by • 9 december, 2014 07:37 • Nyheter13 kommentarer982

Appen som gör det roligt att parkera

Easypark är appen vi inte visste vi behövde men nu inte kan leva utan och då handlar det om något så tråkigt som att betala sin parkering.

Att göra rätt för sig på stadens parkeringar har aldrig varit lättare men låt oss börja hur det var i forntiden, typ 2009. Då gällde det fortfarande att ha mynt i bilen för långt i från alla parkeringsautomater var begåvade med kortläsare. Nu på senare tid har det inte varit ett problem men vi måste fortfarande leta upp maskinen, stoppa in kortet vänta lite för länge medan det bildas en kö bakom oss. Samt oftast passa tider.

Easypark löser det mesta av denna problematik. I appen väljer vi vilket parkeringsområde vi är i och vilken bil vi har med oss. Vi sätter en tid då vi är tillbaka och sedan börjar det räknas ner. En kvart innan tiden är slut får vi en push-notis (eller ett SMS, men det kostar 1 krona per gång) om att det är dags att gå tillbaka till bilen, alternativt att tiden måste förlängas. Skulle vi komma tillbaka tidigare kan vi avbryta parkeringen i förtid.

Merkostnad

Merkostnaden för att använda appen är antingen ett pålägg på 15% på priset eller 59 kronor i månaden. Det räcker med att slippa en parkeringsböter för att det skall vara betalat flera gånger om. Det är nämligen så att i alla fall undertecknad helt slutat få böter på grund av Easypark. Nu är det inte så att det varit några stora problem men ibland missar jag tiden och chansar grund av ren lathet vilket då och då har straffat sig.

Så fungerar det

I appen väljer vi det parkeringsområde vi står i med hjälp av information som ska finnas på automaten. Denna information går också att söka fram med stalltipset är att faktiskt slå ett öga på den förstnämnda då GPS-funktionen är inte så precis. I den bästa av alla världar hade informationen suttit på parkeringsskylten men så är inte fallet.

Därefter väljer vi vilken bil vi använder för stunden, antingen genom att skriva det manuellt eller välja från en favoritlista. De flesta människor har bara en att välja mellan men där det finns en bilpool är det smidigt att ha dem alla i listan.

Slutligen väljer vi tid och trycker på starta. Det hela är superenkelt.

Utvecklingspotential

Även om det mesta är guld och gröna skogar så finns det ett par saker att förbättra. Först och främst är det ett oestetiskt klistermärke som behöver sitta längst fram i framrutan. Så behöver det inte vara på alla ställen och det är lite otydligt var det krävs och inte. Dagens tips till Easypark är att erbjuda märken som extraknäcker som P-skivor så får de ett extra syfte, utöver att se till att märkena inte behövs alls i framtiden då.

Vidare går det bara att ha ett betalkort kopplad till ett privatkontot. Det går däremot alldeles utmärkt att ha ett konto privat och ett på företaget och växla däremellan.

Att det kostar 3 kronor att få ett kvitto skickat till sig är inte mycket pengar men känns lite dumsnålt då det bara är en automatgenererad PDF. Det går emellertid att få överblick över alla månadens betalningar.

Slutligen är inte appen anpassad till iPhone 6 vilket alltid är känsligt för oss designpuritaner.

Easypark finns till iOS, Windows Phone och Android samt inbyggt i Volvo-bilar med Sensus Connect.