Skrivet den 31 december 2008 kl 00:00 av NyheterKommentarer inaktiverade för Apple-året 2008632

Apple-året 2008

Apple 2008 MacBook Air

Text: Peter Esse Foto: Randy Stewart / Stewtopia (Creative Commons)

Från oss Apple-fans synvinkel började 2008 riktigt bra för att sluta något sämre. Lite som övriga världen helt enkelt.

Januari

Året börjar lite senare än det gör 2009 med att en ny Mac Pro släpps den 8 januari, givetvis det snabbaste företaget någonsin gjort, i alla fall enligt marknadschef Phil Schiller. Företaget släpper också en ny Xserve som inte helt oväntat är företagets mest kraftfulla server någonsin, allt enligt samma källa.

Efter hård kritik om prissättningen på iTunes Store går Apple med på att standardisera priserna i Europa och går ut med detta den 9 januari. Egentligen är priserna redan det bortsätt från Storbritannien men inom sex månader skall alltså även de få betala betydligt färre av drottningens pund för en låt. Apple passar samtidigt på att meddela att man kommer se över sitt samarbete med de skivbolag som inte går med på lägre priser från sitt håll. (Det var alltså dyrare för Apple att distribuera musiken där än i resten av Europa)

Den 15 januari är det dags för den stora Macworld-mässan och alla, absolut alla, väntar spänt på vad som komma skall. Någon dag innan har något som kallas MacBook Air lämnat ett avtryck på i en serverlogg, något som spridit sig som en löpeld på ryktessidorna.

Mycket riktigt introduceras datorn MacBook Air, ”The World’s Thinnest Notebook”. En hel PC-värld rasar i en kombination om att Apple inte var först och att nu får man betala ännu mer för mindre. Själva håller vi en betydligt högre nivå på diskussionen: huruvida det var rätt eller fel att ha svart tangentbord.

Mässans slogan ”There is Something in the Air” slutar emellertid inte där, Time Capsule introduceras, en AirPort Extreme med hårddisk i för trådlös backup med hjälp av Time Machine.

iPhone OS-uppdatering 1.1.3 kommer och möjliggör för alla oss som importerat en iPhone eller köpt en iPod touch att hitta vår placering i Google Maps, skicka SMS-till flera mottagare samtidigt samt skapa ikoner till framsidan av webbsidor med mera.

Apple TV går från att vara en förlängning av iTunes till att bli egen mediaenhet i och med möjligheten att köpa och hyra film och tv-serier direkt i från iTunes Store, men fortfarande bara för amerikanare och ett litet antal andra länder. I Sverige får vi nöja oss med ett nytt gränssnitt.

MacBook Air skeppas ut till kunder den 30 januari och en orgie i uppackningsbilder släpps lös på Internet.

Februari

Under februari är det spridda skurar av nya storlekar på iPhone och iPod touch, ny mjukvara i form av Aperture 2, Xsan 2, lägre pris på iPod shuffle samt att MacBook och MacBook Pro uppdateras.

Den 26 februari seglar iTunes Store upp som näst största musikaffären i USA, inräknat både digitala låtar och fysiska dvd-skivor.

Mars

Den 6 mars är då allt förändras för iPhone, i alla fall offentligt. Beta 2.0 av iPhone OS-visas upp och med det AppStore. Ett investmentbolag startar en fond med 100 miljoner dollar för att främja utveckling av iPhone-program, fonden får givetvis namnet iFund.

Sex dagar senare, den 12 mars meddelas det att utvecklingsprogrammen för att göra AppStore-program har laddats hem över 100 000 gånger.

Den 17 mars introducerar Apple AirPort Express med 802.11n, det vill säga nya snabba trådlösa nätverksstandarden.

Älskare av trådlös musik världen över hurrar och kan nu byta ut sina gamla tråkiga och alldeles alldeles underbara AirPort Express-basstationer mot nästan exakt likadana. Bara för att lära sig att iPhone inte har något N-nätverk och därför går det lika långsamt ändå.

Den 18 mars uppdateras Safari till 3.1 vilket betyder snabbare framladdning av sidor och en massa HTML 5-grejer som vi inte lär höras talas om på flera år. Även CSS Web Fonts och CSS Animations stöds numera och kontentan av detta är att om alla körde Mac så hade det inte räckt med att avinstallera Flash för att slippa röda blinkande skyltar. 10 dagar senare släpps Aperture 2.1 med stöd för Plug-ins.

April

April börjar med att grundarna av Stockholm (Tyskland alltså) får tillgång till TV-serier ”Captain, ich bin ihm alle sie hat!”. Dagen efter, den 3 april, blir det officiellt att iTunes Store är störst på musik i USA. Den 8 april börjar Final Cut Server skeppas. April slutar med att iMac uppdateras och får bättre hårdvara för billigare priser.

Maj

Första maj stoltserar Apple med att det nu går att köpa filmer samma dag på iTunes Store som de släpps på DVD i butik, i USA alltså.

Den 5 maj skickar Telia ut världshistoriens kortaste pressmeddelande om att de är bolaget som kommer att sälja iPhone i Sverige men ingen info om när. Sura miner och kommentarer varvar varandra här på Macfeber och andra Mac-sajter.

Den 13 maj berättar Apple lite mer om vad man kommer att syssla med på WWDC 2008. Det vill säga utvecklngsplattformar till Mac OS X och OS X för iPhone.

Den 29 maj avslutar Apple-månaden genom att även fransmännen får tillgång till TV-serier på iTunes Store. ”Je suis de lui donner tout ce qu’elle possède, capitaine!”

Juni

Filmer kommer till iTunes Store i Storbritannien och Kanada den 4 juni men det är givetvis 9 juni som vi alla väntat på. På WWDC 2008 visar Apple upp den enda mobiltelefon som har möjlighet att slå iPhone, namnet är, inte helt oväntat, iPhone. Men nu är suffixet 3G med också. Lansering till sommaren. Apples visar också upp MobileMe som ersätter .Mac.

Nya Mac OS X, version 10.6, offentliggörs och namnet blir Snow Leopard, fokus på optimering och saker under huven framför nya funktioner.

Men en hel Apple-värld häpnar över hur Steve Jobs ser ut. Han har uppenbarligen gått ner mycket i vikt och analytiker och fans tävlar om att spekulera huruvida cancern har återkommit. Apple meddelar att det rör sig om en ”common bug” och aktiermarknaden lugnar sig en aning. Men diskussionen om Jobs hälsa lever kvar i många månader och tar väl aldrig riktigt slut. Kan företaget klara sig utan Steve Jobs?

Den 18 juni öppnar den första Apple Store-butiken i Australien och 25 juni får samma land TV-serier till iTunes Store ”Cap’n, I’m givin’ ’er all she’s got!”.

19 juni meddelar Apple stolt att man sålt fem miljarder låtar sedan butikens öppnande.

Juli

11 juli infaller den stora dagen och tusentals människor ställer sig utanför Telia-butikerna varav det är nattöppet i Malmö, Göteborg och Stockholm. Jag rapporterar live för Macfeber.se från ett regnigt Malmö och blir värsta tjenis med både Telia-chefer och PR-killar (och en tjej). Telia får skit för att deras eventbolag rengjort Sydvenskans trappa med siffrorna 08.07.11 00:00:01 men utöver det har företaget knappast behövt lägga ner mycket pengar på marknadsföring. MacWorld avslöjar att man också varit beredda att hyra in professionella köare om någon sådan inte självmant skulle uppstå. Knappast en tröst till alla de som gick hem framåt fem på morgonen utan telefon då de långt i från räckte till alla.

10 miljoner program från AppStore laddas hem första veckan och Apple stoltserar med att man sålt en miljon iPhone 3Gs bara den första helgen.

MobileMe är emellertid inte riktigt lika stor succé då bland annat vissa (väldigt få) användare får sin epost raderad i övergången och det är allmänt ostabilt. Man tar bort Push och ersätter det med synkronisering var 15 minut (numera nästan direkt) och dessutom startar Apple företagets första blog. Denna uppdateras dock högst sporadiskt två eller tre gånger. Numera fungerar den lite bättre dock.

Augusti

Filmer kommer till iTunes Store i Australien och Nya Zeeland den 14 augusti.

Bloomberg råkar av misstag dödsförklara Steve Jobs den 27 augusti. I samband med att man skulle uppdatera en redan färdigskriven artikel om Jobs frånfälle råkade den publiceras och under en kort tid kunde folk läsa om hur det skulle sett ut om något faktiskt hände och vilka personer som skulle intervjuas.

September

Apple använder 9 september till att introducera nya smala och fina iPod nano, ny smal och fin iPod touch samt iTunes 8 med Genius-funktionen. I USA gläds alla (?) åt att NBC Universal kommer tillbaka till iTunes Store. Dessutom har vi iPhone och iPod touch-användare nu laddat hem 100 miljoner program via AppStore. Undertecknad kallar nya iPod nano den bästa iPoden någonsin vilket aldrig har hänt tidigare.

Steve Jobs kommenterar skämtsamt på samma event att hans död är extremt överdriven.

Oktober

Den 3 oktober publiceras dock ännu en artikel om att Steve Jobs råkat illa ut men även den här gången är det falskt. Hans hjärtattack är helt enkelt påhittad och detta leder i sin tur att USAs finansdepartement inleder en undersökning om medveten börsmanipulation.

Höstens produktnyheter är emellertid inte slut och 14 oktober introducerar Apple nya bärbara datorer. MacBook och MacBook Pro får helt nya designer och för båda gäller aluminium. Fantastiskt vackra datorer och Apple hårdsatsar på att kommunicera att det här är ena riktiga miljövänliga rackare.

November

IBM-veteranen Mark Papermaster går till Apple och det offentliggörs 4 november samtidigt blir det känt att Tony Fadell, som ses som iPodens fader, lämnar företaget. Teorierna om varför blossar givetvis upp över halva Internet och det läggs upp YouTube-filmer som visar hur Steve Jobs raderade Fadell ur sin iPhone-adressbok på WWDC 2008 för att demonstrera den funktionen.

IBM stämmer Papermaster i två stater och hindrar honom temporärt från att jobba på Apple.

December

December 16 meddelar Apple att MacWorld i januari bli den sista mässan som Apple är med på. Man meddelar också att Phil Schiller skall hålla den tradionella Keynoten i stället för Steve Jobs.

En hel värld sörjer att en epok nu är till ända. (Och här i Sverige undrar vi fortfarande när vi i hela friden skall få spendera våra pengar på att köpa filmer och TV-serier på iTunes Store?)

Vi på iLove önskar ett riktigt gott nytt år till er alla!

Comments are closed.