by • 21 mars, 2016 • NyheterComments (0)4240

Apple släpper uppdateringar till allt: iOS, watchOS, tvOS och OS X

Kort efter att Apple mars-event är över har nu de nya skarpa versionerna av operativsystemet för iOS, Apple Watch och Macar släppts. Nedan sammanfattar i de största nyheterna för respektive plattform.


 

iOS 9.3 för iPhone, iPad och iPod touch

Screen Shot 2016-03-21 at 20.23.55

Denna uppdatering finns tillgänglig för alla iOS-enheter med stöd för iOS 9 och uppåt. Detta inkluderar exempelvis iPhone 4S som släpptes för nästan fem år sedan (!) och första iPad Air-modellen som kom 2013.

Bland de största nyheterna finner vi följande:

Multi-användare på utbildnings-iPads: Nu kan lärare i skolor som använder sig av iPads administrera elevernas enheter på många olika sätt med hjälp av appen Klassrum. Varje elev och enhet kan administreras var för sig eller gruppvis. Eleverna kan logga in på iPads som delas av flera elever – när en ny elev loggar in laddas elevens individuella data, appar och annat ned automatiskt.

Night Shift: Denna funktion kan aktiveras i inställningarna och via Kontrollcenter, och funktionen justerar automatiskt färgtemperaturen på skärmen så att det blåa ljuset minskar allt eftersom du närmar dig din inställda tid för att gå och lägga dig ochs sova. Enligt en hel del forskning kan blått ljus påverka din sömn och göra så att du får svårare att somna.

Para flera Apple Watch till samma iPhone: Du som har lyxen att ha flera olika Apple-klockor kan nu para ihop dem alla med en och samma iPhone. Aktiverar du ”automatiskt växling” börjar din iPhone ansluter din iPhone automatiskt till den klocka du tar på dig. Åt andra hållet går det dock inte att para ihop samma klocka till flera iPhones.

Lösenordsskyddade anteckningar: I Anteckningar-appen kan du nu lösenordsskydda enskilda anteckningar, både med lösenord som du skriver in med också med Touch ID om din enhet är utrustad med en sådan.

Fler 3D touch-genvägar: Apple har lagt till en hel radda med nya ikon-genvägar för dig som har iPhone 6s eller 6s plus. Testa trycka hårt på en av Apples egna app-ikoner och se vilka nya genvägar som finns.

Synka PDF-filer med iBooks: När du startar upp iBooks för första gången efter att ha uppdaterat till iOS 9.3 får du frågan om du vill aktivera iBooks på iCloud. Svarar du ja så kommer iBooks automatiskt att börja synkronisera alla dina egna e-böcker och PDF-filer som du öppnat/sparat i appen.


 

watchOS 2.2 – för alla befintliga Apple Watch-enheter

apple-watch-watchos-2-2-maps

Vid sidan av iOS 9.3 uppdateras operativsystemet för Apple Watch till version 2.2.

Bland nyheterna hittar vi en uppdaterad version av appen Karto med framförallt ett överlag smidigare gränssnitt och enklare hantering. En ny ”I närheten”-vy finns tillgänglig och appen startar inte längre med att visa en tom karta med din aktuella position.

Vidare har Apple ökat frekvensen för hur ofta klockan mäter användarens puls när denne inte rör sig, och några fler språk har lagts till för diktering och systemspråk.

Slutligen krävs denna uppdatering för att kunna para ihop flera klockor till en och samma iPhone.


 

tvOS 9.2 för fjärde generationen Apple TV

Den andra lite större uppdateringen för fjärde generationens Apple TV fortsätter lösa problem som inte borde ha funnits vid lansering. Nu kan du exempelvis ansluta Bluetooth-tangentbord till Apple TV, och fullt stöd för iCloud-bildbibliotek är aktiverat (inkl. stöd för Live Photos).

Gränssnittet har också fått några nyheter, där framförallt app-växlare för multitasking är den största förändringen. Istället för stora vyer liknar app-växlaren nu den som finns i iOS där förhandsvisningarna för apparna ligger ovanpå varandra.

Siri får fler funktioner

Siri blir mycket mer kompetent, men finns fortfarande inte för oss svenskar. I de regioner som Siri fungerar, går det nu att diktera via mikrofonen på fjärrkontrollen – även i iloggningsfält för användarnamn och lösenord. Vidare kan röstsökningen nu också söka efter appar i App Store som du inte har installerade på din enhet.

Mappar

Om du får för dig att ladda ned majoriteten av de 5000 appar som nu finns tillgängliga för plattformen kan du glädjas av att du åtminstone kan organisera dem i mappar, likt hur det fungerar i iOS. Håll inne touch-knappen på en app-ikon och släpp ikonen sedan på en annan så skapas en mapp.

Slut på fel-spolningar

Du som alltid stört dig på att ”råka” spola varje gång du tar tag i fjärrkontrollen kan nu andas ut. Från och med denna versionen krävs det att du pausar en videouppspelning innan touch-ytan på fjärrkontrollen aktiveras för spolning. Något ovant, visserligen, men på sikt bättre för nerverna.


 

OS X 11.11.4 – för alla Macar med El Capitan

os_x_el_capitan_roundup

Nyheterna i denna uppdatering går till stor del hand i hand med nyheterna i iOS 9.3. Stöd för Live Photos genomgående i OS X (inte bara i Bilder-appen), möjlighet att läsa och skapa lösenordsskyddade anteckningar i Anteckningar-appen och sedan en stor dos buggfixar.