Övrigt

Apple-event på torsdag – detta kan vi vänta oss

torsdag håller Apple sitt andra höstevent, drygt en månad efter septembers tillställning där Apple Pay, nya iPhone-modeller och en presentation av Apple Watch stod i rampljuset. På torsdag är det dags för en del av Apples övriga produktkategorier, där framförallt iPad, iPad mini och Mac mini med stor sannolikhet kommer att lanseras i nya uppdaterade modeller.

Utöver detta förmodar vi starkt att vi också kommer att få se nya modeller av iMac och Apple Thunderbolt Display, där båda får skärmar med betydligt fler och tätare packade pixlar.

[line]

Screen Shot 2014-10-12 at 23.43.13

iPad och iPad mini

Båda dessa modeller kommer med största sannolikhet att lanseras med uppgraderat innehåll. Ett nytt processorchip, som förmodligen kommer att benämnas som A8X, kommer att tillsammans med Touch ID vara de stora nyheterna. iPad och iPad mini blir snabbare, mer resurssnåla och får stöd för alla iOS 8-funktioner som kräver Touch iD.

Några större designförändringar är inte att vänta – både iPad Air och iPad mini är redan tillräckligt tunna och att Apple skulle välja bort den generösa batteritiden mot smalare kanter runt skärmen är inte troligt. Färgmässigt kommer dock Apple av ryktena att döma att lansera guldfärg som alternativ till silver och rymdgrå.

Hur Apple gör med “iPad med retinaskärm” och “iPad mini” (utan retinaskärm) är svårt att sia om. Ett rimligt antagande är att dessa produkter fasas ut och ersätts av dagens modeller av iPad Air och iPad mini med retinaskärm för de som inte vill betala extra för Touch ID och senaste generationens processorer.

Ett rykte som vi verkligen hoppas besannas är att mängden RAM i årets iPad-modeller ökar till 2GB i samband med introduceringen av det nya A8X-chippet.

[line]

Screen Shot 2014-10-12 at 23.41.34

OS X Yosemite

Apple nästa stora version av OS X har betatestats hårt och intensivt de senaste veckorna och efter tre så kallade “GM candidates” känns operativsystemet stabilt och redo för lansering. Nyheterna är många, men det som användare framförallt kommer att märka av är den nya platta designen och att typsnittet ersatts av Helvetica Neue, precis som i iOS.

[line]

Screen Shot 2014-10-12 at 23.42.26

Mac mini

Mac mini är den produkt som vi antar Apple syftar till i inbjudningskortet till eventet, “It’s been way too long“, för det är det minsta man kan säga om Mac mini. Senaste uppgraderingsrundan skedde i oktober 2012, och bjöds vi på uppgraderad USB-standard, grafikprestanda och nya processorer med alternativ för fyra kärnor.

Mac mini behöver således desperat en uppfräschning. Vi förväntar oss förutom nya komponenter även en ny design; om Mac mini får samma chassi som modellen som säljs idag är det oförlåtligt att Apple tagit så lång tid på sig.

En önskan är att Fusion Drive – systemet som kombinerar SSD och mekanisk hårddisk – ingår som standard.

[line]

iMac Hero official Apple

iMac och Apple Thunderbolt Display med retinaskärm

Det är utan tvekan dags för både iMac och Apple Thunderbolt Display att utrustas med fler pixlar. Det har nu gått över två år sedan en Macbook för första gången utrustades med retinaupplösning, och sedan dess har många ivrigt väntat på att både Macbook Air och iMac ska få samma skarpa pixeltäthet.

Att iMac kommer att få en ny högupplöst panel är varken otroligt eller oväntat, frågan är dock bara om både båda iMac-storlekarna får det, och om den högupplösta skärmen kommer att finnas i alla modeller, eller om det blir ett tillval. Priserna för 4k-paneler är fortfarande ganska dyra, och det vore överraskande om instegsmodellen av iMac får behålla sitt relativt låga pris samtidigt som den får en 4K-skärm. En dubblering av pixlarna för den större iMac-modellen skulle dessutom resultera i en 5K-skärm (5120 x 2880) vilket definitivt med dagens priser skulle innebära en prishöjning av produkten.

Att Apple skulle dubbla antalet pixlar både i iMac 27″ och den 27″ stora Apple Thunderbolt Display är dock inte troligt, och detta enbart på grund av att det finns få Macar därute som faktiskt kan driva så många pixlar. iMac har fördelen att ha integrerad skärm, medan TB Display drivs av ansluten dators grafikkort över externa gränssnitt. Det mest rimliga är att TB Display får 4K-upplösning, exempelvis 3840 x 2160 som är en vanligt använd upplösning från andra tillverkare av 4K-skärmar.

För den fristående skärmen förväntar vi oss också en ny design lik den tunna sluttande designen för iMac. Även ny MagSafe-kontakt och USB 3.0-kontakter är att vänta.

[line]

Screen Shot 2014-10-12 at 23.50.52

iPod

Denna produktkategori är den vi vet minst om och faktiskt den som är svårast att spekulera kring. Inga läckor, och inga direkta övertygande teorier har lagts fram. Klart är dock att iPod-försäljningen för varje år blir mindre och mindre. Under 2013 såldes “bara” 25 miljoner iPod-enheter (touch, nano, shuffle och Classic), vilket är en kraftig nedgång jämfört med 2012 då försäljningen slutade på 35 miljoner för hela året. Detta kan jämföras med att Apple sålde 150 miljoner iPhone-enheter under 2013. För 2014 räknar vi kallt med att nedgången är lika dramatisk.

iPod Classic har nu till slut tagits bort från sortimentet, medan iPod touch och nano i dagens utförande – två supertunna enhet med 4- respektive 2,5-tumsdisplay – är det de behöver vara. Två produkter för olika ändamål som ingen som har en iPhone överhuvudtaget behöver i sin prylarsenal. Även iPod shuffle känns tillräcklig för sitt huvudsyfte.

Det som Apple skulle kunna göra utan någon större möda är att uppdatera innanmätet med nya kretsar, för att framförallt hålla iPod touch ajour prestandamässigt och kompatibelt med alla nya appar i App Store. Senast detta gjordes var dock under sommaren 2014, varför det inte känns riktigt angeläget att göra några som helst förändringar inför 2014 års julhandel.

[line]

Allt annat då?

Det finns givetvis en rad andra produkter i Apples sortiment som är intressanta inför detta event. Apples uppköp av Beats har ännu inte mynnat ut i något nytt för konsumenter, och senaste gången Apple TV lanserades i en ny eller uppdaterad modell var för närmare 1000 dagar sedan. Det har även ryktats om en ny 12,9-tums iPad som eventuellt ska kunna köra både OS X och iOS.

Undertecknad är hyfsat säker på att vi inte kommer att få se något av detta på torsdag. Den största och enklaste förklaringen till det är att det helt inte finns scen- eller tidsutrymme till det, samt att Apple är måna om att inte kannibalisera sina egna produktlanseringar.

Apple TV behöver dessutom inte någon uppgradering; gränssnittet och alla inkluderade appar flyter på bra och den lilla asken spottar ut 1080p. Inte förrän 4K får bred konsumentspridning blir det dags för en ny Apple TV. I dagsläget är det på mjukvarusidan vi önskar nyheter från Apples sida. Men det faktum att Apple TV ännu inte öppnats upp för tredjepartsutvecklare indikerar att en större plan finns för plattformen.

Den 12.9-tums iPad-och Macbook-hybriden – denna minst sagt märkliga produkt som det ryktas om – må kanske vara på gång i Cupertinos laboratorier, men det är inget vi kommer att få ta del av på torsdag. Laguppställningen inför årets sista produktlansering från Apple är redan fullspäckat som det är, och inför den viktiga julhandeln har Apple tillräckligt med nyheter att fylla sina skyltfönster.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!