloner, dvs en enkel spegling. Bara en version sparas, så att när den interna disken pensionerar sig, så flyttar jag helt enkelt över den till datorn och startar om. Skulle det uppstå en diff mellan vad som speglats och vad jag de facto behöver, så kan jag hämta just dessa dokument i Time Machine….
  Det sparar pengar, dvs ingen tid hos reparatören för det är ju han som är dyr när paniken kommer, inte grejorna.
  En intern hårddisk lagd i en liten låda, kostar sammanlagt mindre än 1000 kr..på macoteket förståss.
  ifixit.com är dessutom gratis och boostar självförtroendet till max.
  Allt ovanstående är till yttermera visso ”testat” i verkligheten….

  qwas

 14. Dan Karlsson skriver:

  Time Machine tar ungefär lika mycket plats oavsett hur ofta den körs. Dom timvisa backuperna tas bort efter en dag, och eftersom det bara är det som förändrats som kopieras så kommer det att kopieras oavsett, bara en fråga om när.

  Undantaget är filer som ändrar sig hela tiden, som då tar upp extra plats under ett dygn. Men om man har stora sådana filer så vill man kanske överväga om man vill ha med dom i Time Machine-backupen.

 15. Jens skriver:

  Jag kör med 2,5 tum jag med, samt http://www.backblaze.com som off-site backup. De har precis gått ur beta för Mac. Tar låång tid vid första backup, eftersom programmet inte tar så mucket bandbredd den kan få. mina 40GB dokument tog en vecka ungefär.

  /Jens

 16. John Eriksson skriver:

  Jens, tänk dig hur lång tid det kommer att ta att få tillbaka den viktiga infon när något väl hänt…