Skrivet den 22 april 2009 kl 22:01 av NyheterKommentarer inaktiverade för Apples bästa vårkvartal någonsin242

Apples bästa vårkvartal någonsin

Stackars PCApple presenterade precis sina siffror för första kvartalet 2009 (andra kvartalet rent bokföringstekniskt) och det är det bästa icke-julsäsongskvartal någonsin.

Det betyder i rena siffror att man sålt 2,22 miljoner Macar vilket är en minskning med 3 procent jämfört med samma kvartal förra året vilket i och för sig är trist och markerar ett trendbrott. 11.01 miljoner iPodar, ökning med 3 procent samt 3,79 miljoner iPhones vilket är en ökning med 123 procent, en jämn och fin siffra. Original-iPhone hade inte vid denna tidpunkt förra året slutat säljas till förmån för den kommande iPhone 3G så nästa kvartal lär bli ännu mer intressant att jämföra med.

Det ger en vinst på 1,21 miljarder dollar vilket är över 10 mille i svenska kronor. Marginalerna har gått upp från 32,9 procent förra året vid samma tid till 36,4 procent nu.

Försäljningen utanför USA stod för 46 procent.

Inkomsterna för iPhone och AppleTV beräknas annorlunda en resten av produkterna och fördelas över året vilket möjliggör gratisuppdateringar av mjukvaran bland annat. Hade man inte gjort dessa fördelningar hade vinsten räknats ännu högre till 1,66 miljarder.

Apple sänder en ljudström där företaget svarar på frågor om dessa siffror.

På senare tid har det hörts röster från diverse analytiker om radikalt minskad försäljning för företaget, dessa har alltså haft helt fel. Inte helt oväntat är detta något som vi diskuterat i Macradion med det passande namnet Analytiker har alltid fel.

Comments are closed.