Skrivet den 22 oktober 2013 kl 20:26 av Nyheter13 kommentarer698

Apple lanserar iPad Air – smalare, tunnare, lättare och snabbare

Ryktena om en ny formfaktor för nästa iPad-generation visade sig stämma – nya iPad som döpts till iPad Air är smalare, lättare, tunnare och snabbare.

iPad Air är 20% tunnare – från 9,4 till 7,5 millimeter, och viktmässigt har Air bantats ned från 635 till bara 454 gram. Kanterna på långsidorna har minskats med nästan 50% och ser designmässigt nu ut som den mindre iPad mini.

Inuti finns samma A7-processor som i iPhone 5s och nya iPad mini, med tillhörande 64-bitstöd och hjälpprocessorn M7. Grafikprestandan ska nu vara upp till dubbelt så snabb vilket jämfört med första iPad-modellen översätts till upp till 8 x  snabbare. Att öppna filer ska även det gå upp till dubbelt så snabbt, likaså att rendera 3D-grafik.

LTE-stödet är även det förbättrat, med samma stöd som nya iPad mini och iPhone 5s/5c (fullt stöd för de svenska näten). iSight-kameran har uppgraderats med samma teknik som iPhone 5s, med större pixlar. MP-antalet är dock fortfarande 5 och det går att filma i 1080p. För första gången får iPad nu också dubbla mikrofoner.

I övrigt nämndes också att denna iPad-generation har stöd för MIMO-teknik för det trådlösa nätverkskortet, något som tillsammans med kompatibla routrar – så som Apples senaste Airport Extreme och Time Capsule – ska ge bättre signal till och från routern.

facetime_dualmicrophones

Färgvalen är rymdgrå och vit, inget guld här med andra ord, och priserna är som följer (16 GB / 32 GB / 64 GB / 128 GB):

 • iPad Air Wifi: 4395kr / 5295kr / 6195kr / 7095kripad Air datum
 • iPad Air LTE/4G:  5595kr / 6495kr / 7395kr / 8295kr

iPad Air kommer att finnas tillgänglig i en rad olika länder, Sverige inkluderat, fredagen den 1 november.


Apple fortsätter sälja iPad 2

Märkligt nog väljer Apple att behålla iPad 2 i produktsortimentet, vid sidan av iPad Air. Priset för iPad 2 bibehålls även det: 3495kr. iPad 3/4 är nu alltså helt borta ur sortimentet.


[display-posts tag=”apple-event-22-okt-2013” image_size=”thumbnail” orderby=”date” posts_per_page=”10″]

13 kommmentarer på Apple lanserar iPad Air – smalare, tunnare, lättare och snabbare

 1. neriksson skriver:

  Märkligt att ändra namnet till något som är krångligare att uttala.
  Annars verkar det vara en trevlig uppdatering.

  Visst fick inte varken iPad (Air) eller iPad mini Touch ID eller missade jag det?

 2. Oliver Wettergren skriver:

  Hmm. Ingen Leather Smart Cover till iPad Air…?

 3. krok0dil skriver:

  Jag har kanske inte varit tillräckligt uppmärksam, men jag har inte läst någonting om en fingeravtryckssensor i de nya iPadmodellerna. Saknas det?

 4. Korrekt – ingen Touch ID för iPad, än. Kanske för att de som de i nuläget kan producera alla går åt till iPhone?

 5. krok0dil skriver:

  Jag misstänkte att det var så det låg till. Kan tänkta mig att de inte kan trycka ut tekniken till iPads i dagsläget. Det är synd tycker jag, Touch ID verkar schyst, även om det går att hacka…

 6. krok0dil skriver:

  Hacka var helt fel uttryck, däremot verkar det gå att lura sensorn genom att lyfta fingeravtryck. Tror att det har varit en artikel om det här på array.

 7. Dan skriver:

  Lite svårare att lyfta fingeravtrycket än att läsa av koden när någon skriver in den dock… :)

 8. DrydenofSweden skriver:

  Fast Air på slutet känns betydligt bättre än att döpa till siffror. Det kanske blir en produktlinje likt Macbookarna? Den kommer helt enkelt bara få heta iPad Air framöver, även efter kommande releaser?

 9. DrydenofSweden skriver:

  Något som dessutom blivit ”enklare” med iOS7 då skuggningarna på siffrorna ligger kvar längre än tidigare.

 10. exzrael skriver:

  Ipad Air blir den perfekta uppgraderingen från min Ipad 3 3G – och kanske blir det även nya Ipad Mini åt frun med tanke på retinaskärmen. Blir en tämligen dyr jul/vår.

 11. Det är ju praktiskt upplagt för en iPad Pro…