Övrigt

Polisen i USA ska inte titta på iPhone X och XS

om de vill klara upp brott

Vi skrev tidigare i veckan om det första fallet i USA med att myndigheter tvingat en misstänkt person till att låsa upp sin iPhone med FaceID genom att titta på den.

Nu har Motherboard skrivit om att polisen i USA har fått instruktioner att de dem själva inte ska titta på iPhone X och iPhone XS. Anledningen är att det kan då räknas som ett falsk försök och då avaktivera FaceID.

FaceID på iPhone X och iPhone XS kommer att försöka låsa upp telefon fem gånger. Om den då misslyckas alla dessa fem tillfällen som den försöker så kommer den kräva lösenordskoden för att komma in i telefonen.

Så tanken med att Amerikansk polis inte ska titta på iPhone X och XS är att slösa bort ett av de här fem tillfällena som de har på sig att få telefonen upplåst med hjälp av FaceID.

Motherboard förklarar vidare att det är företaget Elcomsoft som förklarat för polis och utredare att det inte ska titta på telefonerna och betonat det här genom att referera till Apples egna Keynote.  “don’t look at the screen, or else the same thing will occur as happened [at] Apple’s event.”

Vad Elcomsoft syftar till är det som hände på Apple presentation av iPhone X och FaceID. Det var Craig Federighi som gick upp på scen och skulle göra en demo av hur FaceID fungerade. Istället för att lyckas låsa upp telefonen med sitt ansikte så fick han meddelandet att han skulle använda lösenordskoden när han stod på scenen.

https://youtu.be/NyIsZeFFvBM

Senare gick Apple ut och förklarade att det berodde på att demotelefonen som Craig skulle använda på scen hade hanterats av flera olika människor bakom scen innan den väl kom ut till podiet. Väl där var de fem försöken redan använda på personer bakom scen som hade lyft upp telefonen och tittat på den.

https://youtu.be/IHaofSb7LPw

Så här sa Elmsoft till Motherboard:

“This is quite simple. Passcode is required after five unsuccessful attempts to match a face,” Vladimir Katalov, CEO of Elcomsoft, told Motherboard in an online chat, pointing to Apple’s own documentation on Face ID. “So by looking into suspect’s phone, [the] investigator immediately lose one of [the] attempts.”

Detta är inte första gången som amerikansk polis får direktiv om hur det ska hantera iPhones. När TouchID kom så fick det instruktioner om att telefonerna skulle väckas med powerknappen istället för med hemknappen just för att inte förbruka ett av de fem försöken de har på sig att använda fingeravtrycket för att låsa upp telefonen.

 “With Touch ID, you have to press the button (or at least touch it); that’s why we always recommend (on our trainings) to use the power button instead, e.g to see whether the phone is locked. But with Face ID, it is easier to use ‘accidentally’ by simply looking at the phone,” Katalov added.

Om en person vill avaktivera FaceID på iPhone X eller XS är det enkelt gjort genom att hålla in volym upp och sidoknappen för på/av. Då kommer “stäng av” och Nödsamtal upp på skärmen. När detta händer så är FaceID avstängt. Det går även under inställningar ställa in så att du behöver titta rakt på skärmen med båda ögonen för att det ska fungera. Om du då tittar bort från telefonen även om ansiktet är riktat mot telefon så kommer telefonen inte låsas upp.

9to5mac

 

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!