Skrivet den 6 april 2014 kl 00:33 av Nyheter10 kommentarer720

”Android TV” – Googles kommande satsning i vardagsrummet har läckt

The Verge har fått tag på dokument och bilder som beskriver nästa Google-satsning för vardagsrummet – ett rum som blir allt trängre i takt med att fler och fler jättar ger sig in i kampen om att få en ståtlig position jämte våra TV-apparater.

Googles senaste försök, Google TV, spåddes av Eric Schmidt bli en succé utan dess like. Schmidt påstod också att majoriteten av alla nya TV-apparater som lanserades under 2012 skulle ha Google TV inbyggt.

Så blev det inte; Google TV floppade riktigt hårt bland annat tack vare att innehållsleverantörerna drog öronen åt sig och i vissa fall till och med spärrade sitt innehåll från att visas på Googles hoppfulla lilla medielösning.

Nu kommer Android TV – Googles nästa satsning

Det har sedan hösten förra året ryktats om en ”Android TV”, men det har fram tills nu funnits några detaljer att grotta ned sig i. Nu har The Verge fått tag på detaljerad information om denna lilla mediaspelare som kopplas in i TV:n och dessutom publicerat en rad skärmdumpar som visar det visuella gränssnittet.

För det första satsar Google stenhårt på enkelhet och smidig användning. Det ska inte ta mer är 3 klick från startskärmen tills användaren kan luta sig tillbaka och titta på innehåll, heter det.

”Android TV is an entertainment interface, not a computing platform. It’s all about finding and enjoying content with the least amount of friction. It will be cinematic, fun, fluid, and fast.”

Av skärmdumparna att döma kommer gränssnittet inte skilja sig nämnvärt från de aktuella konkurrenterna:  Fire TV, Apple TV och Roku. Startskärmen innehåller en rad ”kort”, organiserade efter vilken typ av innehåll det är – musik, film, TV-serier, spel och appar. Upp och ner på fjärrkontrollen växlar kategori, och vänster och höger bläddrar mellan innehållet – eller ”korten”.

För att kunna spela de Android-spel som förmodligen med enkelhet kommer att kunna anpassas för denna nya enhet kommer en spelkontroll att säljas separat, precis som för nylanserade Fire TV.

Stort fokus på sök och proaktiva förslag

För att fortsätta jämföra med Fire TV kommer Android TV också ha stöd för röstsökning, dock en betydligt mer kapabel sådan. Android TV kommer också få en proaktiv funktion som kommer att kunna föreslå relevant innehåll för användaren. Istället för att behöva gräva ner dig i Netflix-appen för att se nästkommande avsnitt av House of Cards kommer operativsystemet kunna föreslå det avsnittet för dig redan på startskärmen.

Till skillnad från den märkligt begränsade sökfunktionen i Fire TV kommer Android TV:s sökfunktion fungera med alla appar.

Enligt dokumenten som The Verge fått tag på håller Google i detta nuet på att uppmana utvalda innehållsleverantörer att utveckla appar för Android TV. Skärmdumparna som The Verge publicerat visar dels ikoner för Googles egna tjänster, Youtube, Hangouts, Play Musik, men också ikoner för externa tjänster som Netflix, Hulu, Vevo, Pandora och ett gäng spel.

Om allt detta visar sig bli verklighet ska det också bli intressant att se vad Google har för strategi för den nyligen lanserade och populära Chromecast. Kommer Android TV ha Chromecast-funktionen inbyggd? Kommer Chromecast fortsätta säljas vid sidan av Android TV?

Lanseringen sägs vara nära. Förhoppningsvis får även vi utanför USA:s gränser få ta del av Googles nästa stora TV-satsning.

Se bilder på hur gränssnittet ser ut hos The Verge

[source: http://www.theverge.com/2014/4/5/5584604/this-is-android-tv ”The Verge”]