Övrigt

Allt om iPhone: Att ringa och ta emot samtal

Ringa-ikonNu är iPhone OS 3.0 här och det firar vi genom att gå igenom en funktion i detalj de kommande dagarna. Vi börjar med den ädla konsten i att föra ett telefonsamtal.

Då iPhone inte har några fysiska knappar att tala om så går det inte heller att trycka eller klicka på något, vi väljer därför att sverigefiera ordet “tap” och använder hedanefter tappa när det handlar om att interagera med din iPhone.

Att ringa upp

Genom att välja telefonikonen i din iPhone får du fem huvudval, det senaste använda valet är emellertid det som kommer upp som standard, de andra väljer du i menyn längst ner.

Favoriter

Här hittar du alla de kontakter som du själv gjort till favoriter. Du gör en person till favorit genom att tappa på Gör till favorit längst ner på vedebörandes kontaktinformation när du är inne i adressboken. Du kan också tappa på plusset längst upp i högra hörnet för att få fram adressboken.

Har du inte ändrat under inställningar kommer du till favoriter om du trycker två gånger snabbt på Hem-knappen. (Hem-knappen är den enda knappen du har på framsidan av din iPhone, nedanför skärmen)

För att ändra ordning på dina favoriter eller radera använder du Ändra längst upp i vänstra hörnet. Därefter tappar du på den röda cirkeln och väljer Radera. För att tappar du längst ut till höger på de tre strecken som kommit vid namnet och sedan drar du kontakten dit där du vill ha den.

Senaste

Senaste ringda, mottagna och missade samtal hamnar under denna meny. Rött betyder missat och längst upp har du valet att visa Alla eller bara Missade, rensa listan genom att tappa på Rensa. Samtalen visas antingen som nummer om de inte finns i din adressbok, om de gör det står namn samt var de ringt i från så som hem, mobil, jobb, beroende på hur du skrivit in deras nummer i adressboken.

Tappa på den blåa pilen för att få upp ännu mer information om redan existerande kontakter eller valet att lägga in dem i din adressbok om de inte finns. Här i från kan du också Skicka SMS, Dela kontakt samt Göra till favorit.

Du får också information om senaste samtalet, vilken tidpunkt det ägde rum och hur länge. Har ni pratat med varandra utan några andra i mellan kommer det upp information om varje samtal.

Har du ett eller flera missade samtal syns en siffra över hur många på både telefon-ikonen i huvudmenyn samt Senaste-ikonen. Den försvinner nästa gång du går in på Senaste.

Kontakter

Alla kontakter är sorterade i bokstavsordning baserat antingen på för- eller efternamnet. Du navigerar genom att scrolla i listan som vanligt eller via bokstavslistan på högerkanten. Du har också ett sökfält längst upp.

Tappa på en kontakt och du får upp all information du har om den. De fält som finns i Mac OS Xs adressbok eller motsvarande på Windows kommer även med här. Tappar du på en gatuadress startas programmat Kartor, telefonnummer ringer upp numret, mail-adresser startar Mail. Även här hittar du ikoner för att Skicka SMS, Dela Kontakt eller Gör till favorit. Slutligen kan du även byta till en individuell ringsignal för den specifika personen.

För att ändra informationen tappar du på Ändra längst upp i högra hörnet när du är inne på en kontakt. Här kan du även redigera på din kontakts bild genom att markera den och därefter får du valen att ta en ny bild, välja en befintlig, radera eller ändra nuvarande. Med ändra menas att du kan skala om den samt placera den annorlunda.

För att radera en post behöver du emellertid inte ta omvägen runt Ändra, bara dra fingret snabbt över och välj Radera.

Grupper

Adressboken stödjer grupper, men dessa måste du skapa via Adressboken i Mac OS X eller motsvarande i Windows. Har du dina kontakter i grupper sorterar du efter dessa genom att välja Grupper längst upp i vänstra hörnet.

Inställningar

Om du vill ändra så att adressboken sorterar och visar på annat sätt hittar du dessa val under ikonen Inställningar i huvudmenyn, därefter Epost, kontakter, kalendrar och nästan längst ner.

Knappsats

För att slå ett nummer som inte finns i din adressbok använder du knappsatsen. Här ser det ut som en traditionell telefon. Vill du ha ett + framför ditt nummer håller du inne 0 tills det ändras. Har du slagit ett nummer och vill ha in det i adressboken använder du ikonen med en figur och ett litet plus som finns till vänster om ring-knappen.

Tappar du på den gröna ring-knappen kommer det senast slagna numret upp, tappar du igen ringer din iPhone upp numret.

Röstbrevlåda

Ringer upp din röstbrevlåda om du har den tjänsten aktiverad hos din operatör. I USA finns tjänsten Visual Voicemail under detta val, den gör att de kan välja vilket meddelande du vill lyssna av om de har flera. Tyvärr har det inte kommit hit ännu och frågan är om det någonsin kommer.

Under samtal

Vid samtal kommer det upp en ny meny med sex val.

Ljud av

Den du pratar med hör inte dig men du hör denne.

Knappsats

Om du behöver använda knapparna under ett samtal i till exempel en telefonväxel får du fram knappsatsen med denna ikon.

Högtalare

Tar ut ljudet via iPhonens externa högtalare, om du använder Bluetooth kan du pendla mellan headset, hörlurar eller högtalare.

Lägg till samtal

Parkerar det pågående samtalet och tar fram adressboken så att du kan ringa upp en ny person och sedan kan ni prata alla tre eller fler.

Parkera

Parkerar samtalet, varken du eller den du pratar med hör varandra.

Kontakter

Samma sak som Lägg till samtal.

Du kan prata upp till fem personer samtidigt via konferensfunktionen. Vill du avsluta samtalet med bara en deltagare väljer du den röda luren jämte dennes namn.

För att du skall kunna lägga till ett samtal och prata mer än en så måste denna tjänst vara aktiverad hos din operatör.

Hem-knappen

Om du trycker på Hem-knappen under ett samtal kommer du tillbaka till huvudmenyn, men du ser att ett samtal är aktivt genom att det är en grön pulsernade list längst upp på skärmen.

Inkommande samtal

När det ringer har du möjlighet att svara genom att tappa på den stora gröna svarsknappen. Vill du inte svara använder du knappen på ovansidan av din iPhone, ett tryck tystar ringsignalen och vibratorn, ett tryck till och du skickar samtalet till din telefonsvarare om du har den aktiverad, annars tutar det bara upptaget hos den som försöker ringa dig.

Du kan också göra telefonen ljudlös genom den lilla spaken på vänstersidan av telefonen, detta påverkar emellertid inte väckarklockan.

Vid iPod

Musiken tystnas sakta ner och pausas, väljer du att svara fortsätter musiken, podcasten eller annan iPod-aktivitet efter att du lagt på samtalet. Samma sak om du väljer att inte svara.

Vid övriga program

Är det iPhonens inbyggda program stängs de av men du kan fortsätta där du var efteråt. Är det tredjepartsprogram är det upp till hur dessa är byggda huruvida du kan fortsätta där de avslutades, så är du uppe i något viktigt gör du rätt i att avaktivera telefonen via Flygplansläge för stunden. Då kommer inga samtal fram.

Vid samtal

Om du har funktionen Samtal väntar aktiverad, både i din iPhone och som tjänst hos operatören, piper telefonen till mjukt och du får valet om du vill parkera nuvarande samtal och ta det andra, eller ignorera det inkommande samtalet. Om du tar det nya samtalet kan du koppla ihop så att alla kan prata med varandra.

Samtal väntar aktiverar du via InställningarTelefon.

Har du inte denna tjänst aktiverad kopplas din telefonsvarare in direkt om du har en sådan, annars tutar det upptaget.

Avaktivera samtal

Vill du använda din iPhone till allt utom att ringa med kan du avaktivera all kommunikation via Inställningar i huvudmenyn. Detta heter Flygplansläge. Både SMS, MMS och datatrafik kopplas också ner.

Övriga inställningar

Inställningar – Operatör: Här väljer du vilken operatör du vill använda, bra om du är utomlands och vill välja en som du vet har billigare avtal.

Inställningar – Telefon: Inställning som visar ditt nummer, vidarekoppling, samt om ditt nummer skall visas när du ringer, om PIN-koden skall användas samt operatörsspecifika tjänster. I Telias fall handlar det bara om att visa nummer till olika tjänster så som kundtjänst och röstbrevlåda från utlandet.

Inställningar – Allmänt – Nätverk – Aktivera 3G: Välj om du vill ha 3G igång, det är aktiverat som standard men du sparar batteri om du avaktiverar det.

Inställningar – Allmänt – Nätverk – Mobilt datanätverk: Inställningar för MMS och datatrafik, ingenting som du ändrar om du inte tvunget måste av någon anledning, till exempel vid byte av operatör.

Inställningar – Allmänt – Nätverk – Data-roaming: Data-roaming är avstängt som standard och betyder att telefonen inte försöker koppla upp sig mot Internet om du är utomlands. Aktivera inte om du inte tvunget vet att du måste använda Epost, Safari eller andra tjänster som kräver datatrafik, det är som känt mycket dyrt att göra detta utanför våra gränser om du inte har specialavtal.

Inställningar – Ljud: Ställ in ringsignaler, och huruvida din iPhone skall vibrera om ljudet är av respektive på. Här ställer du även in om det skall låta något när du tappar på knappsatsen.

  • Läs alla avsnitt i Allt om iPhone.
    Läs mer

    Populärt i bubblan idag

    Inga inlägg!