by • 30 oktober, 2014 11:11 • Nyheter4 kommentarer791

Älskat och hatat typsnitt fyller 20 år

Det var i oktober 1994 som Microsofts designer Vincent Connare började arbetet med att skapa världens kanske mest kända typsnitt, Comic Sans. Vincent hade fått se en tidig version av Microsofts digitala hjälpreda Microsoft Bob, vars pratbubblor innehöll text med typsnittet Times New Roman.

Men Vincent, med tidigare erfarenhet av typsnittsdesign som simulerade barns handstil, tyckte inte att de två passade ihop.

Comic Sans baserades på de handskrivna texterna ur serietidningar som The Dark Knight Returns och Watchmen, men hann aldrig bli klart i tid för lanseringen av Bob. Istället introducerades typsnittet i samband med Microsoft 3D Movie Maker och spred sig sedan vidare inom Microsofts programvaror, för att slutligen bli ett av standardtypsnitten i Windows 95 och framåt.

Comic Sans omges av en sorts hatkärlek som tar sig uttryck i många och långa diskussioner (t.ex. bancomicsans.com), främst rörande att det rent visuellt är ett fult typsnitt, men också hur det lekfulla typsnittet konsekvent felanvänds till att skriva seriösa texter. Typsnittet syns allt som oftast på lappar på anslagstavlor, i köket på arbetsplatser och ibland även i vanliga tidningar. Lite förenklat kan man säga att ett typsnitt bör matcha sitt innehåll – lekfulla texter kan ha roliga typsnitt, viktiga dokument bör ha något mer sobert och seriöst.

Det finns till exempel en hel rörelse som går ut på att man inte skall skriva ordet Cancer med Comic Sans, för det är ett seriöst och viktigt ämne där typsnittsvalet helt förtar allvaret. Just den rörelsen firar 20-årsjubileumet genom att vända på steken, och har bjudit in 500 designers att skapa cancer-relaterade affischer med just Comic Sans. Mer om det projektet finns att läsa här.

Comic Sans Pro  Comic Sans Neue

Comic Sans-varianter

2010 släppte typografidesignern Terrance Weinzierl en ny version av Comic Sans, med tillägget Pro. Detta paket innehöll olika tjocklekar (vikter), kursiva alternativ och en stor uppsättning specialtecken.

Typografidesignern Craig Rozynski tog sig i år an projektet att skapa en modifierad version av Comic Sans, där målet var att rätta till alla de små fel och konstigheter han ansåg att typsnittet led av. Resultatet blev Comic Neue, ett typsnitt helt fritt att ladda ner för den som inte vill använda Comic Sans men av någon anledning vill åt den sortens handstilstypsnitt.

Vad man än tycker om Comic Sans så får vi i alla fall passa på och gratulera till 20 års existens, still going strong.