Övrigt

Allt du behöver veta om macOS Mojave

Äntligen Dark Mode!

Mojaveöknen är ett landområde som innefattar en stor del av södra Kalifornien men också delar av Utah, Arizona och Nevada (Las Vegas ligger där till exempel). Öknen sträcker sig ca 35 000 kvadratkilometer och som dom flesta nog har noterat så har macOS sedan ett par år tillbaka fått sina namn ifrån kända platser i Kalifornien.

Nu när det är avklarat är det dags för att gå igenom dom allra trevligaste nya funktionerna i Apples senaste uppdatering av macOS som släpps 19:00 ikväll. Nedan har vi på Teknikveckan staplat upp dom funktionerna vi tycker om allra mest:

Dark Mode:

En förändring i Mojave som definitivt syns mest är deras nya mörka läge även kallat Dark Mode. Det gör att hela datorn – på systemnivå får ett mörkt tema så sträcker sig igenom program och menyer. Funktionen slår man på under inställningar – allmänt och Apples egna program är anpassade för Dark Mode men även tredjepartsutvecklare har möjlighet att anpassa sina program.

Dynamiska bakgrundsbilder:

Mojave bjuder på två nya bakgrundsbilder och nytt med dessa två är att dom är dynamiska och ändrar sig beroende på hur mycket klockan är där du befinner dig. Det låter lite tramsigt men det är faktiskt väldigt trevligt att bakgrundsbilderna går från det ljusare hållet på morgonen och slutar med en nattbild över Mojave-öknen.

Rensa upp på skrivbordet snabbt och enkelt:

Många känner nog igen sig av ett skrivbord fullt av genvägar och filer och ibland är det inte helt lätt att hitta det man letar efter. Nytt i Mojave är att operativsystem kan städa upp åt dig automatiskt. Det hela fungerar så att dina filer hamnar på hög med andra filer som hör ihop, så alla bilder du har på skrivbordet grupperas, likaså dokument, PDF-filer och mycket annat. Klickar man på en av filerna så visas dom andra och man kan även bläddra igenom filerna med två fingrar på styrplattan.

Finder blir smartare:

Finder blir enklare att hantera och speciellt för dig som jobbar med mycket bilder. Nytt för i år är att du direkt kan se metadata om en fil och även utföra åtgärder utan att ens öppna filen i ett program. Du kommer i förhandsvisningen i Finder kunna använda något som Apple kallar Snabbåtgärder och då kan göra saker som att rotera bilder, fixa till videos eller skapa en PDF-fil.

Ta bättre skärmdumpar:

Det finns idag en drös olika kommandon för att ta skärmdumpar i macOS men nytt i Mojave är ett skärdumpsverktyg som man får fram genom att trycka på Skift+Kommando+5. Det nya verktyget bjuder på en hel del nya funktioner och man kan nu äntligen ange vart skärmdumpar ska sparas istället för att dom automatisk landar på skrivbordet. Nytt är även att man kan ställa in en timer, visa markören och precis som i iOS dyker en miniatyr upp längst ned i högra hörnet när en skärmdump tas. Miniatyren går sedan att öppna för att editera eller så kan man dra den direkt in i ett program för att lägga till bilden.

HomeKit hittar hem:

Har du massa smarta HomeKit-tillbehör hemma så har du inte tidigare kunnat styra sitt hem direkt i macOS men nu finns Hem-appen även i Mojave. Det är precis samma funktionalitet som i iOS-appen och designen är precis densamma. Utöver Hem-appen har även Apples aktie-app och röstmemos hittat hem och finns i Mojave.

Ta en bild med din iPhone så dyker den direkt upp på din Mac:

Samspelet mellan iOS och macOS blir ännu bättre i Mojave och nu kan man använda sin iPhone för att snabbt ta en bild på ett dokument man har på bordet eller vad det nu kan vara. När bilden är tagen dyker avbildningen automatiskt upp på din dator och enkelt sedan lägga in bilden i valfritt program som har stöd. Undertecknad har använt detta för att ta bilder på kvitton som jag sedan arkiverar på min dator och det fungerar väldigt bra. Hittills är det Finder, Mail, iMessage, Anteckningar, Keynote, Numbers och Pages som har stöd för detta.

Mac App Store blir mer modernt:

Mac App Store har fått sig ett ordentligt upplyft i Mojave och man följer samma grafiska tema som vi redan har på våra iOS-enheter. Man kan direkt i App Store nu titta på videos på spel och program, läsa artiklar, hitta Apples egna handplockade samlingar och det hela sorteras utifrån det som du gillar att göra på din dator.

Övrigt:

Utöver detta så har Apple fortsatt hårt med att hålla integriteten hög genom att program som vill använda kamera och mikrofon nu måste godkännas av användaren innan programmet går att starta. Även ett förbättrat skydd mot spårning på olika webbplatser är implementerat, stöd för favikoner finns nu i Safari, stöd för emojis i mail, Siri är förbättrad och kan utföra fler saker, och FaceTime med upp till 32 personer kommer att komma i en senare uppdatering.

Vilka kan uppdatera till macOS Mojave?

MacOS Mojave går att installera på följande datorer:

  • MacBook från tidigt 2015 eller senare.
  • MacBook Air från mitten av 2012 eller senare.
  • MacBook Pro från mitten av 2012 eller senare.
  • Mac mini från sent 2012 eller senare.
  • iMac från sent 2012 eller senare.
  • Alla iMac Pro-modeller.
  • Mac Pro från sent 2013, plus mitten av 2010 eller mitten av 2012 med rekommenderade grafikprocessorer med Metal-kapacitet, som MSI Gaming Radeon RX 560 och Sapphire Radeon PULSE RX 580.

En liten varning:

Som alltid när en ny version av macOS lanseras så kan det finnas program som ännu inte är kompatibla med den nya uppdateringen. Så säkerställ innan uppdatering att dom programmen du är beroende av i arbete och annat verkligen har support för Mojave.

Bilder och Video: Apple.se

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!