Övrigt

Apple och Motorola bråkar om att “skrolla snett”

Apple Patent Skrolla Snett

Ok. För att bara snabbt peka på vilken enorm absurditet patentsystemet börjar nå (ja, det verkar kunna bli mer och mer absurt) skriver jag detta inlägg som i sak egentligen är ganska trist. Via The Verge läser jag om att en av de många patentstriderna Apple är delaktig i är mot Motorola och handlar om sneda skrollningar. Apple skickade 2006 in en patentansökan om hur en lite sned skrollning på en touch-skärm ska kunna uppfattas som en regelrätt skrollning av operativsystemet (d.v.s. vertikal), och därför reagera med en skrollning som om skrollning inte var snett utförd.

Alltså, om du ska skrolla på uppåt på en webbsida i Safari på en iPhone, och råkar skrolla lite snett, så fattar systemet att du så klart faktiskt ville skrolla uppåt och inte snett. Det kan låta självklart, och du kan själv testa det på din iOS-enhet. Det fungerar faktiskt, och jag kan verkligen förstå att det är en viktig funktion att implementera. Men att det ska behövas en 358 sidor lång patentbeskrivning och ett en hel radda advokater med huggtänder i en domstol är bortom mitt förstånd.

Under den senaste sammandrabbningen framför en domare tjafsades det om hur sneda skrollningar patentet ska täcka. Apple vill inte ha någon gräns (som mäts i grader), medan Motorolas advokathajar försöker göra allt i deras makt för att bestämma ett förutbestämt gradantal i hur sneda skrollningar som ska täckas av patentet.

Du kan läsa en mer ingående artikel på The Verge (på engelska). Du kan också, som jag, greppa tag i närmsta kudde, täcka för din mun och skrika allt vad du har 20 sekunder.

KÄLLA: THE VERGE
Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!