Övrigt

Apple påstås bana väg för Lightning-hörlurar

Enligt 9to5Mac har Apple i smyg infört en förändring i MFi-programmet där Lightningkontakten tillåts användas för hörlurstillverkare. MFi står för “Made For iPhone” och är ett licensprogram som tillverkare kan ansluta sig till för att producera certifierade tillbehör till iOS-enheter.

Enligt 9to5Mac skulle fördelarna med hörlurar som ansluts via Lightningkontakten vara många, jämfört med 3,5mm-kontakten.

Högre ljudkvalitet

Genom Lightningkontakten ska Apple enkelt kunna erbjuda högre ljudkvalitet än över 3,5mm-kontakten, både in och ut. Lossless stereo i 48kHz ska kunna skyfflas ut från en iOS-enhet samtidigt som en likadan kanal (mono) kunna tas emot.

Bättre kommunikation mellan enheterna

Tack vare Lightningkontakten är digital kan produkter som är anslutna till den kommunicera med iOS betydligt mer än via 3,5mm-kontakten. Förutom att kunna styra musikuppspelning och svara på samtal, vilket idag är möjligt över 3,5mm-kontakten, skulle hörlurar och andra tillbehör kunna göra betydligt mer.

iOS skulle exempelvis kunna ha en inställning för att alltid starta en app när en viss modell av ett par hörlurar ansluts, eller så skulle hörlurstillverkare kunna bygga in en fysisk knapp som alltid startar en tillhörande app.

Laddning – åt båda hållen

En annan fördel (eller nackdel, beroende på hur du vill se på det) är att hörlurar och andra tillbehör skulle kunna dra ström från iOS-enheten de är anslutna till. Det skulle exempelvis kunna möjliggöra för hörlurstillverkare att bygga in aktiv brusreducering i trådbundna lurar som inte har ett batteri.

Även åt andra hållet ska laddningen fungera; anslutna tillbehör ska kunna ladda iOS-enheter.

Även en hel del frågetecken

Spontant finns det en rad frågetecken kring om Apple börjar tillåta Lightning-hörlurar: hur blir det om en användare vill ladda sin enhet och samtidigt lyssna på musik?; kommer iOS-enheter få trådlös laddning nu till slut?; kommer även Macar får Lightningkontakt?

Att ge sig på att försöka konvertera den oerhört befästa hörlursstandarden till Lightningkontakten är utan tvekan en uppförsbacke, oavsett om initiativtagaren är Apple eller inte. Men med tanke på det kan göras i samarbete med det snart förvärvade företaget Beats och deras kulturella ställning (speciellt i USA) känns det inte på något sätt oövervinnerligt.

[source:http://9to5mac.com/2014/06/03/apple-introduces-mfi-specs-for-lightning-cable-headphones-support-arriving-in-future-ios-update/ “9to5Mac”]

[related]Relaterat[/related][display-posts tag=”hörlurar” image_size=”thumbnail” order_by=”date” order=”DESC” posts_per_page=”5″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!