Skrivet den 23 juli 2018 kl 10:58 av Nyheter4 kommentarer353

Apple kan inte rädda data på MacBook Pro 2018 om logikkortet går sönder

iFixit har i vanlig ordning plockat sönder Apples senaste datorer och när de plockade isär MacBook Pro med Touch Bar så upptäckte det att det inte längre går att återskapa data från SSD disken som är direkt fastlödad.

Även på 2016 och 2017 års modeller med touchbar har hårddiskarna varit fastlödade, men då har Apple ett speciellt verktyg för att rädda all data om logikkortet skulle ge upp. Verktyget är en svart liten låda som kopplas in i Macbooken. Verktyget låter Apples tekniker att använda en Data Recovery Port på det söndriga logikkortet och kan på sätt föra över datan till en MacBook med fungerande logikkort med Apples Customer Migration Tool.

 

Men på 2018 års modell har Apple valt att ta bort Data Recovery Porten på både 13″ och 15″ med Touch Bar. iFixit drar slutsatsen att det inte längre kommer rädda datan på hårddisken om logikkortet skulle ge upp. Anledningen till att Apple skulle ha tagit bort porten är att 2018 års modell kommer med T2chipet som krypterar hårdisken på samma sätt som på iMac Pro.

Apples interna 2018 Macbook Pro Service Readiness Guide beskriver att tekniker ska uppmuntra kunder att göra Time Machine backup ofta och deras interna dokument för Costumer Migration Tool har inte heller blivit uppdaterat så det är att anta att om ditt logikkort på en 2018 års Macbook går sönder så är datan på hårdisken bortom all räddning.

MacRumors

4 kommmentarer på Apple kan inte rädda data på MacBook Pro 2018 om logikkortet går sönder

 1. Atariman skriver:

  ”lödad”, ”söndriga” – ordförråd?

 2. Charles skriver:

  det positiva är att det inte finns en bakdörr
  till dina data när din macbook hamnat i orätta händer.

 3. Plux Stahre skriver:

  Det är skrivet på dialekt så jag tror artikelförfattaren har ett utmärkt ordförråd.
  Söndrig är ett ord jag använder rätt ofta också.

 4. fegge8998 skriver:

  Det heter moderkort på svenska