by • 13 november, 2014 18:21 • Nyheter5 kommentarer594

Android Lollipop släppt i skarp version till Nexus-enheter

Under onsdagskvällen meddelade Google att de nu släppt den efterlängtade uppdateringen av Android 5.0, även kallad Lollipop, i skarp version till sina Nexus-enheter.

Vi har tidigare skrivit om nyheterna i Lollipop vilket bland annat inkluderar ett helt nytt utseende kallat Material Design, nytt notissystem, ART körtidsmiljö (runtime) för snabbare exekvering av appar samt funktioner för förbättrad batteritid. Till detta kan även läggas ökat stöd för Android Wear-enheter och att utmanaren till Apple HealthKit, kallat Google Fit, finns installerat från start.

En del funktioner har dock försvunnit, bland annat möjligheten att köra widgets på låsskärmen och även den tidigare körtidsmiljön Dalvik. Det senare ska inte innebära några större bekymmer för användare då utvecklare har haft över ett år på sig att se till att apparna är kompatibla med den nya körtidsmiljön ART, men du bör för säkerhets skull göra en sökning och se om favoritspelet eller appen stöds av ART runtime innan du klickar på uppdateringsknappen.

Tidigare har vi rapporterat att enheter med Lollipop kommer få obligatorisk kryptering av sin enhet. Detta gäller dock endast nya enheter som Nexus 6 och 9. Uppdaterade enheter måste fortfarande manuellt aktivera kryptering. Detta gäller även om du installerat från en Factory Image.

Uppdateringen kommer att rullas ut stegvis under de närmaste dagarna som en OTA-uppdatering som laddas ned direkt till enheterna. Det kräver att du har några hundra MB ledigt på din enhet. Vill du inte vänta på OTA-uppdateringen finns det så kallade Factory Images att ladda ned från Googles webbsida som du installerar via USB-kabel. Dessa kräver dock att enhetens boot-loader är upplåst samt att all data på telefonen nollställs vid installationen, så detta bör göras med försiktighet.

De enheter som kommer att få en OTA-uppdatering tillgänglig de närmaste dagarna är telefonerna Nexus 4 och Nexus 5 samt plattorna Nexus 7 WiFi (både 2012 och 2013) samt Nexus 10. Den nya telefonen Nexus 6 och plattan Nexus 9 levereras redan med Lollipop och får endast en mindre uppdatering i det här skedet.

[related]Relaterat[/related][display-posts tag=”lollipop, android” image_size=”thumbnail” order_by=”date” order=”DESC” posts_per_page=”5″]