Övrigt

Apples AV-adapter med Lightning innehåller en liten dator

Lightning-adapter

Apples nya Lightning-till-digital-AV-adapter som möjliggör att iOS-enheter av senaste generation kan skicka bild via HDMI till en bildskärm verkar vara mer än en traditionell adapter. Överraskande nog innehåller adaptern dels en ARM “System-on-a-chip”-processor med upp till 2 GB RAM.

Företaget Panic, som bland annat står bakom FTP-klienten Transmit, valde att öppna upp en adapter för att se varför den inte presterade så bra som de önskade. Artefakter i bilden, generellt dålig bildkvalitet och att den inte verkade skicka ut en full 1080p-signal var några orsaker till deras skeptiska inställning till adaptern.

chip-1

Panics egen teori till varför Apples dyra adapter i själva verket är en liten dator har att göra med att Apples nya Lightning-kabel med endast 8 stift inte har ett separat stift för video, och därför har Apple fått lösa trådbunden bildöverföring på annat sätt. Panic tror att iOS-enheter skickar video till adaptern genom AirPlay-komprimering som adapterns processor sedan avkodar innan bilden slutligen skicka till bildskärmen. Det gör att denna adapter i själva verket är en liten AirPlay-mottagare (dock inte trådlös).

En annan intressant sak som Panic hittat i sina tester är att adaptern inte har stöd för 1080p som Apple marknadsför den som. Maximal upplösning som den verkar klara är 1600 x 900 – en bra bit i från 1920 x 1080. Panic tror att adapterns lilla processor skalar upp bilden efter att bildströmmen avkodats.

Två intressanta frågor är relevanta i detta sammanhang:

  • Vilket operativsystem används is denna lilla dator?
  • Är det fortfarande rimligt att hävda att adaptern är för dyr?

Första frågan finns ännu inget svar att hitta, och gällande adapterns prissättning känns prislappen på 429kr inte längre som ett överpris.

Antagligen handlar det just om att Apple blev tvungna att tänka nytt gällande bildöverföring över HDMI, då iOS med den nya Lightningkontakten inte kan sända ut en ren HDMI-signal. Förhoppningsvis finns det bakomliggande orsaker som inte vi känner till om varför Apple valde att inte bygga Lightning-kontakten med 9 stift istället för 8 – ett extra stift enbart för video.

Uppdatering: En anonym kommentar som verkar komma från en Apple-anställd förklarar lite mer tekniskt vad det hela handlar om. Om personen i fråga talar sanning bekräftas Panics teorier kring Apples adapter (tack Peter!).

VIA: 9TO5MAC
KÄLLA: PANIC BLOG
Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!